Kövess minket!

NewsletterGoogle+RSS
Feliratkozom a heti hírlevélre

Utolsó hozzászólások

2018. 01. 17. - 09:26GrahamNus

good mood all day =)
and how are you?

2017. 12. 22. - 17:33MashaAgomo

This message is posted here using XRumer + XEvil 4.0

2017. 07. 27. - 09:10KGabi

Mi is tudunk munkát adni: mérnököknek  Jooble 

A Tejút legsötétebb kísérője

2016.12.20.
Felfedezték az eddigi legsötétebb objektumot a Tejút rendszerben, mely egy törpe galaxis.

Izgalmas felfedezés: csillagászok megtalálták a Tejút környezetében elhelyezkedő legkevésbé fényes törpe galaxist. A 280 ezer fényévre lévő mini galaxis alig fényesebb, mint egy csillaghalmaz. Kutatók véleménye szerint még sok ehhez hasonló „sötét” objektum felfedezése várat magára – mindez hozzásegíthet ahhoz, hogy megszüntessék a szakadékot a sötét anyag elmélet és az eddigi megfigyelések között.

 

Alig észrevehető a csillagsűrűségtől: a körökkel jelzett csillagok az újonnan felfedezett Virgo I törpe galaxishoz tartoznak (Foto: ©NAOJ)

Galaxisunkat, a Tejútrendszert számos kisebb galaxis veszi körül, melyek műhold módjára keringenek körülötte. Ezek a törpe galaxisok gyakran kevesebb, mint ezer csillagot foglalnak magukban, mely extrém halvánnyá teszi őket. Ebből kifolyólag a csekély távolság ellenére is nehézkes a felkutatásuk. Mostanáig mindösszesen csak 50 hasonló, a Tejútrendszer körül keringő galaxis ismert. Ezzel szemben a jelenlegi elmélet alapján sokkal több vár még felfedezésre.

Galaxisunk sötét útitársa

A galaxisok keletkezésének modellje szerint, az olyan galaxisok, mint a mi Tejútrendszerünk is sötét anyag és csillagközi gázok kölcsönhatásából jöttek létre. Ma is nagy mennyiségű sötét anyagnak kellett hátra maradnia a Tejút gyűrűjében – mindez törpe galaxisok formájában, melyek kevés normál anyagot, de annál több sötét anyagot tartalmaznak. Pontosan ez az, ami olyan nehézzé teszi ezeknek a sötét kísérőknek a beazonosítását.

További törpe galaxisok felfedezése érdekében Daisuke Homma és kollégái a Tohoku Egyetemtől a Subaru teleszkópot és annak Hyper Suprime kameráját használták, mely az égbolt nagyméretű részének átvizsgálására specializálódott. Csillagászok a 8,2 méteres teleszkóppal a Tejút környezetében lévő feltűnő csillagcsoportosulások után kutattak.

124 fényév hosszú és extrém halvány

Végül a kutatók sikerre jutottak: „A Virgo halmaz irányában olyan csillagok sokaságát fedeztük fel, amik jellemzően egy idős csillagrendszerre utal”, nyilatkozza Homma. Ez a csillagcsoportosulás 124 fényév átmérőjű csillaghalmazhoz tartozik. A kutatók végső következtetése alapján nem lehet másról szó, mint egy törpe galaxisról.

Az újonnan felfedezett „Virgo I’ törpe galaxis körülbelül 280 ezer fényévre helyezkedik el a Földtől és extrém halvány: „Meglepetésre ez a legsötétebb Tejút kísérő amit eddig felfedeztünk”, meséli Homma. A mini galaxis fényerőssége optikai értelemben mindössze -0,8 Magnitúdó. Az aránylag nagy távolság ellenére, az hogy a galaxist felfedezték csúcsteljesítmény.

 

Az eddig ismert, a Tejútrendszer körül keringő galaxisok (Foto: © Subaru Telescope)

Csak egy a sok közül?

Csillagászok úgy sejtik, a Virgo I csak egy lehet a sok Tejútrendszerünket kísérő galaxisok közül, amelyek mindeddig elkerülték a figyelmünket. „Ez a felfedezés arra enged következtetni, hogy több száz hasonló, halvány kísérő vár megtalálásra a Tejútrendszer gyűrűjében”, meséli Masashi Chiba a Tohoku Egyetemről.

Abban az esetben, ha mindez bizonyítást nyer, az magyarázatot adhat az eddigi ellentmondásra a sötét anyag és galaxis keletkezés jelenlegi elmélete és az eddigi megfigyelések között: a teleszkópok technológiája egyszerűen nem volt kész arra, hogy ezeket az extrém halvány objektumokat megtalálja. Ebből kifolyólag a csillagászok tovább akarják folytatni az égbolt átvizsgálását a „Subaru Strategic Survey” keretében.

„Az hogy pontosan hány ilyen kísérő létezik és milyen tulajdonságokkal rendelkeznek értékes információkat adhat a Tejút keletkezéséről és arról, hogy a sötét anyag miképp vett részt ebben”, meséli Chiba.

Az újonnan felfedezett Virgo I törpe galaxis elhelyezkedése Tejútrendszerünkhöz képest ( ©NAOJ)

 

Forrás: www.scinexx.de

 

Virág Dávid

Cikk értékelése: 
Szerző: Brigitte

Hozzászólások

Parabolid, öt tükrös távcső3D távcső elmélet: A 4 tükörből kettő a horizontális képért, míg a másik kettő a vertikális képért felelős. Egy ötödik tükör összegzi a képet.

Read more: http://uzemanyag.hupont.hu/27/parabolid-ot-tukros-tavcso#ixzz4U4B9nDM2

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <br> <p>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Ezzel a feladattal teszteljük, hogy valódi látogató vagy-e.

Kapcsolódó cikkek

A világegyetem "ifjúkori" háromdimenziós térképét alkották meg a Max Planck Csillagászati Intézet és a Kaliforniai Egyetem kutatói.
Megjelent az európai XMM-Newton röntgencsillagászati műhold furcsa felmérésének második kiadása.
A Centaurus A elliptikus óriásgalaxis távoli peremét tárta fel a Hubble űrtávcső. Az ott talált csillagtérség sokkal nagyobb, mint korábban feltételezték.
A gigantikus képződményt a chilei Atacama-sivatagban működő rádiótávcső-rendszer, az ALMA (Atacama Large Millimeter/Submillimeter Array) segítségével lesték meg amerikai csillagászok.

Friss hírek

E-hajtómű? Miért ne?