Kövess minket!

NewsletterGoogle+RSS
Feliratkozom a heti hírlevélre

Utolsó hozzászólások

2017. 07. 27. - 09:10KGabi

Mi is tudunk munkát adni: mérnököknek  Jooble 

2017. 06. 20. - 20:31Hitetlen Tamás

Ez a cikk egy idealista naíva.

A cél dátum 2067-2117. A holdrajutás 1968(?) Marsra még csak szonda és robot jutott.

A Bioszféra 2 program megbukott. Voltak sikeresebb kísérletek, de kísérletek.

2017. 05. 23. - 09:12Anonymous

Hiya very cool web site!! Guy .. Excellent .. Superb

.. I'll bookmark your blog and take the feeds also? I'm satisfied to find numerous helpful info here in the put

up, we need develop extra techniques on this regard, thank you for sharing.

. . . . .

Szén-dioxid átalakítása fénnyel

2017.04.24.
Ródium nanorészecskék UV sugárzás hatására már szobahőmérsékleten lehetővé teszik a szén-dioxid átalakítását.

Egy újszerű nanoméretű ródium katalizátor képes átalakítani az üvegházhatású szén-dioxidot nem kívánt melléktermékek nélkül energiahordozó metánná – mindezt pusztán egy UV lámpa segítségével. Az alkalmazott részecskék olyannyira kicsik, hogy képesek megváltoztatni optikai tulajdonságaikat. Ezáltal pedig energiát hasznosítanak a besugárzott UV fényből.

 

A szén-dioxid metánná való átalakítását az UV fénnyel besugárzott kocka alakú ródium nanorészecskék teszik lehetővé (© Duke University)

A szén-dioxid egy sokat vitatott üvegházhatású gáz, mely közvetlenül felelős a klímaváltozásért. A szén-dioxid kibocsájtásának elkerülése érdekében többek között ipari katalizátorokat alkalmaznak, melyek lehetővé teszik a nemkívánatos gázok átalakítását más vegyületekké. Egyik hétköznapi példa a szén-dioxid hidrogénnel való átalakítása vízzé és metánná. Utóbbi szintén üvegházhatású gáz, azonban alkalmazható energiahordozóként földgázban vagy akár vegyi üzemek is hasznosíthatják alapelemként termékeikhez.

Hő helyett fény

Mindeddig – a reakciót meggyorsító katalizátor ellenére – magas hőmérséklet volt szükséges a szén-dioxid metánná alakításához. A Duke Egyetem kutatói azonban szobahőmérsékleten is képesek voltak végrehajtani a műveletet – mindezt a fény energiájával. Kutatók tiszta ródiumból nanorészecskéket állítottak elő, majd egy nagyteljesítményű UV-LED besugárzás alatt összehasonlították szén-dioxid átalakító teljesítményét szobahőmérsékleten, illetve 300 Celsius fokon.

A megdöbbentő eredmény: magas hőmérséklet hiányában is reagált a szén-dioxid az UV fényre, sőt magasabb szelektivitást mutatott, mint a felhevített mintadarab. Míg 300 Celsius fokon a metán mellett nem kívánt szén-monoxid is kialakult, addig szobahőmérsékleten a ródium nanorészecskék az UV besugárzás hatására 100 százalékban tiszta metánt termeltek.

Nano méretekben másként nyeli el a fényt a ródium

A hatást, amelyet kutatók a ródium részecskék esetében alkalmaztak plazmon rezonanciának nevezik. „Lényegében a plazmon részecskék apró antennaként funkcionálnak, melyek hatékonyan nyelik el a látható, illetve az UV fényt, ezzel többek között erős elektromos mezőt képesek létrehozni”, magyarázza Henry Everitt a Duke Egyetemtől.

Csakis a különleges tulajdonság biztosítja a reakció számára szükséges energiát ahhoz, hogy egy hagyományos hőforrás alkalmazása helyett a besugárzott fény is elegendő a 100 százalékos metán kiválasztóképesség eléréséhez. „A tény, hogy a fény használható meghatározott reakciók befolyásolására felettébb izgalmas”, meséli Jie Liu társszerző a Duke Egyetemtől.

Jövőbeli cél: napfény által működtetett katalizátor

Annak lehetősége, hogy szén-dioxidból magas metán kiválasztódás érhető el magas hőmérséklet nélkül rendkívül nagy idő- és energiatakarékossággal járhat. Egyéb esetben mindez a metán-szén-monoxid keverék tisztítására fordítódna. Tudósok remélik, hogy a ródium részecskék nagyságának további csökkentésével a jövőbeni szén-dioxid átalakítás természetes napfény segítségével is megvalósítható lesz. „Most kezdtük el csupán felfedezni a katalizátorok ilyen téren való alkalmazását”, meséli Liu.

 

Forrás: www.scinexx.de

Virág Dávid

Cikk értékelése: 
Szerző: Brigitte

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <br> <p>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Ezzel a feladattal teszteljük, hogy valódi látogató vagy-e.

Kapcsolódó cikkek

Metanollá alakítaná át a szén-dioxidot egy kísérleti üzem a lüneni szénerőmű mellett
Az új polimer fény segítségével bontja a vizet
Texasi kutatók felfedezték, hogy lehet fény, hőmérséklet és nyomás segítségével a szén-dioxidot üzemanyagokhoz szükséges szerves vegyületté alakítani.
Nagy mennyiségű metán szabadul fel a Jeges-tenger felolvadó tengerfenekéről.

Friss hírek

E-hajtómű? Miért ne?

Építőmérnök állások

Környezetmérnök állások

Vegyészmérnök állások