Kövess minket!

NewsletterGoogle+RSS
Feliratkozom a heti hírlevélre

Utolsó hozzászólások

2018. 01. 17. - 09:26GrahamNus

good mood all day =)
and how are you?

2017. 12. 22. - 17:33MashaAgomo

This message is posted here using XRumer + XEvil 4.0

2017. 07. 27. - 09:10KGabi

Mi is tudunk munkát adni: mérnököknek  Jooble 

Jelenlegi hely

Több funkciós víz alatti robot

2015.12.10.
Az űrhajósok kiképzésére kifejlesztett víz alatti robotot sok más területen is lehet hasznosítani. A lehetőségeket a Földközi-tenger mélyén próbálják ki.

Az űrállomáson sok feladat végrehajtásában robotok segítik az űrhajósokat. Az ember és a robot közötti együttműködést azonban éppúgy be kell gyakorolni a súlytalanságot szimuláló környezetben, mint az űrhajós egyéb feladatait. Enélkül a világűrben még a legegyszerűbb feladat is nehézséget okozhat, például amikor a robot által felé nyújtott szerszámot át akarja venni az űrhajós.

A vízi Eurobot az ESA űrhajóskiképző központjában (EAC). (Kép: ESA / S. Koenen)

Ezért építette meg az Európai Űrügynökség (ESA) az olaszországi Thales Alenia Space közreműködésével az űrhajósok kiképzésére szolgáló medencében használható vízi Eurobot (Eurobot Wet Model) nevű szerkezetet. A háromlábú robotot a robotok manipulátorainak fejlesztésében és a víz alatti alkalmazásokban egyaránt nagy tapasztalatot szerzett, ugyancsak olasz Graal Tech cég készítette. A robot lábai járásra és tárgyak megmarkolására is alkalmasak. Az űrhajóskiképző robot átlagos sűrűségének 1 g/cm3-nek kellett lennie, hogy lebegjen a vízben. Ehhez kívül vastag, belül üreges végtagokra volt szükség, ami viszont körülményessé tette a mozgatásukat. A szakemberek szerint a két követelmény összehangolása volt a fejlesztés legnehezebb feladata.

Az Eurobot egyik végtagjával szerszámot nyújt át az űrhajósnak a súlytalanságot szimuláló medencében. (Kép: ESA / Helmut Rub)

Az elkészült vízi Eurobotot eredményesen használták az ESA Köln melletti űrhajóskiképző központjában (EAC, European Astronaut Centre), ahol a súlytalanságot szimuláló medencében (Neutral Buoyancy Facility – „semleges úszási létesítmény”) használják az űrhajósok a súlytalanságban robot közreműködésével végrehajtandó műveletek gyakorlására.

A súlytalanságot szimuláló medence, ahol a víz alatt készülhetnek az űrhajósok az űrben végrehajtandó feladataikra (Európai Űrhajóskiképző Központ, EAC). (Kép: ESA / S. Corvaja)

 

Jean-François Clervoy francia ESA-űrhajós, miután sikeres víz alatti gyakorlatot hajtott végre az Eurobottal (2007. VII. 9.). (Kép: ESA / S. Koenen)

Az ESA számára a vízi robot fejlesztését már 2006-ra befejezték, azóta a tenger alatti hasznosítással kísérleteznek, az Európai Bizottság anyagi támogatásával. Az első érdemi megbízást a Genovai Egyetemtől kapták, az ottani szakemberek régészeti leletek keresésére és felszínre hozására akarják a robotot használni. A szerkezet ugyanakkor például arra is alkalmas, hogy balesetet szenvedett repülőgépek fekete dobozát megkeresse a tenger mélyén, és azt a felszínre hozza. A vízi Eurobot előnye, hogy elektromos meghajtásának köszönhetően nagyon finom műveleteket is végre tud hajtani, ugyanakkor a szükséges erőkifejtésre is képes. Az olajipari hasznosítás céljára a robot egy- és kétvégtagú változatait is fejlesztik. Az eddigi kísérleteket a Földközi-tengerben 10–30 méteres vízmélységben végezték, utóbbi alkalmazáshoz viszont az Északi-tengeren akár 500 méteres mélységig is működnie kell a robotnak. További alkalmazási lehetőséget jelenthet a cég szerint a tengeralatti bányászat. Mindezeket az új alkalmazási lehetőségeket az eredeti ESA-megbízás tette, illetve teszi lehetővé a cég számára.

 

Forrás: www.urvilag.hu

Cikk értékelése: 
Szerző: Brigitte

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <br> <p>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Ezzel a feladattal teszteljük, hogy valódi látogató vagy-e.

Kapcsolódó cikkek

A távgyógyászat eredményei már megjelentek a francia kórházakban: egyes regionális intézményekben az eredetileg az űrhajósok vizsgálatára kifejlesztett ultrahangos technológiát alkalmazzák.
Az érzékelőrendszer radarral világítja át a gyanús csomagokat
A 2011 óta az űrállomáson levő Robonaut-2 hamarosan lábakat kaphat.
A Nemzetközi Űrállomáson orvosi röntgennel egereket és patkányokat vizsgálnak majd

Friss hírek

E-hajtómű? Miért ne?