Kövess minket!

NewsletterGoogle+RSS
Feliratkozom a heti hírlevélre

Utolsó hozzászólások

2017. 07. 27. - 09:10KGabi

Mi is tudunk munkát adni: mérnököknek  Jooble 

2017. 06. 20. - 20:31Hitetlen Tamás

Ez a cikk egy idealista naíva.

A cél dátum 2067-2117. A holdrajutás 1968(?) Marsra még csak szonda és robot jutott.

A Bioszféra 2 program megbukott. Voltak sikeresebb kísérletek, de kísérletek.

2017. 05. 23. - 09:12Anonymous

Hiya very cool web site!! Guy .. Excellent .. Superb

.. I'll bookmark your blog and take the feeds also? I'm satisfied to find numerous helpful info here in the put

up, we need develop extra techniques on this regard, thank you for sharing.

. . . . .

Jelenlegi hely

Virtuális műtétek Nintendoval

2008.04.13.
A laparoszkópos műtétek nagy gyakorlatot igényelnek a sebészektől. A szükséges jártasságot csak műtétek során szerezhetik meg az orvosok, azonban a műtétek játszódhatnak a virtuális valóságban is...

A laparoszkópos műtétek során pár centis (2-3 cm) vágást ejtenek a hasfalon a köldök felett vagy alatt. A metszésen keresztül vezetik be a laparoszkópot - magát az eszközt -, amely egy hosszú, vékony cső, belsejében egy száloptikával. Az optikát összekapcsolják egy képernyővel, amelyen az orvos a beavatkozás minden részletét nyomon követheti.


A laparoszkópos műtétek

A sebészek érdeklődése az utóbbi két évtizedben fordult a laparoszkópos műtétek felé, kiaknázva a benne rejlő lehetőségeket. Mivel a műszerek bevezetéséhez csak pár centis bemetszések szükségesek, a műtét kevésbé fájdalmas, gyorsabb felépülést tesz lehetővé, kevesebb utólagos komplikációval jár és a hegek is kisebbek.


A laparoszkópos és hagyományos műtét közötti különbség

 

 

A laparoszkópos műtétek azonban rendkívül nagy gyakorlatot igényelnek. Ebben segít a legújabb műtő szimulátor, amelyet a Stockholmi Sebészeti Tudományintézet fejlesztett ki. A berendezés a laparoszkópos műtétek szimulálását teszi lehetővé. Képernyőjén valósághűen jeleníti meg az emberi szerveket; a virtuális sebészeti eszközöket pedig erő-visszacsatolással látták el, így ha a gyakorló orvos egy virtuális szövetet "megérint", pontosan ugyanazt érzi, mint a valóságban. Az eddigi szimulátorokban hiányzott ez a visszacsatolás. John Hunter sebészeti vezető szerint azért forradalmi az új berendezés, mert megadja azt az érzetet, hogy a műtét során hibát követ el az orvos. Ez pedig hozzájárul az orvos gyakornokok magas szintű képzéséhez. Egy tanulmány szerint azok a sebészek, akik a virtuális-műtét-szimulátorokkal rendszeresen gyakoroltak, ritkábban hibáztak a műtőben. Az új virtuális műtő tehát segíti a sebészek felkészülését, növeli a műtétek biztonságát, ezáltal életeket is menthet.

A műtő szimulátorok rendkívül drágák és csak a leggazdagabb országok kórházai engedhetik meg maguknak, hogy beszerezzenek egy ilyen csúcstechnológiájú eszközt. Ezen segíthet egy nagyon szellemes ötlet, amelyben egy közismert video-játék konzolt hívnak segítségül a műtétek előtti felkészüléshez. Hogy jobban megértsük az ötlet alapját, először ismerkedjünk meg a játék működésével. A kísérlet alapjául a Nintendo Wii elnevezésű konzolja szolgált. A Wii játékkonzol sajátossága, hogy távirányítója vezeték nélkül Bluetooth segítségével kapcsolódik a központi egységhez. A játék során a vezérlő egységet az egyik kezünkben tartjuk és a beépített gyorsulásérzékelők jeleit a központi számítógép feldolgozza és meghatározza, milyen mozdulatokat végeztünk. Így saját mozdulatainkkal játszhatunk (golfozhatunk, teniszezhetünk) sokkal valósághűebben, mint PC-s játékok során a billentyűzet segítségével.


A Wii központi egysége és a távirányító

 

 

Egy tanulmány kimutatta, hogy ha sebészek ilyen konzolokkal játszanak az operációk előtt, az növelheti a műtőkben nyújtott teljesítményüket. Az egyik kísérlet során gyakorló sebészeket kértek meg, hogy egy órán át játsszanak a Wii konzolokkal, mielőtt elvégeznének egy műtétszimulációt a virtuális-műtőben. Értékelték az orvosok mozgáskoordinációját és összteljesítményét. Azok, akik játszottak a konzolokon majdnem 50%-kal jobb eredményt értek el. A műtétek során nagyon fontos, hogy a sebészek kicsiny, finom, kontrollált mozdulatokat végezzenek kezükkel és éppen ezt nyújtja a Wii konzol is, már ha megfelelő játékot játszanak az orvosok. Mert a kutatók úgy találták, hogy a játék típusa döntő jelentőségű. Például nem igazán növeli a sebészi készségeket, ha teniszt játszva egy képzeletbeli ütőt lóbálunk. Ezzel szemben a Marble Mania nevű játék - amelyben egy labdát kell végigvezetni egy háromdimenziós akadálypályán - elég eredményesen működött. A játék során nagyon finom irányítás szükséges hasonlóan a laparoszkópos műtétekhez. A kéz finom koordinációját igénylő játék mintegy bemelegítésként működik
Napjainkban egy új szoftvert is fejlesztenek Wii környezetben, amely pontosan szimulálja a sebészi eljárásokat. A játékkonzolok elég olcsóak ahhoz, hogy a sebészek edzésre használják őket a szegényebb országokban, ahol virtuális sebészeti rendszerek nem állnak rendelkezésre.


Forrás: www.sciencedaily.com, www.bbc.com, www.wii.com

Ritzinger György

Cikk értékelése: 

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <br> <p>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Ezzel a feladattal teszteljük, hogy valódi látogató vagy-e.

Kapcsolódó cikkek

A szívátültetésre várakozó betegek életét mentheti meg az a szívpumpa, amelyik egy időre helyettesíti a szív működését, amíg implantációra alkalmas szív adódik.
Láthatóvá teszi a vér áramlását a testben
Átalakíthatja a géntechnológiát, pontosan "célzó", irányított génterápiát eredményezhet az a felfedezés, amelyet a Science című tekintélyes tudományos folyóiratban tett közzé Székvölgyi Lóránt, a Debreceni Egyetem kutatója francia és ausztrál kutatótársaival közösen.
Ha valaki már átesett egy-egy komolyabb fogászati beavatkozáson az biztosan tudja milyen érzés egy fogászati lenyomat készítése.

Friss hírek

E-hajtómű? Miért ne?