Kövess minket!

NewsletterGoogle+RSS
Feliratkozom a heti hírlevélre

Utolsó hozzászólások

2017. 07. 27. - 09:10KGabi

Mi is tudunk munkát adni: mérnököknek  Jooble 

2017. 06. 20. - 20:31Hitetlen Tamás

Ez a cikk egy idealista naíva.

A cél dátum 2067-2117. A holdrajutás 1968(?) Marsra még csak szonda és robot jutott.

A Bioszféra 2 program megbukott. Voltak sikeresebb kísérletek, de kísérletek.

2017. 05. 23. - 09:12Anonymous

Hiya very cool web site!! Guy .. Excellent .. Superb

.. I'll bookmark your blog and take the feeds also? I'm satisfied to find numerous helpful info here in the put

up, we need develop extra techniques on this regard, thank you for sharing.

. . . . .

Jelenlegi hely

Több funkciós víz alatti robot

2015.12.10.
Az űrhajósok kiképzésére kifejlesztett víz alatti robotot sok más területen is lehet hasznosítani. A lehetőségeket a Földközi-tenger mélyén próbálják ki.

Az űrállomáson sok feladat végrehajtásában robotok segítik az űrhajósokat. Az ember és a robot közötti együttműködést azonban éppúgy be kell gyakorolni a súlytalanságot szimuláló környezetben, mint az űrhajós egyéb feladatait. Enélkül a világűrben még a legegyszerűbb feladat is nehézséget okozhat, például amikor a robot által felé nyújtott szerszámot át akarja venni az űrhajós.

A vízi Eurobot az ESA űrhajóskiképző központjában (EAC). (Kép: ESA / S. Koenen)

Ezért építette meg az Európai Űrügynökség (ESA) az olaszországi Thales Alenia Space közreműködésével az űrhajósok kiképzésére szolgáló medencében használható vízi Eurobot (Eurobot Wet Model) nevű szerkezetet. A háromlábú robotot a robotok manipulátorainak fejlesztésében és a víz alatti alkalmazásokban egyaránt nagy tapasztalatot szerzett, ugyancsak olasz Graal Tech cég készítette. A robot lábai járásra és tárgyak megmarkolására is alkalmasak. Az űrhajóskiképző robot átlagos sűrűségének 1 g/cm3-nek kellett lennie, hogy lebegjen a vízben. Ehhez kívül vastag, belül üreges végtagokra volt szükség, ami viszont körülményessé tette a mozgatásukat. A szakemberek szerint a két követelmény összehangolása volt a fejlesztés legnehezebb feladata.

Az Eurobot egyik végtagjával szerszámot nyújt át az űrhajósnak a súlytalanságot szimuláló medencében. (Kép: ESA / Helmut Rub)

Az elkészült vízi Eurobotot eredményesen használták az ESA Köln melletti űrhajóskiképző központjában (EAC, European Astronaut Centre), ahol a súlytalanságot szimuláló medencében (Neutral Buoyancy Facility – „semleges úszási létesítmény”) használják az űrhajósok a súlytalanságban robot közreműködésével végrehajtandó műveletek gyakorlására.

A súlytalanságot szimuláló medence, ahol a víz alatt készülhetnek az űrhajósok az űrben végrehajtandó feladataikra (Európai Űrhajóskiképző Központ, EAC). (Kép: ESA / S. Corvaja)

 

Jean-François Clervoy francia ESA-űrhajós, miután sikeres víz alatti gyakorlatot hajtott végre az Eurobottal (2007. VII. 9.). (Kép: ESA / S. Koenen)

Az ESA számára a vízi robot fejlesztését már 2006-ra befejezték, azóta a tenger alatti hasznosítással kísérleteznek, az Európai Bizottság anyagi támogatásával. Az első érdemi megbízást a Genovai Egyetemtől kapták, az ottani szakemberek régészeti leletek keresésére és felszínre hozására akarják a robotot használni. A szerkezet ugyanakkor például arra is alkalmas, hogy balesetet szenvedett repülőgépek fekete dobozát megkeresse a tenger mélyén, és azt a felszínre hozza. A vízi Eurobot előnye, hogy elektromos meghajtásának köszönhetően nagyon finom műveleteket is végre tud hajtani, ugyanakkor a szükséges erőkifejtésre is képes. Az olajipari hasznosítás céljára a robot egy- és kétvégtagú változatait is fejlesztik. Az eddigi kísérleteket a Földközi-tengerben 10–30 méteres vízmélységben végezték, utóbbi alkalmazáshoz viszont az Északi-tengeren akár 500 méteres mélységig is működnie kell a robotnak. További alkalmazási lehetőséget jelenthet a cég szerint a tengeralatti bányászat. Mindezeket az új alkalmazási lehetőségeket az eredeti ESA-megbízás tette, illetve teszi lehetővé a cég számára.

 

Forrás: www.urvilag.hu

Cikk értékelése: 
Szerző: Brigitte

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <br> <p>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Ezzel a feladattal teszteljük, hogy valódi látogató vagy-e.

Kapcsolódó cikkek

A távgyógyászat eredményei már megjelentek a francia kórházakban: egyes regionális intézményekben az eredetileg az űrhajósok vizsgálatára kifejlesztett ultrahangos technológiát alkalmazzák.
Az érzékelőrendszer radarral világítja át a gyanús csomagokat
A 2011 óta az űrállomáson levő Robonaut-2 hamarosan lábakat kaphat.
Tervek, események a teljesség igénye nélkül.

Friss hírek

E-hajtómű? Miért ne?

Építőmérnök állások

Környezetmérnök állások

Vegyészmérnök állások