Kövess minket!

NewsletterGoogle+RSS
Feliratkozom a heti hírlevélre

Utolsó hozzászólások

2018. 01. 17. - 09:26GrahamNus

good mood all day =)
and how are you?

2017. 12. 22. - 17:33MashaAgomo

This message is posted here using XRumer + XEvil 4.0

2017. 07. 27. - 09:10KGabi

Mi is tudunk munkát adni: mérnököknek  Jooble 

Szemmozgás érzékelő okostelefonok

2013.10.01.
Elérkezett a nap, amikor az emberek elérhető áron beszerezhetnek egy kis kiegészítőt, hogy szemmozgással irányítsák okostelefonjukat.

A kis eszköz kényelmesebbé teheti az érintőképernyős készülékek használatát. Képzeljük csak el, hogy egyik kezünkben bögrével, másik kezünkben egy tablettel olvasgatjuk a reggeli híreket, majd egy laza szemmozdulattal "lapozunk".


A Samsung márciusi bemutatóján nagy port kavart, hogy zászlóshajójukon, a Galaxy S4-en bemutatták az újjak nélküli görgetést és videó lejátszást. Egy héten belül az LG bejelentette, hogy legújabb okostelefonjuk, az Optimus G Pro szintén képes a mutatványra. A Galaxy S4 azonban tovább megy: a felhasználó arcát figyeli első kamerájával, és ez alapján indítja vagy leállítja a videót, a csukló mozgatásával pedig görgethető az olvasott szöveg.
 


A dán The Eye Tribe nevű cég eközben piacra dobott egy USB aljzathoz csatlakoztatható terméket, amely segítségével régebbi készülékek is vezérelhetők szemmel. Kamera helyett az eszköz infravörös fénnyel pásztázza szemünket, és továbbítja a jelet az Android operációs rendszerű készülékre. A kis kütyü ára, amely a képen is látható, kedvezőnek mondható, mindössze 99$. A videón megtekinthető az eszköz használat közben is.A technológia fejlesztése már három évvel ezelőtt elkezdődött. Az első próbálkozás során egy Nokia készüléket próbáltak meg szemmel vezérelni, mert annak volt első kamerája. Néhány számítógépre tervezett programból felépített alkalmazást telepítettek a mobilra. A szemmozgás követése sikeres volt, azonban a rendszer 3 másodpercen belül összeomlott a túlzott megterheléstől. A fejlesztők így elkezdtek írni egy csekély számításigényű programot a kamera képének feldolgozására.


A hagyományos képfeldolgozás során a programoknak a képkockák minden képpontját elemeznie kell a kiértékelés során. A két képkocka közötti különbség alapján meghatározható például a szemmozgás, így egy továbbítható jel áll rendelkezésre. Az erőforrásokkal spórolnak, ha a korábbi képkockák alapján nem a teljes képet értékelik ki, csak annak egy részét. Hasonló trükkök bevetésével a Galagy S3 esetén az Umoove kiforrott rendszere már csak 2%-os terhelést okozott a CPU-n.

A fejlesztők már dolgoznak a következő lépcsőfokon: apró fejmozgásokból, gesztusokból szeretnék megoldani az irányítást. Vajon mi jöhet még az után?

Forrás: www.spectrum.ieee.org


Józsa István Tamás

Cikk értékelése: 
Szerző: Brigitte

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <br> <p>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Ezzel a feladattal teszteljük, hogy valódi látogató vagy-e.

Kapcsolódó cikkek

Haditechnika bárkinek, ráadásul olcsón. Lézer pointer, mely 8000-szer fényesebb a Napnál. Hatótávolsága: 137 km.
Csukja be a szemét, és képzelje el, hogy milyen érzés lenne az érintőképernyős iPad-ben úszkálni egy jót.
Egy dél-kenyai projekt az ország rohamosan fejlődő mobiltelefon hálózatát a veszélyeztetett nagyragadozók védelmére használja fel.
A számítástechnika nem csak egyre olcsóbbá, hanem egyre energiatakarékosabbá is válik. Ez egy érzékelőkkel és „nanoadattal” teletűzdelt világot jelent.

Friss hírek

E-hajtómű? Miért ne?

Közlekedésmérnök állások