Kövess minket!

NewsletterGoogle+RSS
Feliratkozom a heti hírlevélre

Utolsó hozzászólások

2018. 01. 17. - 09:26GrahamNus

good mood all day =)
and how are you?

2017. 12. 22. - 17:33MashaAgomo

This message is posted here using XRumer + XEvil 4.0

2017. 07. 27. - 09:10KGabi

Mi is tudunk munkát adni: mérnököknek  Jooble 

Jelenlegi hely

Ultravékony kamera mikrolencsékkel

2017.01.31.
A kamera lencséjét a rovarok összetett szeme inspirálta.

A műszaki berendezések – köztük az okostelefonok és a kamerák – miniatürizálásával egyre kisebb és laposabb lencsékre van szükség. Az átlagos mobiltelefonos objektív 5 mm vastag, ami gyakran több, mint magának a telefonnak a vastagsága. A felületből kiemelkedő kamera nem túl esztétikus, a jelenségre a gyártók a „camera-bump”, azaz a „kamera-dudor” kifejezést használják.

A problémát egy új lencsetechnológia orvosolhatja, amelyet a természet példájára alkottak. Jénában a Fraunhofer Intézet (Fraunhofer-Institut für Angewandte Optik und Feinmechanik, IOF) kutatói egy olyan kamerát fejlesztettek, amelynek lencséje a rovarok összetett, facettás szemének mintájára készült. A facetVISION a rovarszemhez hasonlóan több apró lencséből tevődik össze.

A 135 mikrolencse mozaikszerűen helyezkedik el sűrűn egymás mellett. Minden egyes lencse csak a környezet egy részletét észleli, és az adatokat egy saját optikai csatornán keresztül állítja elő. A mikrolencsék és rekeszek különleges elrendezése, valamint a szoftver segítségével kapjuk a különálló képekből a teljes felvételt. Néhány évvel ezelőtt a kutatók hasonló elv alapján fejlesztették ki az okostelefonokhoz a facettás miniprojektort.

 


Mikrooptikai leképezőrendszer (© Fraunhofer IOF)

A technika nagy előnye, hogy lehetővé teszi a vékony, de jó teljesítőképességű kamerák megjelenését. A projektvezető, Andreas Brückner úgy véli, hogy a jövőben ezzel a természet ihlette technikával a mindössze két milliméteres kameravastagság is elérhetővé válik – négy megapixeles felbontás mellett. Ez meghaladja az ipari kamerák felbontását, akár a robotikában vagy a gépjárműgyártásban használtakét is.

További előnye, hogy a mikrooptika nagyobb mennyiségben gazdaságosabban gyártható – a félvezető chipek gyártási folyamataihoz hasonló módon. A számítógépes chipeket szilíciumszeleteken állítják elő, majd feldarabolják őket. Ennek megfelelően a facetVISION kameraoptika is ezres nagyságrendben készíthető egyidőben.

Az új ultravékony kamera számos felhasználási területen alkalmazható. Például autók fedélzeti kamerájaként a parkolást segítheti, vagy ipari robotok esetében megakadályozhatja, hogy azok nekiütközzenek az embereknek. A nyomdákban is szükség lehet nagy teljesítményű kamerákra, hogy a gépek működése közben a nyomtatási képet magas felbontásban tudják ellenőrizni – magyarázta Brückner.

Okostelefonok esetében is érdekes lehet az összetett szemről mintázott technológia. Alkalmazásával elkerülhető, hogy a kamera kiemelkedjen a telefon felületéből, és jobb teljesítményt is nyújt. Brückner azt is elképzelhetőnek tartja, hogy több apró lencsét helyeznek az okostelefon kamerájába, amivel 3,5 milliméter kameravastagság mellett több mint 10 megapixeles felbontás lenne elérhető.

A mobiltelefonokhoz a facetVISION kameraoptikát nem szilíciumszeleteken, hanem műanyag fröccsöntési eljárással készítenék. Ezzel a módszerrel a forró, folyékony műanyagot egy gofrisütőhöz hasonló formába öntenék, majd a kész lencséket robotok építenék be az okostelefonok kamerájába.

 

 

Forrás: www.scinexx.de

Csulikné Bengery Zsófia

Cikk értékelése: 
Szerző: Brigitte

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <br> <p>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Ezzel a feladattal teszteljük, hogy valódi látogató vagy-e.

Kapcsolódó cikkek

Mit tud a Pepsi okostelefonja?
A drónok szinte napról-napra törnek be hétköznapjainkba.
Két japán cég olyan látásjavító segédeszközt fejlesztett, amellyel az éles képet közvetlenül a retinára vetítik.
Levelekbe ágyazott nano csövecskék lehetővé teszik, hogy a növények szenzorokként működjenek

Friss hírek

E-hajtómű? Miért ne?