Kövess minket!

NewsletterGoogle+RSS
Feliratkozom a heti hírlevélre

Utolsó hozzászólások

2018. 01. 17. - 09:26GrahamNus

good mood all day =)
and how are you?

2017. 12. 22. - 17:33MashaAgomo

This message is posted here using XRumer + XEvil 4.0

2017. 07. 27. - 09:10KGabi

Mi is tudunk munkát adni: mérnököknek  Jooble 

Jelenlegi hely

Valóban sikerült fogyni?

2013.08.06.
Nemsokára egy új eszközzel ellenőrizhető, hogy a fogyókúra során tényleg elégett-e zsír.

Bizonyára majdnem mindenki ismeri a fogyókúrák nyomorúságát: az első hetekben a mérleg makacsul a nemkívánatos számot mutatja. Van így egyáltalán bármi értelme a kínzásnak? – kérdezik sokan. Ennek megválaszolására egy japán kutatócsoport egy könnyen kezelhető eszközt fejlesztett ki, amely megmutatja, hogy történik-e zsírégetés a szervezetben vagy nem – a tesztszemély leheletének elemzésével.

A kis, 6,5 x 10 x 2,5 cm-es eszköz a kilélegzett levegő acetontartalmát méri. Ez az anyag a legtöbb fogyókúrázó számára nem ismeretlen: fontos szerepet játszik például az Atkins-diétában, amely során arra törekednek, hogy lehetőleg sok aceton (és hasonló anyag) választódjon ki. Aceton akkor keletkezik, amikor a szervezet zsírsavakat bont, vagyis zsírt éget, ezért jó indikátora a zsíranyagcsere ütemének.

Személyenként változik, hogy a zsírégetés során mennyi aceton keletkezik. Emellett a lélegzéssel kiválasztott mennyiség olyan csekély, hogy eddig csak költséges laborfelszereléssel lehetett megmérni. Ez azonban házi használatra nem igazán alkalmas, mert túl drága és túl nehezen kezelhető. Ha tehát a kilélegzett levegő acetontartalmának mérésével szeretnénk egy fogyókúra vagy egy edzésprogram hatékonyságát ellenőrizni, alternatívára van szükség.

Éppen egy ilyen alternatívát fejlesztettek ki a kutatók könnyen kezelhető leheletelemző készülékükkel. Egy nyíláson keresztül juthat be a levegő az eszközbe, a belsejében pedig három érzékelő található: egy nyomásérzékelő és két félvezető gázérzékelő, amelyek eltérő érzékenységgel reagálnak a különböző gázokra és illékony anyagokra. Az egyik viszonylag érzékeny az acetonra, míg a másik többek között a víz-, az etanol- és a nedvességtartalmat méri. A két szenzor összehangolása lehetővé teszi az acetontartalom meglehetősen pontos meghatározását és a többi gáz zavaró hatásának kiszámítását. A kapott értékeket ezután – vezeték nélkül, bluetooth-on keresztül vagy kábellel – egy kereskedelmi forgalomban kapható okostelefonnak küldik el, amelynek kijelzőjén néhány másodpercen belül megjelennek az eredmények. Összességében legfeljebb tíz másodpercet vesz igénybe a mérés – nyilatkozták a kutatók.

A prototípus működőképességét először laboratóriumban tesztelték, szimulált lehelettel és pontosan ismert acetonkoncentrációval. Ezt követően 17 önkéntest toboroztak az első vizsgálathoz. Közülük mindannyian a Japánban átlagosnak számító 22 fölötti testtömegindexszel rendelkeztek (kortól és nemtől függően 26-os érték fölött számít túlsúlyosnak valaki). A tesztszemélyek három csoportot alkottak: az első csoportnak a kísérlet kéthetes időtartama alatt egyszerűen a megszokott életvitelét kellett folytatnia, a másodiknak minden nap 30-60 percet kellett sportolnia, a harmadik csoport tagjai számára pedig emellett erősen csökkentett kalóriabevitelű étrendet állítottak össze. 

Reggelente mindenkit lemértek, meghatározták testzsírtartalmukat, és megvizsgálták a leheletüket. Egyszer az új eszközbe vezették a kifújt levegőt, egyszer pedig egy zacskóba, amelyet később a laborban pontosan elemeztek. Az örömteli eredmény: a két mérés eredménye nem különbözött lényegesen egymástól, így a kis készülék valóban alkalmas a kifújt levegő acetontartalmának mérésére. 

A többi eredmény is biztató: az első és második csoportban a tesztszemélyek gyakorlatilag nem fogytak le, testük zsírtartalma közel azonos maradt, és leheletük acetontartalma sem változott. Ezzel szemben a harmadik csoportban a tesztszemélyek átlagosan szűk 2 kg zsírt adtak le. Ezzel egyidejűleg mérhetően emelkedett leheletük acetontartalma.

A kutatók következtetése szerint a rendszer alkalmas arra, hogy házilag is ellenőrizni lehessen, valóban éget-e el zsírt a szervezet egy fogyókúra során. Sportolás közben is használható annak ellenőrzésére, hogy megfelelő mértékben terheljük-e a szervezetet – bár ezt az alkalmazási területet a kutatók még nem tesztelték.

Az érdeklődők számára rossz hír: a kutatócsoport még nem nyilatkozott arról, hogy a kis eszköz mikor kerül az üzletekbe, és mennyibe fog kerülni. Mindenesetre a kutatókat foglalkoztató cég innovatív mobil megoldások piacra dobására specializálódott.

(NTT DOCOMO, 2013.07.26.)

Forrás: www.scinexx.de

Garamvölgyi Ágnes

Cikk értékelése: 
Szerző: Brigitte

Hozzászólások

Kíváncsian várom, hogy hogyan fogja ez idővel átrendezni a fogyókúrás termékek és szolgáltatások piacát: diétákat, edzéseket stb.
És persze hány dologról fog egy ilyen eszköz segítségével már könnyen mérhetően bebizonyosodni, hogy valóban átverés... Csak egy webes adatbázist kellene építeni a mérési eredményekből és az alkalmazott módszerekből. (Ahogy az edzésekre is van már számos mobil alkalmazás és weboldal.)

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <br> <p>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Ezzel a feladattal teszteljük, hogy valódi látogató vagy-e.

Kapcsolódó cikkek

Egy amerikai vállalat érzékelő matraca észrevétlenül méri az alvás minőségét.
A fokhagyma egyik összetevője, a diallil-szulfid százszor hatékonyabb az emésztőrendszert megbetegítő baktériumokkal szemben, mint két hagyományos antibiotikum - idézte amerikai kutatók megállapítását a Scientific American című ismeretterjesztő portál (www.scientificamerican.com).
Hatékony, vegyszermentes, nanotechnológiai eljáráson alapuló sterilizálási eljárást fejlesztettek ki a Szegedi Tudományegyetem, a Nanocolltech Kft. és a GE Hungary Kft. kutatói.
Ha valaki már átesett egy-egy komolyabb fogászati beavatkozáson az biztosan tudja milyen érzés egy fogászati lenyomat készítése.

Friss hírek

E-hajtómű? Miért ne?