Kövess minket!

NewsletterGoogle+RSS
Feliratkozom a heti hírlevélre

Utolsó hozzászólások

2018. 01. 17. - 09:26GrahamNus

good mood all day =)
and how are you?

2017. 12. 22. - 17:33MashaAgomo

This message is posted here using XRumer + XEvil 4.0

2017. 07. 27. - 09:10KGabi

Mi is tudunk munkát adni: mérnököknek  Jooble 

Tiszta víz klór nélkül

2012.08.08.
Egy új eljárás az úszómedencéket rézionokkal tartja tisztán.

A klórozott víz illata úgy hozzátartozik a városi strandokhoz, mint nyáron a lángosé és a naptejé. A fürdőzés azonban gyakran kipirosodott szemekkel vagy allergiával jár együtt. A chemnitzi Uvion GmbH által fejlesztett eljárás a klórt rézionokkal küszöböli ki. Ehhez a medence hozzáfolyásánál gyenge elektromos áram folyik keresztül egy rézelektródán, amelyből kilépő rézionok a gyártó adatai alapján elpusztítják a baktériumokat és az algákat. Kiegészítésül egy erős UV-lámpa fertőtleníti a vizet.

A klórral ellentétben, amely minden baktériumot azonnal megsemmisít, a réz alapú eljárás valamivel lassabb: először a berendezés telepítése utáni egy-három napban fejtik ki az ionok teljes hatásukat. Cserébe viszont nincsenek nem kívánt mellékhatások. „Az eljárás mentes a klór negatív hatásaitól – az így tisztított víz az ivóvízrendelet által támasztott követelményeket is teljesíti” – mondta Roy Buschbeck, a Chemnitzi Műszaki Egyetem tudományos munkatársa, aki szerint az új fertőtlenítési módszer környezetbarát, illat- és ízsemleges.

2002 óta az Uvion adatai alapján már 250 berendezést értékesítettek. Mivel a nyilvános uszodák számára a klóros tisztítás előírás, a réz alapú rendszereket csak privát úszómedence tulajdonosok vásárolhatják. Azonban Ben Hofmann, az Uvion-tól elmondta, hogy Hollandiában már vannak törekvések az előírások lazítására. „Ha a hollandok sikeresek lesznek, a rezes módszert egész Európában engedélyezhetik” – véli Hofmann.

Eddig az Uvion rendszerénél az ionkoncentrációt manuálisan kellett mérni és a rézionok előállításához szükséges áramerősséget is kézzel kellett beállítani. A Chemnitzi Egyetemmel közösen fejlesztett legújabb berendezés az ionok mennyiségét már automatikusan képes állandó értéken tartani.

A klórozó berendezésekkel összehasonlítva az Uvion-módszer üzemeltetési költségei a gyártó szerint akár 30%-kal is kedvezőbbek lehetnek. A vállalat 60 és 130 köbméterre kínál rendszereket, amelyekben minden mérési, irányítástechnikai és fertőtlenítési technika egy hűtőszekrény méretű házban kap helyet. A kisebbik berendezés ára 1450 euró, a nagyobbik rendszeré 5750 euró. A rézelektróda kb. két évre elegendő és 90 euróba kerül.

Forrás: www.heise.de/tr (Technology Review)

Ritzinger György

Cikk értékelése: 

Hozzászólások

na most a réz, az konkrétan nehézfém, és felhalmozódik a szervezetben.

a klór is mérgező, csak az meg nem halmozódik fel.

A réz inkább az átmenetifémek közé tartozik, nem a klasszikus nehézfémek közé (ólom, kadmium, higany). Vegyületei mérgezőek, de nyomelemként, egyes enzimek működéséhez alapvető fontosságú.

A réz nem tartozik a klasszikus nehézfémek közé (ólom, kadmium, higany), inkább az átmenetifémekhez sorolják.
Vegyületei mérgezőek, de nyomelemként, egyes enzimek működéséhez alapvető fontosságú.

A kémiai definíciókkal (is) foglalkozó legelismertebb nemzetközi szervezet, a IUPAC (International Union of Pure and Applied Chemistry) nem is definiálja a nehézfémeket, tehát azokra nincs is konkrét definíció...
A rezet, magas elemi sűrűsége alapján a legtöbb szakirodalom nehézfémnek nevezi.

Mivel a réz könnyen felhalmozódhat, nem a legjobb megoldást találták meg a T. kutatók a víz fertőtlenítésére.

A réz tudtommal csak úgy tud felhalmozódni a szervezetben, ha belekerül. Mivel azonban csak ritkán kortyolunk az uszodavízből, ezért a veszély elhanyagolható. Ha valaki annyit nyel egy úszás alatt, hogy van esély arra, hogy felhalmozódjon egy kis réz, akkor a vízi entő úgyis közbelép...;)

A felhalmozódás pont nem arról szól, hogy kiisszuk a medencét, hanem arról, hogy évek-évtizedek alatt kis dózisokban egyre nagyobb mennyiség kerül a szervezetbe, és nem ürül ki belőle.
A felhalmozódás tényéről illetve ennek következményeiről mindazonáltal orvosi véleményeket lenne érdemes kikérni, enélkül nem etikus egyből leszólni a technológiát.

Ha ilyen félelmei vannak a T. hozzászólóknak, akkor kíváncsi lennék (a korábban igen népszerű) mára már visszaszorulóban lévő (felváltja helyét az 5 rétegű műanyag) sárga illetve vörös réz alapanyagú ivóvíz vezetékek használatáról...?
Ott még a beoldódó rézionok mennyiségéről sincs információ, itt legalább kontrollált a dolog.

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <br> <p>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Ezzel a feladattal teszteljük, hogy valódi látogató vagy-e.

Kapcsolódó cikkek

A kiszolgált készülékekből az értékes nemesfémeknek csak 15%-át nyerik vissza
A mikrobák közötti munkamegosztás hatékonyabbá teszi a növényi maradványokból történő bioüzemanyag-gyártást
Az új módszerrel hatékonyan szétválogatható a műanyag az újrahasznosításhoz
Az amerikai bioüzemanyag vállalatok úgy próbálnak meg hamarabb nyereségessé válni - egyben talpon maradni - hogy a vegyiparnak is szállítanak megújuló alapanyagokat.

Friss hírek

E-hajtómű? Miért ne?