Kövess minket!

NewsletterGoogle+RSS
Feliratkozom a heti hírlevélre

Utolsó hozzászólások

2018. 01. 17. - 09:26GrahamNus

good mood all day =)
and how are you?

2017. 12. 22. - 17:33MashaAgomo

This message is posted here using XRumer + XEvil 4.0

2017. 07. 27. - 09:10KGabi

Mi is tudunk munkát adni: mérnököknek  Jooble 

Világrekord rövidségű lézerimpulzust hoztak létre floridai kutatók

2012.09.13.
A világ eddigi legrövidebb, 67 attoszekundumos lézerimpulzusát hozták létre a Közép-Floridai Egyetem (UCF) kutatói, az új eszköz lehetőséget ad a kvantummechanika közvetlen tanulmányozására.

Az attoszekundum a másodperc 10 a mínusz 18-on része, úgy kapjuk meg, ha a másodperc milliárdod részének is vesszük a milliárdod részét. Zenghu Chang kutatásvezető és csoportja ilyen rövidségű extrém ultraibolya fényimpulzust generált, melyről az Optics Letter című szakfolyóiratban számoltak be.

Az eredmény azért is figyelemreméltó, mert speciális felszerelés és készülékek, például kilométeres gyorsító vagy szinkroton nélkül érték el az UCF fizikusai - olvasható az egyetem közleményében. Az egyre rövidebb lézerimpulzusokkal egy korábban rejtett világba tekinthetnek be a fizikusok, ahol az atomokban és molekulákban mozgó elektronokat mozgásuk közben figyelhetik meg, a kémiai reakciókat pedig megtörténtük helyén és idejében követhetik nyomon.

"Elképesztő belegondolni, hogy így már képesek lehetünk a kvantummechanikát folyamatában megfigyelni" - emelte ki Michael Johnson, az UCF fizikusa, a természettudományi fakultás dékánja. Az extrém rövid lézerimpulzusok gyakorlati haszna, hogy a vele megcélzott felület környezete nem melegszik fel, és rendkívül pontos minden irányban.

Az attoszekundumnál ezerszer hosszabb, de szintén igen rövidnek számító femtoszekundumos lézerimpulzusok ma már szerepet kapnak szemészeti és fogászati beavatkozásokban, de anyagmegmunkálásban is alkalmazzák őket. Az előző világrekordot, amely 80 attoszekundum volt, 2008-ban érték el a németországi Max Planck Intézet garchingi laboratóriumának kutatói. http://today.ucf.edu/ucf-researchers-record-world-record-laser-pulse/

 MTI

Cikk értékelése: 
Szerző: Ritzinger Ferenc

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <br> <p>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Ezzel a feladattal teszteljük, hogy valódi látogató vagy-e.

Kapcsolódó cikkek

Csillagászok vizsgálata alapján egy neutroncsillag és egy fehér törpe olyan pályán kering egymás körül, amelyen a gravitáció természetét vázoló teóriának megfelelő ütemben közelednek egymáshoz.
Kutatók munkára fogják az elektronspint
Az amerikai Duke Egyetem kutatói az elméleti recept után a gyakorlatban is megvalósították azt a burkolatot, amely az alatta lévő tárgyat elrejti a hanghullámok elől.
Német és francia kutatók felfedezték, hogy a gamma-sugarakat nagyobb mértékben is meg lehet törni, amely megnyithatja az utat az atommagok nagy energiájú sugárzással történő vizsgálta felé.

Friss hírek

E-hajtómű? Miért ne?