Kövess minket!

NewsletterGoogle+RSS
Feliratkozom a heti hírlevélre

Utolsó hozzászólások

2018. 01. 17. - 09:26GrahamNus

good mood all day =)
and how are you?

2017. 12. 22. - 17:33MashaAgomo

This message is posted here using XRumer + XEvil 4.0

2017. 07. 27. - 09:10KGabi

Mi is tudunk munkát adni: mérnököknek  Jooble 

Jelenlegi hely

Virtuális műtétek Nintendoval

2008.04.13.
A laparoszkópos műtétek nagy gyakorlatot igényelnek a sebészektől. A szükséges jártasságot csak műtétek során szerezhetik meg az orvosok, azonban a műtétek játszódhatnak a virtuális valóságban is...

A laparoszkópos műtétek során pár centis (2-3 cm) vágást ejtenek a hasfalon a köldök felett vagy alatt. A metszésen keresztül vezetik be a laparoszkópot - magát az eszközt -, amely egy hosszú, vékony cső, belsejében egy száloptikával. Az optikát összekapcsolják egy képernyővel, amelyen az orvos a beavatkozás minden részletét nyomon követheti.


A laparoszkópos műtétek

A sebészek érdeklődése az utóbbi két évtizedben fordult a laparoszkópos műtétek felé, kiaknázva a benne rejlő lehetőségeket. Mivel a műszerek bevezetéséhez csak pár centis bemetszések szükségesek, a műtét kevésbé fájdalmas, gyorsabb felépülést tesz lehetővé, kevesebb utólagos komplikációval jár és a hegek is kisebbek.


A laparoszkópos és hagyományos műtét közötti különbség

 

 

A laparoszkópos műtétek azonban rendkívül nagy gyakorlatot igényelnek. Ebben segít a legújabb műtő szimulátor, amelyet a Stockholmi Sebészeti Tudományintézet fejlesztett ki. A berendezés a laparoszkópos műtétek szimulálását teszi lehetővé. Képernyőjén valósághűen jeleníti meg az emberi szerveket; a virtuális sebészeti eszközöket pedig erő-visszacsatolással látták el, így ha a gyakorló orvos egy virtuális szövetet "megérint", pontosan ugyanazt érzi, mint a valóságban. Az eddigi szimulátorokban hiányzott ez a visszacsatolás. John Hunter sebészeti vezető szerint azért forradalmi az új berendezés, mert megadja azt az érzetet, hogy a műtét során hibát követ el az orvos. Ez pedig hozzájárul az orvos gyakornokok magas szintű képzéséhez. Egy tanulmány szerint azok a sebészek, akik a virtuális-műtét-szimulátorokkal rendszeresen gyakoroltak, ritkábban hibáztak a műtőben. Az új virtuális műtő tehát segíti a sebészek felkészülését, növeli a műtétek biztonságát, ezáltal életeket is menthet.

A műtő szimulátorok rendkívül drágák és csak a leggazdagabb országok kórházai engedhetik meg maguknak, hogy beszerezzenek egy ilyen csúcstechnológiájú eszközt. Ezen segíthet egy nagyon szellemes ötlet, amelyben egy közismert video-játék konzolt hívnak segítségül a műtétek előtti felkészüléshez. Hogy jobban megértsük az ötlet alapját, először ismerkedjünk meg a játék működésével. A kísérlet alapjául a Nintendo Wii elnevezésű konzolja szolgált. A Wii játékkonzol sajátossága, hogy távirányítója vezeték nélkül Bluetooth segítségével kapcsolódik a központi egységhez. A játék során a vezérlő egységet az egyik kezünkben tartjuk és a beépített gyorsulásérzékelők jeleit a központi számítógép feldolgozza és meghatározza, milyen mozdulatokat végeztünk. Így saját mozdulatainkkal játszhatunk (golfozhatunk, teniszezhetünk) sokkal valósághűebben, mint PC-s játékok során a billentyűzet segítségével.


A Wii központi egysége és a távirányító

 

 

Egy tanulmány kimutatta, hogy ha sebészek ilyen konzolokkal játszanak az operációk előtt, az növelheti a műtőkben nyújtott teljesítményüket. Az egyik kísérlet során gyakorló sebészeket kértek meg, hogy egy órán át játsszanak a Wii konzolokkal, mielőtt elvégeznének egy műtétszimulációt a virtuális-műtőben. Értékelték az orvosok mozgáskoordinációját és összteljesítményét. Azok, akik játszottak a konzolokon majdnem 50%-kal jobb eredményt értek el. A műtétek során nagyon fontos, hogy a sebészek kicsiny, finom, kontrollált mozdulatokat végezzenek kezükkel és éppen ezt nyújtja a Wii konzol is, már ha megfelelő játékot játszanak az orvosok. Mert a kutatók úgy találták, hogy a játék típusa döntő jelentőségű. Például nem igazán növeli a sebészi készségeket, ha teniszt játszva egy képzeletbeli ütőt lóbálunk. Ezzel szemben a Marble Mania nevű játék - amelyben egy labdát kell végigvezetni egy háromdimenziós akadálypályán - elég eredményesen működött. A játék során nagyon finom irányítás szükséges hasonlóan a laparoszkópos műtétekhez. A kéz finom koordinációját igénylő játék mintegy bemelegítésként működik
Napjainkban egy új szoftvert is fejlesztenek Wii környezetben, amely pontosan szimulálja a sebészi eljárásokat. A játékkonzolok elég olcsóak ahhoz, hogy a sebészek edzésre használják őket a szegényebb országokban, ahol virtuális sebészeti rendszerek nem állnak rendelkezésre.


Forrás: www.sciencedaily.com, www.bbc.com, www.wii.com

Ritzinger György

Cikk értékelése: 

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <br> <p>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Ezzel a feladattal teszteljük, hogy valódi látogató vagy-e.

Kapcsolódó cikkek

A szívátültetésre várakozó betegek életét mentheti meg az a szívpumpa, amelyik egy időre helyettesíti a szív működését, amíg implantációra alkalmas szív adódik.
Láthatóvá teszi a vér áramlását a testben
Átalakíthatja a géntechnológiát, pontosan "célzó", irányított génterápiát eredményezhet az a felfedezés, amelyet a Science című tekintélyes tudományos folyóiratban tett közzé Székvölgyi Lóránt, a Debreceni Egyetem kutatója francia és ausztrál kutatótársaival közösen.
Ha valaki már átesett egy-egy komolyabb fogászati beavatkozáson az biztosan tudja milyen érzés egy fogászati lenyomat készítése.

Friss hírek

E-hajtómű? Miért ne?