Kövess minket!

NewsletterGoogle+RSS
Feliratkozom a heti hírlevélre

Utolsó hozzászólások

2017. 07. 27. - 09:10KGabi

Mi is tudunk munkát adni: mérnököknek  Jooble 

2017. 06. 20. - 20:31Hitetlen Tamás

Ez a cikk egy idealista naíva.

A cél dátum 2067-2117. A holdrajutás 1968(?) Marsra még csak szonda és robot jutott.

A Bioszféra 2 program megbukott. Voltak sikeresebb kísérletek, de kísérletek.

2017. 05. 23. - 09:12Anonymous

Hiya very cool web site!! Guy .. Excellent .. Superb

.. I'll bookmark your blog and take the feeds also? I'm satisfied to find numerous helpful info here in the put

up, we need develop extra techniques on this regard, thank you for sharing.

. . . . .

Vízbontás napenergia alkalmazásával

2008.04.21.
Félvezetők, mint a vízbontás fotókatalizátorai, tárolói és szeparátorai

A jövő legfontosabb üzemanyagai közé tartozik a hidrogén, míg a megújuló energiaforrások közül a napenergia az, ami meghatározó lehet a következő évtizedekben. Praktikus lenne tehát a két technológiát összekapcsolni és hidrogént közvetlenül a nap energiájából előállítani. Ezáltal mellőzni lehetne az elektromos áram előállítása és felhasználása során keletkező veszteségeket. A cél tehát az, hogy a növényeknél megismert fotoszintézishez hasonlóan a napenergiát közvetlenül kémiai energiává lehessen átalakítani. Vegyészmérnökök kifejlesztettek egy katalizátort, amelynek segítségével mindez lehetővé válik.

Az Alkalmazott Kémia c. szaklapban publikált eredmények szerint egy titándiszilicid (TiSi2) elnevezésű félvezető anyag a vizet kémiai úton hidrogénre és oxigénre bontja szét. A titándiszilicid azonban nem csak fotókatalizátorként szolgál, hanem tárolja is a keletkező gázokat. Ez lehetővé teszi a hidrogén és az oxigén egyszerű szétválasztását.

Martin Demuth, a Max-Planck Intézet kutatója szerint a félvezetők segítségével történő vízbontás a napenergia egy fontos felhasználása lehet. Azonban eddig nehéz volt a katalizátorok előállítása, rossz hatásfokkal tudták csak megkötni a fényt, illetve sokszor elbomlottak a kémiai reakció közben.
Demuth és csapata ezért egy olyan félvezető csoportot javasolt a további kutatásokhoz, amelyekkel eddig még nem foglalkoztak: a szilicideket. Az ebbe az osztályba tartozó titánszlicid például kiváló úgynevezett optoelektromos tulajdonságokkal rendelkezik, így ideális anyag a napenergia átalakítására. Ráadásul a titánszilicid nagyon széles frekvenciaspektrumon képes megkötni a fényt, továbbá könnyen és olcsón előállítható.

Technikai szempontból kiemelkedően érdekes tulajdonság az anyag reverzibilis hidrogéntároló képessége. A titánszilicid tárolókapacitása ugyan kisebb a többi, kifejezetten a hidrogén tárolására alkalmazott megoldásénál, azonban technikailag egyszerűbben kezelhető: mindenekelőtt kisebb hőmérsékletek mellett képes leadni a megkötött hidrogént.
A titánszilicid az oxigént is képes tárolni, azonban eltérő körülmények szükségesek az oxigén és a hidrogén felszabadításához. Így az oxigént 100°C felett és csak teljes sötétségben képes leadni a titándiszilicid. Mindez azt jelenti, hogy a két gáz egymástól való elválasztása is könnyebben szabályozható.
(idw - Gesellschaft Deutscher Chemiker, 28.09.2007 - DLO)

Forrás: www.scinexx.de

Bárdossy Gergely

Cikk értékelése: 

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <br> <p>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Ezzel a feladattal teszteljük, hogy valódi látogató vagy-e.

Kapcsolódó cikkek

Szupravezető mágneses energiatároló készül megawattórás kapacitással.
A radioaktív termoelektromos generátorok üzemanyagának, a plutónium-238 újragyártása szükséges a Naprendszert elhagyó újabb űrszondák számára.
Az indonéz kutatók ötlete – csak akkor világítani, amikor jár arra valaki - nem új, de eddig még senki sem akarta ekkora méretekben megvalósítani. Ugyanis Jakarta közvilágításáról van szó!
A legnagyobb nap- és szélenergiát hasznosító erőművet 2014-ben tervezik üzembe helyezni.

Friss hírek

E-hajtómű? Miért ne?