Kövess minket!

NewsletterGoogle+RSS
Feliratkozom a heti hírlevélre

Utolsó hozzászólások

2017. 07. 27. - 09:10KGabi

Mi is tudunk munkát adni: mérnököknek  Jooble 

2017. 06. 20. - 20:31Hitetlen Tamás

Ez a cikk egy idealista naíva.

A cél dátum 2067-2117. A holdrajutás 1968(?) Marsra még csak szonda és robot jutott.

A Bioszféra 2 program megbukott. Voltak sikeresebb kísérletek, de kísérletek.

2017. 05. 23. - 09:12Anonymous

Hiya very cool web site!! Guy .. Excellent .. Superb

.. I'll bookmark your blog and take the feeds also? I'm satisfied to find numerous helpful info here in the put

up, we need develop extra techniques on this regard, thank you for sharing.

. . . . .

Jelenlegi hely

Veebot, robotasszisztens vérvételhez

2013.08.27.
Valószínűleg mindenki ismeri a vérvétel procedúráját.

Gyors fertőtlenítés után a nővér keres egy alkalmas vénát a belső könyök hajlatnál, majd egy tűvel szúr és jó esetben már elsőre eltalálja a célzott vénát. Rosszabb esetben több szúrásra is szükség lehet. A vérelemzésből az orvosok fontos információkat tudhatnak meg a betegek egészségügyi állapotáról, de más területeken is használják. A vérvétel fontos szerepet játszik például drogteszteknél, vagy vérplazma adásnál is.

Amíg az ápolónak csak napi egy-két szúrást kell elvégeznie, addig nincs is semmi gond, de képzeljük csak el, milyen megterhelő lehet több napon keresztül vérvételeket lebonyolítani. A nagy forgalmú vérvételező helyek számára fejleszti a kaliforniai Veebot cég az automatizált vérvételező robotokat. A robot használatához a betegnek egy speciális tartószerkezetbe kell helyeznie a karját. A szerkezet kissé összenyomja a kezet, növelve ezzel a vérnyomást, így a vénák jobban láthatóak. A hajlatot megvizsgálja egy infravörös kamera, amelynek képét egy szoftver összeveti egy anatómiai modellel. A program ezek alapján választ egy vénát, amelynek vastagságát és a benne lévő véráramot ultrahangos szenzorokkal megvizsgálja. Megfelelő véna esetén a robot magától beszúrja a tűt is. Az egész folyamat hozzávetőleg egy percig tart. Az ápolónő egyetlen feladata a megfelelő méretű tároló elhelyezése. A robotos vérvétel, és a képfeldolgozás látható a mellékelt videón.


Az ötlet Richard Harristől származik 2009-ből. Richard a Princeton Egyetem gépészmérnöki karán tanult, és projektmunkához keresett témát, amikor édesapja megjegyezte, szeretné látni, hogyan automatizálják majd a vérvételt. Elmondása szerint azért vágott bele a feladatba, mert mind a robotika, mind a számítógépes képfeldolgozás beleesik az érdeklődési körébe.


2010-re elkészült egy prototípus, amely képes volt megpontozott rugalmas csövek szúrására. Édesapjával még abban az évben megalapították a Veebot-ot, a prototípusból pedig mostanára egy olyan robot lett, amely 83%-os pontossággal vénát talál. (Ez a szám közel van az egészségügyi dolgozók átlagához.) A tulajdonosok szeretnék elérni a 90%-os biztonsági értéket a klinikai tesztek előtt.


A forgalmazás egyik nagy kihívása lesz az emberek meggyőzése. "Ha az emberek nem akarják majd, hogy robotok vegyenek vért tőlük, akkor senki sem fogja használni a terméket. Úgy gondoljuk, ha a gép jobban, gyorsabban, és olcsóbban dolgozik majd, mint egy ember, akkor lesz rá kereset", nyilatkozta Richard.


Forrás: www.spectrum.ieee.org


Józsa István Tamás

Cikk értékelése: 
Szerző: Brigitte

Hozzászólások

Az emberek meggyőzésének sarkalatos eleme az akusztikai vészleállító. Mihelyst elhangzik az "Uhh!", "Ahh!", "ez fáj te...", "qrva any..." kifejezések bármelyike, a monitoron megjelenik a "Biztos benne, hogy le akarja állítani a vérvételt? Ha igen, nyomja meg a ...gombot" párbeszédpanel.

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <br> <p>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Ezzel a feladattal teszteljük, hogy valódi látogató vagy-e.

Kapcsolódó cikkek

Az arany nanorészecskéket kontrasztanyagként és terapeutikumként kombinálva lehet alkalmazni.
Egy amerikai vállalat érzékelő matraca észrevétlenül méri az alvás minőségét.
A fokhagyma egyik összetevője, a diallil-szulfid százszor hatékonyabb az emésztőrendszert megbetegítő baktériumokkal szemben, mint két hagyományos antibiotikum - idézte amerikai kutatók megállapítását a Scientific American című ismeretterjesztő portál (www.scientificamerican.com).
Hatékony, vegyszermentes, nanotechnológiai eljáráson alapuló sterilizálási eljárást fejlesztettek ki a Szegedi Tudományegyetem, a Nanocolltech Kft. és a GE Hungary Kft. kutatói.

Friss hírek

E-hajtómű? Miért ne?