Kövess minket!

NewsletterGoogle+RSS
Feliratkozom a heti hírlevélre

Utolsó hozzászólások

2018. 01. 17. - 09:26GrahamNus

good mood all day =)
and how are you?

2017. 12. 22. - 17:33MashaAgomo

This message is posted here using XRumer + XEvil 4.0

2017. 07. 27. - 09:10KGabi

Mi is tudunk munkát adni: mérnököknek  Jooble 

Térinformatika a gyógyításban

2013.07.10.
Műholdas távérzékelési szoftver segíti az orvosokat az Alzheimer kór gyors azonosításában.

Az emberi agyról mágneses magrezonancián alapuló képalkotó eljárással (Magnetic Resonance Imaging, MRI) készülnek felvételek, amelyeket a Spanyolországban kifejlesztett AlzTools 3D Slicer nevű szoftverrel elemeznek. A programfejlesztő cég eredetileg az Európai Űrügynökség (ESA) Envisat földmegfigyelő műholdja adatainak elemzése céljából kezdte el a munkát. Az ennek során szerzett tapasztalatokat és az algoritmusokat most egy egészen más területen kamatoztathatják.Míg az űrfelvételek képpontjaiból olyan információt kell kinyerni, hogy milyen ott a felszínborítás típusa vagy milyen a növényzet fajtája, addig az agyi MRI felvételeken olyan helyeket kell azonosítani, amelyek nem normális módon végzik működésüket. A kétféle feladatban az a közös, hogy mindegyik esetben rengeteg információból kell kihámozni azt, ami az adott célra a leglényegesebb.

A szoftveres eszközt ma már egyetemi kutatásokhoz alkalmazzák Spanyolországban. Hagyományosan az agyi MRI képeket szakértő orvosok vizsgálják át. Ha azonban sikerül az ő segítségükkel a számítógépes algoritmusokat „betanítani”, hogy mit és az agy melyik részén keressenek, akkor az automatizált eljárással felgyorsulhat a betegség diagnosztizálása. A könnyebb és gyorsabb eljárással megnyílik az út egyre több ember szűrése, az Alzheimer-kór korai felismerése és kezelése felé.

Az eredetileg speciálisan az űrtevékenység céljából kifejlesztett műszaki vagy szoftveres megoldások számos esetben találnak egyéb alkalmazást, ahol innovatív új megoldásokra van szükség. A nagy űrügynökségek is felismerték az ebben rejlő lehetőségeket. Ezért olyan programokat működtetnek, amelyek támogatják az űrtechnológiák elterjesztését, bevezetését az ipar, a gazdaság és a kutatás más területein.

Forrás: www.urvilag.hu

Cikk értékelése: 
Szerző: Brigitte

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <br> <p>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Ezzel a feladattal teszteljük, hogy valódi látogató vagy-e.

Kapcsolódó cikkek

A számítástechnika nem csak egyre olcsóbbá, hanem egyre energiatakarékosabbá is válik. Ez egy érzékelőkkel és „nanoadattal” teletűzdelt világot jelent.
Bemutatták az első, kizárólag fénnyel üzemelő kamerahálózatot
Egyre inkább úgy tűnik, hogy a kérdés megválaszolásának megkönnyítése érdekében a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) a jövőben a technika segítségére is számít.
Az ultraérzékeny eszköz azonnal felismeri a veszélyes anyagokat

Friss hírek

E-hajtómű? Miért ne?

Közlekedésmérnök állások