Kövess minket!

NewsletterGoogle+RSS
Feliratkozom a heti hírlevélre

Utolsó hozzászólások

2017. 07. 27. - 09:10KGabi

Mi is tudunk munkát adni: mérnököknek  Jooble 

2017. 06. 20. - 20:31Hitetlen Tamás

Ez a cikk egy idealista naíva.

A cél dátum 2067-2117. A holdrajutás 1968(?) Marsra még csak szonda és robot jutott.

A Bioszféra 2 program megbukott. Voltak sikeresebb kísérletek, de kísérletek.

2017. 05. 23. - 09:12Anonymous

Hiya very cool web site!! Guy .. Excellent .. Superb

.. I'll bookmark your blog and take the feeds also? I'm satisfied to find numerous helpful info here in the put

up, we need develop extra techniques on this regard, thank you for sharing.

. . . . .

Jelenlegi hely

Valóban sikerült fogyni?

2013.08.06.
Nemsokára egy új eszközzel ellenőrizhető, hogy a fogyókúra során tényleg elégett-e zsír.

Bizonyára majdnem mindenki ismeri a fogyókúrák nyomorúságát: az első hetekben a mérleg makacsul a nemkívánatos számot mutatja. Van így egyáltalán bármi értelme a kínzásnak? – kérdezik sokan. Ennek megválaszolására egy japán kutatócsoport egy könnyen kezelhető eszközt fejlesztett ki, amely megmutatja, hogy történik-e zsírégetés a szervezetben vagy nem – a tesztszemély leheletének elemzésével.

A kis, 6,5 x 10 x 2,5 cm-es eszköz a kilélegzett levegő acetontartalmát méri. Ez az anyag a legtöbb fogyókúrázó számára nem ismeretlen: fontos szerepet játszik például az Atkins-diétában, amely során arra törekednek, hogy lehetőleg sok aceton (és hasonló anyag) választódjon ki. Aceton akkor keletkezik, amikor a szervezet zsírsavakat bont, vagyis zsírt éget, ezért jó indikátora a zsíranyagcsere ütemének.

Személyenként változik, hogy a zsírégetés során mennyi aceton keletkezik. Emellett a lélegzéssel kiválasztott mennyiség olyan csekély, hogy eddig csak költséges laborfelszereléssel lehetett megmérni. Ez azonban házi használatra nem igazán alkalmas, mert túl drága és túl nehezen kezelhető. Ha tehát a kilélegzett levegő acetontartalmának mérésével szeretnénk egy fogyókúra vagy egy edzésprogram hatékonyságát ellenőrizni, alternatívára van szükség.

Éppen egy ilyen alternatívát fejlesztettek ki a kutatók könnyen kezelhető leheletelemző készülékükkel. Egy nyíláson keresztül juthat be a levegő az eszközbe, a belsejében pedig három érzékelő található: egy nyomásérzékelő és két félvezető gázérzékelő, amelyek eltérő érzékenységgel reagálnak a különböző gázokra és illékony anyagokra. Az egyik viszonylag érzékeny az acetonra, míg a másik többek között a víz-, az etanol- és a nedvességtartalmat méri. A két szenzor összehangolása lehetővé teszi az acetontartalom meglehetősen pontos meghatározását és a többi gáz zavaró hatásának kiszámítását. A kapott értékeket ezután – vezeték nélkül, bluetooth-on keresztül vagy kábellel – egy kereskedelmi forgalomban kapható okostelefonnak küldik el, amelynek kijelzőjén néhány másodpercen belül megjelennek az eredmények. Összességében legfeljebb tíz másodpercet vesz igénybe a mérés – nyilatkozták a kutatók.

A prototípus működőképességét először laboratóriumban tesztelték, szimulált lehelettel és pontosan ismert acetonkoncentrációval. Ezt követően 17 önkéntest toboroztak az első vizsgálathoz. Közülük mindannyian a Japánban átlagosnak számító 22 fölötti testtömegindexszel rendelkeztek (kortól és nemtől függően 26-os érték fölött számít túlsúlyosnak valaki). A tesztszemélyek három csoportot alkottak: az első csoportnak a kísérlet kéthetes időtartama alatt egyszerűen a megszokott életvitelét kellett folytatnia, a másodiknak minden nap 30-60 percet kellett sportolnia, a harmadik csoport tagjai számára pedig emellett erősen csökkentett kalóriabevitelű étrendet állítottak össze. 

Reggelente mindenkit lemértek, meghatározták testzsírtartalmukat, és megvizsgálták a leheletüket. Egyszer az új eszközbe vezették a kifújt levegőt, egyszer pedig egy zacskóba, amelyet később a laborban pontosan elemeztek. Az örömteli eredmény: a két mérés eredménye nem különbözött lényegesen egymástól, így a kis készülék valóban alkalmas a kifújt levegő acetontartalmának mérésére. 

A többi eredmény is biztató: az első és második csoportban a tesztszemélyek gyakorlatilag nem fogytak le, testük zsírtartalma közel azonos maradt, és leheletük acetontartalma sem változott. Ezzel szemben a harmadik csoportban a tesztszemélyek átlagosan szűk 2 kg zsírt adtak le. Ezzel egyidejűleg mérhetően emelkedett leheletük acetontartalma.

A kutatók következtetése szerint a rendszer alkalmas arra, hogy házilag is ellenőrizni lehessen, valóban éget-e el zsírt a szervezet egy fogyókúra során. Sportolás közben is használható annak ellenőrzésére, hogy megfelelő mértékben terheljük-e a szervezetet – bár ezt az alkalmazási területet a kutatók még nem tesztelték.

Az érdeklődők számára rossz hír: a kutatócsoport még nem nyilatkozott arról, hogy a kis eszköz mikor kerül az üzletekbe, és mennyibe fog kerülni. Mindenesetre a kutatókat foglalkoztató cég innovatív mobil megoldások piacra dobására specializálódott.

(NTT DOCOMO, 2013.07.26.)

Forrás: www.scinexx.de

Garamvölgyi Ágnes

Cikk értékelése: 
Szerző: Brigitte

Hozzászólások

Kíváncsian várom, hogy hogyan fogja ez idővel átrendezni a fogyókúrás termékek és szolgáltatások piacát: diétákat, edzéseket stb.
És persze hány dologról fog egy ilyen eszköz segítségével már könnyen mérhetően bebizonyosodni, hogy valóban átverés... Csak egy webes adatbázist kellene építeni a mérési eredményekből és az alkalmazott módszerekből. (Ahogy az edzésekre is van már számos mobil alkalmazás és weboldal.)

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <br> <p>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Ezzel a feladattal teszteljük, hogy valódi látogató vagy-e.

Kapcsolódó cikkek

A szervezet automatikusan lebontja az implantátumokat
A mozdulatsor annyira kifinomult, hogy akár egy paradicsomot is meg tud fogni a kéz, anélkül, hogy azt összetrancsírozná.
Az arany nanorészecskéket kontrasztanyagként és terapeutikumként kombinálva lehet alkalmazni.
Egy amerikai vállalat érzékelő matraca észrevétlenül méri az alvás minőségét.

Friss hírek

E-hajtómű? Miért ne?

Közlekedésmérnök állások