Kövess minket!

NewsletterGoogle+RSS
Feliratkozom a heti hírlevélre

Utolsó hozzászólások

2018. 01. 17. - 09:26GrahamNus

good mood all day =)
and how are you?

2017. 12. 22. - 17:33MashaAgomo

This message is posted here using XRumer + XEvil 4.0

2017. 07. 27. - 09:10KGabi

Mi is tudunk munkát adni: mérnököknek  Jooble 

Sör helyett bioüzemanyag

2008.05.04.
Szintetikus élesztők növényi hulladékokból állítanak elő üzemanyagot

Élesztők segítségével nem csak sört és bort, hanem bioetanolt is elő lehet állítani növényi eredetű cukrokból. A bioetanolnak, mint üzemanyagnak nagy jövőt jósolnak: Németországban 2020-ra a fosszilis üzemanyagok 20 százalékát bioüzemanyagokkal kell kiváltani. Frankfurti kutatók kifejlesztettek egy olyan élesztőanyagot, ami képes növényi hulladékból jó minőségű, etanolbol és butanolból álló bioüzemanyagot erjeszteni.

Bioetanolt hagyományosan kukoricából és gabonából állítanak elő. Az eljárás azonban nem örvend nagy népszerűségnek: egyrészt konkurenciát jelent az élelmiszeripar számára, másrészt pedig csak kis mértékben járul hozzá a szén-dioxid kibocsátás csökkentéséhez. A probléma megoldására a Frankfurti Egyetem kutatói Prof. Eckhard Boles vezetésével úgy módosították az egyes élesztők anyagcsere-folyamatait, hogy növényi hulladékokat is fel tudjanak dolgozni. Ezen cél eléréséhez először alkalmazták az úgynevezett szintetikus biológia módszereit.
A ''Saccharomyces cerevisiae'' nevű élesztőbe mesterséges, biokémiai anyagokat építenek be, amelyek módosítják a sejtek anyagcsere-folyamatait. Korábbi kutatások során baktériumokból nyert örökítőanyagot ültettek az élesztők sejtjeibe. Ezzel szemben a kutatók most számítógépen kifejlesztett és DNA alapkövekből mesterségesen létrehozott géneket építettek az élesztőkbe. A folyamathoz szükséges ''útmutatást'' továbbra is a baktériumok enzimjeinek aminosav-ciklusából nyerik, azonban úgy módosítják ezek felépítését, hogy az optimális legyen az élesztők anyagcseréjére nézve.
Az így előállított mesterséges élesztő jobb hatásfokkal képes a növényi hulladékokban található bizonyos cukorfajtákat etanollá alakítani. Prof. Boles és munkatársa, Beate Wiedemann kutatásaik során 25 százalékkal tudták megnövelni az élesztők hatékonyságát. Ráadásul az átalakítás sebessége több mint 250 százalékkal nőtt. Ezzel is egy lépéssel közelebb kerültek a ''cellulóz-etanol'' kereskedelmi alapú gyártásához.
Az újfajta eljárásra már benyújtották a szabadalmi kérelmet. A szintetikus biológia által nyújtott lehetőségeket most az élesztők továbbfejlesztéséhez szeretnék felhasználni. Prof. Boles és kutatócsapata jelenleg olyan élesztőfajtákat próbál kifejleszteni, amelyek etanol helyett butanolt adnak végtermékként. Prof. Boles szerint ugyanis a butanol mint üzemanyag sokkal jobb tulajdonságokkal rendelkezik az etanolnál. Ahhoz, hogy az újfajta eljárások minél hamarabb megjelenjenek a piacon, Prof. Boles egy svájci partnerrel megalapította a Butalco GmbH. elnevezésű céget. Jelenleg befektetőket keres, akik támogatják a technológia piaci bevezetését és elterjesztését.

(idw - Universität Frankfurt (Main), 22.11.2007 - DLO)

Forrás: www.scinexx.de

Bárdossy Gergely

Cikk értékelése: 

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <br> <p>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Ezzel a feladattal teszteljük, hogy valódi látogató vagy-e.

Kapcsolódó cikkek

A General Motors új partnervállalatával, az eddig kevéssé ismert Coskata Co. -val közösen mutatta be új találmányukat.
A Shell cég kísérleti üzemet akar Hawaii szigetén
A Pratt &amp; Whitney Canada új kutatásaiban a bio üzemanyagok kis- és közepes méretű repülőgép hajtóművekben történő alkalmazhatóságát vizsgálja.
A hulladékokból előállított biodízel lehet a jövő üzemanyaga

Friss hírek

E-hajtómű? Miért ne?