Kövess minket!

NewsletterGoogle+RSS
Feliratkozom a heti hírlevélre

Utolsó hozzászólások

2018. 01. 17. - 09:26GrahamNus

good mood all day =)
and how are you?

2017. 12. 22. - 17:33MashaAgomo

This message is posted here using XRumer + XEvil 4.0

2017. 07. 27. - 09:10KGabi

Mi is tudunk munkát adni: mérnököknek  Jooble 

Jelenlegi hely

Veebot, robotasszisztens vérvételhez

2013.08.27.
Valószínűleg mindenki ismeri a vérvétel procedúráját.

Gyors fertőtlenítés után a nővér keres egy alkalmas vénát a belső könyök hajlatnál, majd egy tűvel szúr és jó esetben már elsőre eltalálja a célzott vénát. Rosszabb esetben több szúrásra is szükség lehet. A vérelemzésből az orvosok fontos információkat tudhatnak meg a betegek egészségügyi állapotáról, de más területeken is használják. A vérvétel fontos szerepet játszik például drogteszteknél, vagy vérplazma adásnál is.

Amíg az ápolónak csak napi egy-két szúrást kell elvégeznie, addig nincs is semmi gond, de képzeljük csak el, milyen megterhelő lehet több napon keresztül vérvételeket lebonyolítani. A nagy forgalmú vérvételező helyek számára fejleszti a kaliforniai Veebot cég az automatizált vérvételező robotokat. A robot használatához a betegnek egy speciális tartószerkezetbe kell helyeznie a karját. A szerkezet kissé összenyomja a kezet, növelve ezzel a vérnyomást, így a vénák jobban láthatóak. A hajlatot megvizsgálja egy infravörös kamera, amelynek képét egy szoftver összeveti egy anatómiai modellel. A program ezek alapján választ egy vénát, amelynek vastagságát és a benne lévő véráramot ultrahangos szenzorokkal megvizsgálja. Megfelelő véna esetén a robot magától beszúrja a tűt is. Az egész folyamat hozzávetőleg egy percig tart. Az ápolónő egyetlen feladata a megfelelő méretű tároló elhelyezése. A robotos vérvétel, és a képfeldolgozás látható a mellékelt videón.


Az ötlet Richard Harristől származik 2009-ből. Richard a Princeton Egyetem gépészmérnöki karán tanult, és projektmunkához keresett témát, amikor édesapja megjegyezte, szeretné látni, hogyan automatizálják majd a vérvételt. Elmondása szerint azért vágott bele a feladatba, mert mind a robotika, mind a számítógépes képfeldolgozás beleesik az érdeklődési körébe.


2010-re elkészült egy prototípus, amely képes volt megpontozott rugalmas csövek szúrására. Édesapjával még abban az évben megalapították a Veebot-ot, a prototípusból pedig mostanára egy olyan robot lett, amely 83%-os pontossággal vénát talál. (Ez a szám közel van az egészségügyi dolgozók átlagához.) A tulajdonosok szeretnék elérni a 90%-os biztonsági értéket a klinikai tesztek előtt.


A forgalmazás egyik nagy kihívása lesz az emberek meggyőzése. "Ha az emberek nem akarják majd, hogy robotok vegyenek vért tőlük, akkor senki sem fogja használni a terméket. Úgy gondoljuk, ha a gép jobban, gyorsabban, és olcsóbban dolgozik majd, mint egy ember, akkor lesz rá kereset", nyilatkozta Richard.


Forrás: www.spectrum.ieee.org


Józsa István Tamás

Cikk értékelése: 
Szerző: Brigitte

Hozzászólások

Az emberek meggyőzésének sarkalatos eleme az akusztikai vészleállító. Mihelyst elhangzik az "Uhh!", "Ahh!", "ez fáj te...", "qrva any..." kifejezések bármelyike, a monitoron megjelenik a "Biztos benne, hogy le akarja állítani a vérvételt? Ha igen, nyomja meg a ...gombot" párbeszédpanel.

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <br> <p>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Ezzel a feladattal teszteljük, hogy valódi látogató vagy-e.

Kapcsolódó cikkek

A fokhagyma egyik összetevője, a diallil-szulfid százszor hatékonyabb az emésztőrendszert megbetegítő baktériumokkal szemben, mint két hagyományos antibiotikum - idézte amerikai kutatók megállapítását a Scientific American című ismeretterjesztő portál (www.scientificamerican.com).
Hatékony, vegyszermentes, nanotechnológiai eljáráson alapuló sterilizálási eljárást fejlesztettek ki a Szegedi Tudományegyetem, a Nanocolltech Kft. és a GE Hungary Kft. kutatói.
Ha valaki már átesett egy-egy komolyabb fogászati beavatkozáson az biztosan tudja milyen érzés egy fogászati lenyomat készítése.
A szervezet automatikusan lebontja az implantátumokat

Friss hírek

E-hajtómű? Miért ne?