Kövess minket!

NewsletterGoogle+RSS
Feliratkozom a heti hírlevélre

Utolsó hozzászólások

2017. 12. 22. - 17:33MashaAgomo

This message is posted here using XRumer + XEvil 4.0

2017. 07. 27. - 09:10KGabi

Mi is tudunk munkát adni: mérnököknek  Jooble 

2017. 06. 20. - 20:31Hitetlen Tamás

Ez a cikk egy idealista naíva.

A cél dátum 2067-2117. A holdrajutás 1968(?) Marsra még csak szonda és robot jutott.

A Bioszféra 2 program megbukott. Voltak sikeresebb kísérletek, de kísérletek.

Vízbontás napenergia alkalmazásával

2008.04.21.
Félvezetők, mint a vízbontás fotókatalizátorai, tárolói és szeparátorai

A jövő legfontosabb üzemanyagai közé tartozik a hidrogén, míg a megújuló energiaforrások közül a napenergia az, ami meghatározó lehet a következő évtizedekben. Praktikus lenne tehát a két technológiát összekapcsolni és hidrogént közvetlenül a nap energiájából előállítani. Ezáltal mellőzni lehetne az elektromos áram előállítása és felhasználása során keletkező veszteségeket. A cél tehát az, hogy a növényeknél megismert fotoszintézishez hasonlóan a napenergiát közvetlenül kémiai energiává lehessen átalakítani. Vegyészmérnökök kifejlesztettek egy katalizátort, amelynek segítségével mindez lehetővé válik.

Az Alkalmazott Kémia c. szaklapban publikált eredmények szerint egy titándiszilicid (TiSi2) elnevezésű félvezető anyag a vizet kémiai úton hidrogénre és oxigénre bontja szét. A titándiszilicid azonban nem csak fotókatalizátorként szolgál, hanem tárolja is a keletkező gázokat. Ez lehetővé teszi a hidrogén és az oxigén egyszerű szétválasztását.

Martin Demuth, a Max-Planck Intézet kutatója szerint a félvezetők segítségével történő vízbontás a napenergia egy fontos felhasználása lehet. Azonban eddig nehéz volt a katalizátorok előállítása, rossz hatásfokkal tudták csak megkötni a fényt, illetve sokszor elbomlottak a kémiai reakció közben.
Demuth és csapata ezért egy olyan félvezető csoportot javasolt a további kutatásokhoz, amelyekkel eddig még nem foglalkoztak: a szilicideket. Az ebbe az osztályba tartozó titánszlicid például kiváló úgynevezett optoelektromos tulajdonságokkal rendelkezik, így ideális anyag a napenergia átalakítására. Ráadásul a titánszilicid nagyon széles frekvenciaspektrumon képes megkötni a fényt, továbbá könnyen és olcsón előállítható.

Technikai szempontból kiemelkedően érdekes tulajdonság az anyag reverzibilis hidrogéntároló képessége. A titánszilicid tárolókapacitása ugyan kisebb a többi, kifejezetten a hidrogén tárolására alkalmazott megoldásénál, azonban technikailag egyszerűbben kezelhető: mindenekelőtt kisebb hőmérsékletek mellett képes leadni a megkötött hidrogént.
A titánszilicid az oxigént is képes tárolni, azonban eltérő körülmények szükségesek az oxigén és a hidrogén felszabadításához. Így az oxigént 100°C felett és csak teljes sötétségben képes leadni a titándiszilicid. Mindez azt jelenti, hogy a két gáz egymástól való elválasztása is könnyebben szabályozható.
(idw - Gesellschaft Deutscher Chemiker, 28.09.2007 - DLO)

Forrás: www.scinexx.de

Bárdossy Gergely

Cikk értékelése: 

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <br> <p>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Ezzel a feladattal teszteljük, hogy valódi látogató vagy-e.

Kapcsolódó cikkek

A termoelektromos tulajdonságú fémes alapanyagokból nyomtatott szerkezetek generátorként is szolgálhatnak.
Szupravezető mágneses energiatároló készül megawattórás kapacitással.
A radioaktív termoelektromos generátorok üzemanyagának, a plutónium-238 újragyártása szükséges a Naprendszert elhagyó újabb űrszondák számára.
Az indonéz kutatók ötlete – csak akkor világítani, amikor jár arra valaki - nem új, de eddig még senki sem akarta ekkora méretekben megvalósítani. Ugyanis Jakarta közvilágításáról van szó!

Friss hírek

E-hajtómű? Miért ne?