Kövess minket!

NewsletterGoogle+RSS
Feliratkozom a heti hírlevélre

Utolsó hozzászólások

2018. 01. 17. - 09:26GrahamNus

good mood all day =)
and how are you?

2017. 12. 22. - 17:33MashaAgomo

This message is posted here using XRumer + XEvil 4.0

2017. 07. 27. - 09:10KGabi

Mi is tudunk munkát adni: mérnököknek  Jooble 

Jelenlegi hely

Valós idejű háromdimenziós képalkotás az ereken belül

2014.03.10.
A Georgia Tech kutatói olyan katéter alapú eszközt dolgoztak ki, amely lehetőséget kínálhat valós idejű háromdimenziós képalkotásra a szíven belül vagy akár a koszorúerekben is.

Az új eszközzel az orvosok könnyebben navigálhatnának az emberi testen belül a műtétek során, továbbá az érszűkületben lévő lerakódásokat is pontosabban megvizsgálhatnák komolyabb beavatkozás nélkül.

Lényegében egy 1,5 milliméteres szilícium chipről van szó, ami magába foglal egy ultrahangos adóvevő rendszert. A chipbe integrált adatfeldolgozás lehetővé teszi pusztán 13 apró kábel segítségével a több mint száz adóvevő jelének továbbítását. Az chippel jelentősen több információ állna az orvosok rendelkezésére, mint amennyi a mostani (keresztmetszet alapú) képalkotó eszközökből kinyerhető.

"Az eszköz segítségével az orvos a katéter előtti teljes térfogatot láthatná az ér belsejéből", mondta Levent Degertekin, a Gerorgia Tech gépészmérnöki karának professzora. "Olyan mintha az orvos kapna egy zseblámpát, és pontosan látná az előtte lévő akadály méretét egy elzáródott érben. Lehetséges, hogy csökkenne az erek megtisztítására irányuló műtétek száma is... Ha egy teljesen eltömődött érről van szó akkor olyan rendszerre van szükség ami pontosan megmutatja mivel is állunk szemben... Ilyen jellegű információ meghatározására pillanatnyilag nincs eszközünk" folytatta a professzor.

Az egyszerűnek látszó chip kapacitív mikromegmunkált ultrahangos adóvevő tömböt tartalmaz (capacitive micromachined ultrasonic transducers) és CMOS technológiát használ az ereken és a szíven belüli képek elkészítéséhez. (A CMOS integrált áramkör gyártási technológia, szó szerint fordítva komplementer fém-oxid félvezetőt jelent.) Míg a hagyományos ultrahangos adóvevők piezoelektromos elven működnek, addig a kapacitív mikromegmunkált ultrahangos adóvevőkben a hullámokat fémmel bevont membránok generálják és érzékelik. A technológia előnyét jelenti, hogy relatíve könnyen gyárthatók nagyszámú adóvevőt tartalmazó tömbök.

 A kis egység 56 ultrahangos jeladót és 48 vevőt tartalmaz. A mintavételezési frekvencia 20 megahertz. A fánk alakú szenzortömb 1,5 milliméter átmérőjű, a közepén található 430 mikronos lyukban pedig a jeleket továbbító kábelek kapnak helyet. Az energiatakarékos tervezésnek köszönhetően pusztán 20 milliwatt elég a készülék üzemeltetéséhez. A prototípusokat szeretnék minél előbb kipróbálni állatokon.

A jövőbeli tervek között elsődleges az eszköz méretének további csökkentése. A célérték 400 mikron. Viszonyításként: az emberi haj vastagsága 10-100 mikronos nagyságrend körül mozog. A chip ide kattintva egy nagyfelbontású képen alaposabban is szemügyre vehető.

 

Forrás:  

www.gtresearchnews.gatech.edu

www.wikipedia.hu 

 

 

Józsa István Tamás

Cikk értékelése: 
Szerző: Brigitte

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <br> <p>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Ezzel a feladattal teszteljük, hogy valódi látogató vagy-e.

Kapcsolódó cikkek

Elsőként, brit kutatók nyomtattak szemsejtet.
Az eddig csak beszéd értésére alkalmas cochleáris implantátummal már részlegesen zenét is érzékelhetnek a hallássérültek.
Az új képalkotó eljárás kimutatja a szívroham kockázatát.
Nyelvvel kormányozható a kerekes szék a különleges piercing segítségével

Friss hírek

E-hajtómű? Miért ne?