Kövess minket!

NewsletterGoogle+RSS
Feliratkozom a heti hírlevélre

Utolsó hozzászólások

2017. 07. 27. - 09:10KGabi

Mi is tudunk munkát adni: mérnököknek  Jooble 

2017. 06. 20. - 20:31Hitetlen Tamás

Ez a cikk egy idealista naíva.

A cél dátum 2067-2117. A holdrajutás 1968(?) Marsra még csak szonda és robot jutott.

A Bioszféra 2 program megbukott. Voltak sikeresebb kísérletek, de kísérletek.

2017. 05. 23. - 09:12Anonymous

Hiya very cool web site!! Guy .. Excellent .. Superb

.. I'll bookmark your blog and take the feeds also? I'm satisfied to find numerous helpful info here in the put

up, we need develop extra techniques on this regard, thank you for sharing.

. . . . .

Szélenergia tárolása forró kövekkel

2017.04.25.
A hamburgi kísérleti projekt célja a hatékony köztes tárolás.

2016. december 1-jén megmutatkozott, hogy egy viharciklonnak pozitív hatása is lehet. A „Theresa” vihar gondoskodott arról, hogy Németországban országszerte ideiglenesen több mint 31000 MW szélenergiát tápláltak a hálózatba. Mivel szélcsendes napokon a megtermelt mennyiség ettől jelentősen eltér, fluktuáció lép fel, amelyet ki kell egyenlíteni a hálózat stabilitásának biztosítása érdekében. Ezért egyre fontosabbak lesznek a tárolási technológiák.

A Future Energy Solutions (röviden FES) egy új energiatárolási megoldás, amelyet a Siemens fejleszt a Hamburg-harburgi Műszaki Egyetemmel és a Hamburg Energie energiaszolgáltatóval közösen, a német gazdasági minisztérium által támogatott „Future Energy Systems” projekt keretében. A Hamburgban telepített kísérleti energiatároló létesítmény a szélenergiát több órán át, legfeljebb egy napig képes tárolni. Egy ilyen létesítménnyel megoldható a szélerőművek által termelt energia költséghatékony köztes tárolásának problémája, amennyiben az energiára nincs szükség a hálózatban, vagy túlterhelés miatt nem lehet elszállítani.

A létesítményben a felesleges szélenergiát hővé alakítják, amit egy szigetelőköpennyel védett kőrakásba vezetnek. Ennek során a kövek 600 °C feletti hőmérsékletre hevülnek. Ha szükség lesz a tárolt energiára, légáramot engednek a kövekre, amely felmelegszik és egy gőzkört működtet, ami egy generátort hajt meg. Így újra áram keletkezik. A terméskövekből álló egyszerű felépítés költséghatékony, és különösen gazdaságos megoldássá teszi a hőtárolót. Ideális kiegészítése lehet a már meglévő tárolási technológiáknak az energiafordulat jegyében.

A Siemens mérnökei 2016 óta vizsgálják egy erlangeni kísérleti létesítményben a kőrakáson belül lezajló hőszállítás folyamatát. „A hőtároló a hamburgi létesítmény szíve” – nyilatkozta Vladimir Danov, a projekt vezetője. „Hatékonyságának növeléséhez és ahhoz, hogy a létesítményt erőművi léptékben is meg lehessen építeni, különösen fontos, hogy megértsük a tárolóban lezajló hőszállítási jelenségeket.” Danovot és csapatát elsősorban az áramlás- és hőeloszlás, ezek ingadozása, valamint az energiatároló veszteségei érdeklik. Minél pontosabban tudják ugyanis követni a hőszállítást a kőrakásban, annál jobban lehet a hőtárolót az egész létesítmény követelményeihez igazítani.

A mintegy 5 m hosszú létesítmény egy konténerbe van beépítve. Tesztcélokra kövek helyett kerámiagolyók vannak a tárolóban – közel 13000 darab. „Előnyük, hogy mindegyiknek azonos a mérete és alakja, így könnyebben kiszámítható a hőszállítás és a kőrakásban lezajló folyamatok” – magyarázta Danov. „Kerámiagolyókat azonban csak a jelenlegi tesztfázisban alkalmazunk. A következő lépésben terméskövekkel töltjük fel a tárolót, hogy megvizsgáljuk, milyen hatással vannak a szabálytalan formák és az eltérő anyagok a hőszállításra.” Az ipari méretekben történő alkalmazáshoz a kerámiagolyók nem jöhetnek szóba, mivel túl drágák. A kutatók jelenleg még keresik az ideális kőzetet, de már azonosítottak néhány jelöltet. Annyi bizonyos, hogy minél nagyobb a kövek hőstabilitása, annál hosszabb élettartamú és hatékonyabb a tároló.

Akár kerámiagolyókat, akár köveket használnak, a nagy kihívást a rakásban lezajló hőszállítási folyamatok megfigyelése jelenti. Hogy lehetőleg részletes adatokat kapjanak, a kutatók közel 50 termoelemet építettek be a tárolóba. Ezek a kőrakás különböző pontjain mérik a hőmérsékletet. Emellett a kutatók a tároló belsejében fellépő levegő-térfogatáramot, valamint nyomásveszteséget is figyelik. „Felismeréseink hozzájárulnak ahhoz, hogy a koncepciót a jövőben nagyobb léptékben is megvalósítsuk” – nyilatkozta Jochen Schäfer, a Distributed Energy Systems and Heat Conversion (Elosztott villamosenergia-rendszerek és hőátalakítás) kutatócsoport vezetője.

Először azonban az a céljuk, hogy egy, a rakásban tárolt hőt hasznosító áramtermelő létesítményt építsenek. Jelenleg ez a rész még hiányzik a hamburgi és erlangeni prototípusoknál, mivel mindeddig a kőrakásban zajló hőszállításra fókuszáltak. A tervek szerint 2018 elején a hamburg-altenwerderi Trimet alumíniumkohó területén épül meg egy olyan létesítmény, amely tárolóból és erőműből fog állni. Hatásfokuk 25% lesz. Egy ipari méretű, több mint 100 MW teljesítményű létesítmény hatásfoka akár az 50%-ot is elérheti. Ezzel a tároló az energiafordulat fontos eleme lenne.  

 

 

 

A szélenergiával felhevítik a kőrakást, amíg az izzani nem kezd. Szükség esetén a kövek egy gőzkazánnak adják át a hőt, amely segítségével egy generátort hajtanak meg. (Kép: © Siemens)

 

 

 

Forrás: www.pro-physik.de

 

Garamvölgyi Ágnes

Cikk értékelése: 
Szerző: Brigitte

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <br> <p>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Ezzel a feladattal teszteljük, hogy valódi látogató vagy-e.

Kapcsolódó cikkek

Egy 50 kW-os kisüzemi szélerőművet fejleszt ki a Lakics Gépgyártó Kft. a Pécsi Tudományegyetem.
A parasailing sporttal már nem csak tengerparti vakációnkon találkozhatunk. Hamarosan megkezdi első kereskedelmi útját az első parafoil-ernyővel felszerelt teherszállító hajó.
Gigantikus akkut építenek Németországban.
Válasz a szélenergia ellenzőinek Uckermarkból.

Friss hírek

E-hajtómű? Miért ne?

Építőmérnök állások

Környezetmérnök állások

Vegyészmérnök állások