Kövess minket!

NewsletterGoogle+RSS
Feliratkozom a heti hírlevélre

Utolsó hozzászólások

2017. 07. 27. - 09:10KGabi

Mi is tudunk munkát adni: mérnököknek  Jooble 

2017. 06. 20. - 20:31Hitetlen Tamás

Ez a cikk egy idealista naíva.

A cél dátum 2067-2117. A holdrajutás 1968(?) Marsra még csak szonda és robot jutott.

A Bioszféra 2 program megbukott. Voltak sikeresebb kísérletek, de kísérletek.

2017. 05. 23. - 09:12Anonymous

Hiya very cool web site!! Guy .. Excellent .. Superb

.. I'll bookmark your blog and take the feeds also? I'm satisfied to find numerous helpful info here in the put

up, we need develop extra techniques on this regard, thank you for sharing.

. . . . .

Szupravezető szélerőművek

2013.01.15.
Az EU SUPRAPOWER elnevezésű projektje keretében szupravezető generátorral ellátott, hatékony, robusztus és kompakt szélerőműveket fejlesztenek

A szélenergia fontos szerepet játszik az energiafordulatban. Hogy az offshore szélerőművekkel gazdaságosan lehessen áramot termelni, olyan, nagy teljesítményű generátorokra van szükség, amelyek megbízhatóan működnek, és nem jelentenek aránytalanul nagy szállítási és alapozási költséget. A szupravezető anyagokból készült generátorok lehetővé teszik, hogy a teljesítmény 10 megawattra vagy még többre nőjön, miközben az erőmű mérete és súlya jelentősen csökken. Emellett a szupravezető generátorok építéséhez kevesebb, mint századannyi ritkaföldfémre van szükség, mint amennyi a jelenleg gyakran alkalmazott állandó mágneses generátor gyártásához szükséges. Így a szupravezetés hatékony, robusztus és kompakt szélerőművek építését teszi lehetővé alacsonyabb építési, üzemeltetési és fenntartási költségek mellett.


Az offshore szélerőműparkokban a jövőben szupravezető generátorok tesznek lehetővé nagyobb teljesítményt alacsonyabb költségek mellett. (Kép: © Tecnalia)

Az EU által támogatott, SUPRAPOWER (SUPerconducting, Reliable, lightweight, And more POWERful offshore wind turbine) elnevezésű projekt célja, hogy a szupravezetésben rejlő lehetőségeket a szélenergia kinyerésére használja. A nemrég indult és négy évre tervezett projekten az ipar és a tudomány kilenc képviselője dolgozik együtt, a koordinációt a spanyol Fundación Tecnalia Research & Innovation végzi. A partnerek közösen fejlesztenek ki egy közvetlen meghajtású szupravezető generátorral ellátott szélerőművet. Az innovatív közvetlen meghajtás csökkenti a szállítási és karbantartási költségeket, valamint növeli a turbina élettartamát.

A Karlsruhei Műszaki Intézet (Karlsruher Institut für Technologie, KIT) Műszaki Fizikai Intézetének (Institut für Technische Physik, ITEP) kriogenikával foglalkozó kutatói a hűtésről gondoskodnak a projektben: a szupravezetők ugyanis egy bizonyos hőmérséklet alatt nem mutatnak elektromos ellenállást, és veszteségmentesen vezetik az áramot. Hogy a szupravezető generátor működjön, ez alá az átváltozási hőmérséklet alá kell hűteni a tekercseket. Az ITEP kutatói egy olyan forgó és veszteségmentes kriosztátot fejlesztenek, amelyben a szupravezető tekercseket Gifford-McMahon-hűtőrendszerrel, pusztán hővezetés útján 20 K-re (-253,15 °C-ra) hűtik. Ehhez a projektben szintén részt vevő, Oerlikon Leybold Vacuum nevű cég hűtőberendezéseit használják.

Mivel az ilyen hűtőberendezések hűtési teljesítménye korlátos, egyrészt megfelelő hővezetésű kapcsolatot kell létrehozni a hűtők és a szupravezető tekercsek között, ahol figyelembe kell venni a forgás hatását a hővezető csövek esetleges alkalmazása esetén. Másrészt a kriosztátnak nagyon hatékony hőszigeteléssel kell rendelkeznie. A fejlesztések során az alapkutatás eredményeit ültetik át a gyakorlatba.

Forrás: www.pro-physik.de

Garamvölgyi Ágnes

Cikk értékelése: 

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <br> <p>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Ezzel a feladattal teszteljük, hogy valódi látogató vagy-e.

Kapcsolódó cikkek

A makói palagázból hévíz hozzáadásával metanol üzemanyag állítható elő energiafüggőségünket mérsékelve.
A baktérium hatékonyan alakítja át a barnamoszatokban raktározott cukrot etanollá
A nukleáris fegyverkezéstől való éles elzárkózása ellenére Japán az atomenergia békés célú felhasználásában igazi világhatalomnak tekinthető.
Nyomásra elektromos áramot termelő pálcika-vírusok

Friss hírek

E-hajtómű? Miért ne?

Építőmérnök állások

Környezetmérnök állások

Vegyészmérnök állások