Kövess minket!

NewsletterGoogle+RSS
Feliratkozom a heti hírlevélre

Utolsó hozzászólások

2018. 01. 17. - 09:26GrahamNus

good mood all day =)
and how are you?

2017. 12. 22. - 17:33MashaAgomo

This message is posted here using XRumer + XEvil 4.0

2017. 07. 27. - 09:10KGabi

Mi is tudunk munkát adni: mérnököknek  Jooble 

Szén-dioxid-tárolás mineralizációval?

2016.07.11.
A vízben oldott szén-dioxid bazaltban meglepően gyorsan karbonátos kőzetté válik.

Kibocsátás helyett kőzetté válás: a szén-dioxidot a jövőben biztonságosabban lehetne a föld alatt tárolni – amennyiben vízben oldják és porózus bazaltba pumpálják. Egy izlandi kísérlet tanúsága szerint ilyen esetben a szén-dioxid meglepően gyorsan reagál a nyomelemekkel, és szilárd karbonátos kőzetté alakul át. Ezzel tartósan kikerül a szén körforgásából.

A klímavédelemben világszerte elmaradó előrelépés láttán egyre több kutató szorgalmazza az üvegházhatású szén-dioxid műszaki megoldásokkal történő megkötését és tárolását is. A Carbon Capture and Storage (CCS, szén-dioxid-megkötés és -tárolás) során például a szén-dioxidot leválasztják az ipari létesítményekből távozó gázokból vagy a levegőből, és felhagyott gáz- vagy kőolajmezőkbe vagy más föld alatti üregekbe pumpálják.

Azonban még tisztázatlan, mennyire biztonságosak az ilyen föld alatti gáztározók. Míg egyes tanulmányok szivárgásokat, repedéseket, sőt földrengés kiváltását említik, addig más kísérletek nem mutattak nagy biztonsági kockázatot.

Juerg Matter, a Southampton Egyetem kutatója és munkatársai egy új eljárást fejlesztettek ki a szén-dioxid gáz állapotban történő tárolására: kőzetté alakítják át. Már régóta ismert, hogy a vízben oldott CO2 szilikátos kőzet jelenlétében karbonáttá alakulhat – erről tanúskodnak többek között vastag karbonátrétegek a föld mélyén. Ezt a mineralizációt a kőzetből felszabaduló nyomelemek, mint például a kalcium, magnézium és vas segítik elő. 

Mindeddig az idő jelentette a problémát: a szokásos feltételezés szerint a szén-dioxid karbonáttá alakulása több száz vagy ezer évig tart – ami túl hosszú ahhoz, hogy geotechnikai klímavédelmi módszerként értelme legyen. Egy 2012-ben kezdődött kísérlet Izlandon, a Reykjavik Energy Hellisheidi geotermikus erőműben azonban azt bizonyítja, hogy a CO2 kőzetbe épülése sokkal gyorsabban is lejátszódhat.

A kísérlet során a kutatók 250 tonna, vízben oldott szén-dioxid gázt pumpáltak 400–800 m mélyre a felszín alá, a bazaltba. Előzőleg a szén-dioxidot megjelölték radioaktív C-14 szénizotóppal, emellett a vizes oldatot jelölőanyagként szolgáló hidrogén-szulfiddal keverték össze. A következő hónapok folyamán vízmintákat vettek a szűkebb környezetben nyolc fúrásból, és meghatározták, hogy a bepumpált gázból mennyi volt még körforgásban. 

Szén-dioxidot injektálnak a földbe a kísérlet során a Hellisheidi geotermikus erőműnél Izlandon. (Kép: © Sigurdur Gislason)

 

Az eredmény: már több hónap után jelentősen csökkentek a vízmintákban a szén-dioxid indikátorai. Az összetételből arra következtettek, hogy az üvegházhatású gáz bizonyára ásványosodott a föld mélyén. „Eredményeink azt mutatják, hogy a bepumpált szén-dioxid 95–98%-a kevesebb mint 2 év alatt mineralizálódott – ami meglepően gyors” – nyilatkozta Matter.

A szén-dioxid karbonáttá alakulásával kapcsolatban további bizonyítékot szolgáltattak a felszín alatti kőzetből vett magminták: a mélyben található porózus bazaltot számos fehér, karbonátos kőzetből álló ér szelte át. A kutatók azt feltételezik, hogy a szén-dioxidban gazdag víz mintegy megreked a bazalt apró pórusaiban, és így gyorsabban veszi fel az ásványosodáshoz szükséges nyomelemeket.

A bazaltmintában látható fehéres karbonáterek azt bizonyítják, hogy az oldott szén-dioxid mineralizálódott. (Kép: © Annette K. Mortensen)

 

 

A kutatók szerint a kísérlet azt mutatja, hogy a CO2 a korábban gondoltnál gyorsabban alakítható karbonáttá, azaz kőzetté. „Ez azt jelenti, hogy nagy mennyiségű szén-dioxidot pumpálhatunk a föld mélyébe és tárolhatunk ott biztonságosan nagyon hosszú időn keresztül” – nyilatkozta Martin Stute, a Columbia Egyetem kutatója. A CO2 gáz halmazállapotban történő tárolásával ellentétben ennél az eljárásnál nem áll fenn a szivárgás és a gázkilépés veszélye.

„Újonnan kifejlesztett eljárásunk a kibocsátott szén-dioxid tartós és környezetbarát tárolását teszi lehetővé” – magyarázta Matter. Alkalmazható lenne mindenhol, ahol bazalt van a föld mélyében – vagyis a Föld számos vulkanikus vagy egykor vulkanikus területén. „A bazalt a Föld egyik leggyakoribb kőzete” – tette hozzá Matter.

Mindenesetre a mineralizáció beindításához a szén-dioxidnak vízben oldottnak kell lennie – minden tonna CO2-hoz 25 tonna vízre van szükség. Ezért a szén-dioxid tárolásának ez a módja elsősorban tengerpartok mentén lenne megfelelő, ahol bőségesen rendelkezésre áll tengervíz. A legkedvezőbb – gazdaságilag is – pedig ott lenne, ahol, mint Izlandon, már úgyis vannak geotermikus erőművek.

„Tennünk kell valamit a növekvő szén-dioxid-kibocsátás ellen” – hangsúlyozta Matter. „Ezzel az eljárással megtaláltuk az optimális végleges tározót – egyszerűen ismét kővé alakítjuk a szén-dioxidot.” Az izlandi Hellisheidi erőműben Matter és munkatársai már megkezdték a kísérletsorozat következő lépését: 2014 óta évente 5000 tonna szén-dioxidot választanak le és pumpálnak a bazaltba.

 

 

Forrás: www.scinexx.de

 

Garamvölgyi Ágnes

 

Cikk értékelése: 
Szerző: Brigitte

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <br> <p>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Ezzel a feladattal teszteljük, hogy valódi látogató vagy-e.

Kapcsolódó cikkek

Texasi kutatók felfedezték, hogy lehet fény, hőmérséklet és nyomás segítségével a szén-dioxidot üzemanyagokhoz szükséges szerves vegyületté alakítani.
Honnan kerül a legtöbb szén-dioxid a légkörbe? Mikor szennyezünk a legerősebben?
Az új reakció 20%-kal hatékonyabban köti meg a szén-dioxidot, mint a növények
Nagy mennyiségű metán szabadul fel a Jeges-tenger felolvadó tengerfenekéről.

Friss hírek

E-hajtómű? Miért ne?