Kövess minket!

NewsletterGoogle+RSS
Feliratkozom a heti hírlevélre

Utolsó hozzászólások

2017. 07. 27. - 09:10KGabi

Mi is tudunk munkát adni: mérnököknek  Jooble 

2017. 06. 20. - 20:31Hitetlen Tamás

Ez a cikk egy idealista naíva.

A cél dátum 2067-2117. A holdrajutás 1968(?) Marsra még csak szonda és robot jutott.

A Bioszféra 2 program megbukott. Voltak sikeresebb kísérletek, de kísérletek.

2017. 05. 23. - 09:12Anonymous

Hiya very cool web site!! Guy .. Excellent .. Superb

.. I'll bookmark your blog and take the feeds also? I'm satisfied to find numerous helpful info here in the put

up, we need develop extra techniques on this regard, thank you for sharing.

. . . . .

A Tejút legsötétebb kísérője

2016.12.20.
Felfedezték az eddigi legsötétebb objektumot a Tejút rendszerben, mely egy törpe galaxis.

Izgalmas felfedezés: csillagászok megtalálták a Tejút környezetében elhelyezkedő legkevésbé fényes törpe galaxist. A 280 ezer fényévre lévő mini galaxis alig fényesebb, mint egy csillaghalmaz. Kutatók véleménye szerint még sok ehhez hasonló „sötét” objektum felfedezése várat magára – mindez hozzásegíthet ahhoz, hogy megszüntessék a szakadékot a sötét anyag elmélet és az eddigi megfigyelések között.

 

Alig észrevehető a csillagsűrűségtől: a körökkel jelzett csillagok az újonnan felfedezett Virgo I törpe galaxishoz tartoznak (Foto: ©NAOJ)

Galaxisunkat, a Tejútrendszert számos kisebb galaxis veszi körül, melyek műhold módjára keringenek körülötte. Ezek a törpe galaxisok gyakran kevesebb, mint ezer csillagot foglalnak magukban, mely extrém halvánnyá teszi őket. Ebből kifolyólag a csekély távolság ellenére is nehézkes a felkutatásuk. Mostanáig mindösszesen csak 50 hasonló, a Tejútrendszer körül keringő galaxis ismert. Ezzel szemben a jelenlegi elmélet alapján sokkal több vár még felfedezésre.

Galaxisunk sötét útitársa

A galaxisok keletkezésének modellje szerint, az olyan galaxisok, mint a mi Tejútrendszerünk is sötét anyag és csillagközi gázok kölcsönhatásából jöttek létre. Ma is nagy mennyiségű sötét anyagnak kellett hátra maradnia a Tejút gyűrűjében – mindez törpe galaxisok formájában, melyek kevés normál anyagot, de annál több sötét anyagot tartalmaznak. Pontosan ez az, ami olyan nehézzé teszi ezeknek a sötét kísérőknek a beazonosítását.

További törpe galaxisok felfedezése érdekében Daisuke Homma és kollégái a Tohoku Egyetemtől a Subaru teleszkópot és annak Hyper Suprime kameráját használták, mely az égbolt nagyméretű részének átvizsgálására specializálódott. Csillagászok a 8,2 méteres teleszkóppal a Tejút környezetében lévő feltűnő csillagcsoportosulások után kutattak.

124 fényév hosszú és extrém halvány

Végül a kutatók sikerre jutottak: „A Virgo halmaz irányában olyan csillagok sokaságát fedeztük fel, amik jellemzően egy idős csillagrendszerre utal”, nyilatkozza Homma. Ez a csillagcsoportosulás 124 fényév átmérőjű csillaghalmazhoz tartozik. A kutatók végső következtetése alapján nem lehet másról szó, mint egy törpe galaxisról.

Az újonnan felfedezett „Virgo I’ törpe galaxis körülbelül 280 ezer fényévre helyezkedik el a Földtől és extrém halvány: „Meglepetésre ez a legsötétebb Tejút kísérő amit eddig felfedeztünk”, meséli Homma. A mini galaxis fényerőssége optikai értelemben mindössze -0,8 Magnitúdó. Az aránylag nagy távolság ellenére, az hogy a galaxist felfedezték csúcsteljesítmény.

 

Az eddig ismert, a Tejútrendszer körül keringő galaxisok (Foto: © Subaru Telescope)

Csak egy a sok közül?

Csillagászok úgy sejtik, a Virgo I csak egy lehet a sok Tejútrendszerünket kísérő galaxisok közül, amelyek mindeddig elkerülték a figyelmünket. „Ez a felfedezés arra enged következtetni, hogy több száz hasonló, halvány kísérő vár megtalálásra a Tejútrendszer gyűrűjében”, meséli Masashi Chiba a Tohoku Egyetemről.

Abban az esetben, ha mindez bizonyítást nyer, az magyarázatot adhat az eddigi ellentmondásra a sötét anyag és galaxis keletkezés jelenlegi elmélete és az eddigi megfigyelések között: a teleszkópok technológiája egyszerűen nem volt kész arra, hogy ezeket az extrém halvány objektumokat megtalálja. Ebből kifolyólag a csillagászok tovább akarják folytatni az égbolt átvizsgálását a „Subaru Strategic Survey” keretében.

„Az hogy pontosan hány ilyen kísérő létezik és milyen tulajdonságokkal rendelkeznek értékes információkat adhat a Tejút keletkezéséről és arról, hogy a sötét anyag miképp vett részt ebben”, meséli Chiba.

Az újonnan felfedezett Virgo I törpe galaxis elhelyezkedése Tejútrendszerünkhöz képest ( ©NAOJ)

 

Forrás: www.scinexx.de

 

Virág Dávid

Cikk értékelése: 
Szerző: Brigitte

Hozzászólások

Parabolid, öt tükrös távcső3D távcső elmélet: A 4 tükörből kettő a horizontális képért, míg a másik kettő a vertikális képért felelős. Egy ötödik tükör összegzi a képet.

Read more: http://uzemanyag.hupont.hu/27/parabolid-ot-tukros-tavcso#ixzz4U4B9nDM2

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <br> <p>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Ezzel a feladattal teszteljük, hogy valódi látogató vagy-e.

Kapcsolódó cikkek

A világegyetem "ifjúkori" háromdimenziós térképét alkották meg a Max Planck Csillagászati Intézet és a Kaliforniai Egyetem kutatói.
Megjelent az európai XMM-Newton röntgencsillagászati műhold furcsa felmérésének második kiadása.
A Centaurus A elliptikus óriásgalaxis távoli peremét tárta fel a Hubble űrtávcső. Az ott talált csillagtérség sokkal nagyobb, mint korábban feltételezték.
A gigantikus képződményt a chilei Atacama-sivatagban működő rádiótávcső-rendszer, az ALMA (Atacama Large Millimeter/Submillimeter Array) segítségével lesték meg amerikai csillagászok.

Friss hírek

E-hajtómű? Miért ne?