Kövess minket!

NewsletterGoogle+RSS
Feliratkozom a heti hírlevélre

Utolsó hozzászólások

2018. 01. 17. - 09:26GrahamNus

good mood all day =)
and how are you?

2017. 12. 22. - 17:33MashaAgomo

This message is posted here using XRumer + XEvil 4.0

2017. 07. 27. - 09:10KGabi

Mi is tudunk munkát adni: mérnököknek  Jooble 

Spirálozó eutektikus dendrit

2015.04.29.
Új megszilárdulási alakzatot modelleztek magyar fizikusok

Az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpontjában működő Számítógépes Anyagtudományi Csoport kutatói (Rátkai László, Szállás Attila, Pusztai Tamás, és Gránásy László) tisztázták a közelmúltban felfedezett érdekes megszilárdulási alakzat, az ún. spirálozó eutektikus dendrit alapvető tulajdonságait és kialakulását. Ez a látványos alakzat háromkomponensű olvadékból történő megszilárdulás során jön létre két eltérő összetételű kristályos fázis helikális összefonódásából. A kutatók számítógépes szimulációk alapján tisztázták, hogy milyen összetételeknél várható ez a jelenség, valamint hogy követik az eutektikus önszerveződés és a dendrites növekedés általános szabályait. Megállapították továbbá, hogy adott körülmények között többféle kétfázisú mintázat verseng egymással, melyek közül a rendszer fluktuációi választanak. A kutatók által leírt önszervező folyamat mikron alatti skálán alkalmas lehet különleges optikai tulajdonsággal rejndelkező ún. meta-anyagok létrehozására. A nagy számításigényű vizsgálatok részben a Tohoku Egyetemen (Szendai, Japán), a Prof. Tetsuo Mohri vezetése alatt álló számítógépközpont szuperszámítógépén készültek.

 

Forrás: MTA

Cikk értékelése: 
Szerző: Brigitte

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <br> <p>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Ezzel a feladattal teszteljük, hogy valódi látogató vagy-e.

Kapcsolódó cikkek

A kétéves karbantartás és fejlesztés eredményeként a 13 teraelektronvoltra (1 TeV ezermilliárd elektronvolt) megnövelt nyalábenergia eddig ismeretlen fizikai jelenségek feltárását teszi lehetővé.
A korszerű mágneses információtárolás feltétele a stabilitás, a kis méret és az információt hordozó elemi egységek – bitek - könnyű mozgathatósága, manipulálhatósága. E téren jelenthet előrelépést az MTA-BME Lendület Magneto-optikai Spektroszkópia Kutatócsoport új eredménye.
A metagenomikai teleszkóp segít felderíteni az emberi fehérjék eddig ismeretlen működési formáit
A Rózsa Balázs (MTA KOKI és PPKE) és kutatótársai által kifejlesztett módszerrel éber, aktívan mozgó állatok agyának nagy idegsejthálózatai vizsgálhatók. Ez segítheti az agy információkódolásának megismerését nemcsak egészséges állatokban, hanem különféle betegségekben is.

Friss hírek

E-hajtómű? Miért ne?