Kövess minket!

NewsletterGoogle+RSS
Feliratkozom a heti hírlevélre

Utolsó hozzászólások

2017. 12. 22. - 17:33MashaAgomo

This message is posted here using XRumer + XEvil 4.0

2017. 07. 27. - 09:10KGabi

Mi is tudunk munkát adni: mérnököknek  Jooble 

2017. 06. 20. - 20:31Hitetlen Tamás

Ez a cikk egy idealista naíva.

A cél dátum 2067-2117. A holdrajutás 1968(?) Marsra még csak szonda és robot jutott.

A Bioszféra 2 program megbukott. Voltak sikeresebb kísérletek, de kísérletek.

Vízi növényekkel az olajszennyezés ellen

2016.09.19.
A vizsgált vízi növény levelei egyszerre bírnak víztaszító és olajmegkötő tulajdonságokkal, amit a szőrszerű mikrostruktúráknak köszönhet.

A megrongálódott olajvezetékek, a tartályhajó-katasztrófák vagy az olajkitermelő platformokon történt balesetek nyers- és kőolajjal szennyezhetik a vízfelszínt. Az olajszennyezés eltávolításának hagyományos módja több hátránnyal is együtt jár: az olaj meggyújtása, valamint az olaj bomlását elősegítő vegyszerek bevetése károsítja a környezetet. A természetes anyagok – mint például a fűrészpor vagy növényi rostok – viszont nem szívják fel elég hatékonyan az olajat, mivel közben sok vizet is felvesznek. A Karlsruhei Technológiai Intézet és a Bonni Egyetem tudósai különböző rucaörömféléket vizsgáltak az olajszőnyegek eltávolításának környezetbarát módja után kutatva. Már korábban is ismert volt, hogy ezeknek a növényeknek a levelei víztaszítók, azonban most először vizsgáltuk az olajelnyelő tulajdonságait is – magyarázta Claudia Zeiger.

 

Habverőszerű szőrök teszik víztaszítóvá a Salvinia molesta leveleit (Kép: W.Barthlott / Nees-Institut)

A trópusi, illetve szubtrópusi területekről származó rucaörömfélék ma már Európa több részén – többek között hazánkban is – honosak. Rendkívül gyorsan szaporodnak, így egyes helyeken gyomnövényként tartják őket számon. Azonban nagy lehetőség rejlik bennük az olaj gazdaságos, gyors és környezetbarát elnyelésében, ugyanis rövid idő alatt nagy mennyiségű olajat képesek felszívni. Zeiger szerint például tengereken lehetne alkalmazni őket, hogy felszívják az akaratlanul is megjelenő olajat. A levelek már kevesebb mint 30 másodperc alatt elérik a maximális abszorpciót, és könnyedén összeszedhetők az olajjal együtt. A biológiai nevén Salvinaként ismert vízi növény leveleinek felszínét úgynevezett trichoma, növényi szőr borítja – ezek 0,3-2,5 mm hosszúságú szőrszerű nyúlványok. Különböző Salvinia fajták összehasonlítása után a kutatók megállapították, hogy nem a leghosszabb szőrökkel rendelkező levelek tudják a legtöbb olajat felszívni. Sokkal inkább a szőrök formájának van jelenősége – hangsúlyozta Zeiger. A legtöbb olajat a Salvinia molesta rucaöröm faj levelei képesek elnyelni, amelynek a szőrei habverőszerű formában kapcsolódnak egymáshoz.

Videó itt található.

A rendkívüli olajmegkötő képesség a levélfelszín szőrszerű mikrostruktúrájának köszönhető (Forrás: C. Zeiger/ Karlsruhe Institut für Technologie)

A levelek felszínének struktúrájával és azok olajfelszívó-képességével kapcsolatos eredményeket a kutatók az egyik folyamatban lévő munkájuk, a „nanofur” továbbfejlesztéséhez használják fel. A műanyag nanoszőr a Salvinia víztaszító és olajfelszívó hatását utánozza, így választja el egymástól az olajat és a vizet. Hendrik Hölscher elmondta, hogy munkacsoportjukkal a természetben előforduló nano- és mikrostruktúrákat vizsgálják, hogy azokat felhasználhassák lehetséges műszaki fejlesztésekhez. Kiemelte, hogy az ugyanazon anyagból álló növények eltérő tulajdonságai gyakran csak a nanostruktúrájukban lévő különbségekből erednek.

 

 

Forrás: www.kit.edu

Csulikné Bengery Zsófia

Cikk értékelése: 
Szerző: Brigitte

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <br> <p>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Ezzel a feladattal teszteljük, hogy valódi látogató vagy-e.

Kapcsolódó cikkek

Brit kutatóknak a melegedő hőmérsékletnek ellenálló új kávébabot kell találniuk, mielőtt a világ kávékészletei kifogynak.
Ugráló vízcseppek távolíthatják el a kosz részecskéket a felületekről
Egy új eljárással energiahatékonyan menthetők meg az olajjal szennyezett talajok
Vízlepergető és extrém hatékony fényelnyelő tulajdonsággal bíró nanostruktúra.

Friss hírek

E-hajtómű? Miért ne?