Kövess minket!

NewsletterGoogle+RSS
Feliratkozom a heti hírlevélre

Utolsó hozzászólások

2018. 01. 17. - 09:26GrahamNus

good mood all day =)
and how are you?

2017. 12. 22. - 17:33MashaAgomo

This message is posted here using XRumer + XEvil 4.0

2017. 07. 27. - 09:10KGabi

Mi is tudunk munkát adni: mérnököknek  Jooble 

Jelenlegi hely

Szenzor az ágyban

2011.11.28.
Egy amerikai vállalat érzékelő matraca észrevétlenül méri az alvás minőségét.

Az éjszakai pihenést elektronikusan nyomon követő eszközök és okostelefon alkalmazások egyre nagyobb népszerűségre tesznek szert. Legtöbbször azonban egy csuklószorítóba vagy homlokpántba épített berendezést kell a méréshez viselni. A kaliforniai Bam Labs egy jóval kényelmesebb megoldást fejlesztett ki: egy matracot, amely képes nyomon követni az alvó személy szívritmusát, légzését és mozgásait.

„A technika használatához egyszerűen csak le kell feküdnünk. Az adatok aztán automatikusan továbbításra kerülnek internetes egészség portálokhoz vagy okostelefon alkalmazásokhoz” – mondta Richard Rifredi, a vállalat elnöke. A túramatracokra emlékeztető levegővel töltött matrac egyik sarkában egy érzékelő található, amely a légnyomás változásait határozza meg. Ezek már akkor is mérhetők, amikor a felhasználó szíve ver – valamint megfelelően nagyobbak a különbségek, ha a felhasználó forgolódik, vagy éppen felkel.

Az érzékelő felület a hétköznapi matrac alá kerül (©Bam Labs)

Az adatokat az internetre csatlakoztatott vevőegységhez továbbítják. Onnan eljut a szerverekre, ahol a mérési eredményeket lefordítják szívverésre, légzésre és mozgásokra. A feldolgozott információkat végül egy okostelefon alkalmazásban vagy egy internetes oldalon lehet nyomon követni, ahol megtekinthetjük az alvás minőségét, hosszát, illetve trendeket is elemezhetünk.

A Bam Labs a termék első változatát, ami a „Touch-free Life Care” (TLC) névre hallgat, már árusítja idősotthonok számára, ahol a tesztekre is sor került. A prototípusokat arra használták, hogy az ápolószemélyzetnek vészjelzést adjon, ha a lakót az a veszély fenyegeti, hogy leesik az ágyról. „A mérőeszköz több privátszférát biztosít, mert az embereknek nem kell állandóan elviselni, hogy a személyzet jön és ellenőrzi, hogy minden rendben van-e” – mondta Rifredi. Egy los gatos-i idősek otthona a TLC-vel a lakók alvásminőségét is méri. Bíznak benne, hogy így hamarabb felismerhetők bizonyos egészségügyi problémák.

A Bam Labs technológiájával az alvási apnoe kórképét is fel lehet ismerni, amelyben időleges légzéskimaradások következnek be. „Ezt általában rendkívül nehéz felismerni, mert a tünetek nem specifikusak – fáradtság, magas vérnyomás vagy például elhízás” – mondta Jo Sollet, a Harvard Medical School alváslaborjának kutatónője, aki maga is ad tanácsokat hasonló eszközök fejlesztőinek. „A kórházak számára nagyon hasznos lehet a TLC, mert az érzékelő a matrac alatt bújik meg. A hagyományos mérőeszközök könnyen leoldódnak a páciens testéről, ami felesleges riasztásokhoz és hibás adatokhoz vezet” – tette hozzá Sollet.

Az érzékelő matracot a hazaengedett páciensek otthon is tovább használhatják, ahol olyan adatokat is ki lehet nyerni, ami kórházi körülmények között szinte lehetetlen. „A jó benne, hogy nem zavar és az embernek nincs az az érzése, hogy orvosi felügyelet alatt áll” – véli Sollet.

Forrás: www.heise.de/tr (Technology Review)

Ritzinger György

Cikk értékelése: 

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <br> <p>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Ezzel a feladattal teszteljük, hogy valódi látogató vagy-e.

Kapcsolódó cikkek

Az arany nanorészecskéket kontrasztanyagként és terapeutikumként kombinálva lehet alkalmazni.
A szívátültetésre várakozó betegek életét mentheti meg az a szívpumpa, amelyik egy időre helyettesíti a szív működését, amíg implantációra alkalmas szív adódik.
Láthatóvá teszi a vér áramlását a testben
Átalakíthatja a géntechnológiát, pontosan "célzó", irányított génterápiát eredményezhet az a felfedezés, amelyet a Science című tekintélyes tudományos folyóiratban tett közzé Székvölgyi Lóránt, a Debreceni Egyetem kutatója francia és ausztrál kutatótársaival közösen.

Friss hírek

E-hajtómű? Miért ne?