Kövess minket!

NewsletterGoogle+RSS
Feliratkozom a heti hírlevélre

Utolsó hozzászólások

2018. 01. 17. - 09:26GrahamNus

good mood all day =)
and how are you?

2017. 12. 22. - 17:33MashaAgomo

This message is posted here using XRumer + XEvil 4.0

2017. 07. 27. - 09:10KGabi

Mi is tudunk munkát adni: mérnököknek  Jooble 

Jelenlegi hely

Robot mozgatja a lebénult végtagot

2010.05.31.
A mozdulatsor annyira kifinomult, hogy akár egy paradicsomot is meg tud fogni a kéz, anélkül, hogy azt összetrancsírozná.

A kézmozgató robot, gyakorlatilag nem más, mint egy intelligens ortopédiai eszköz, amelyet a Berlini Egyetem mérnökei fejlesztettek ki, hogy vizsgálhassák a sérült végtagok mozgását.
 
Az eszköz, egy úgynevezett "ExoSkelett-Robot", amely egyrészt támasztja a végtagot, másrészt képes felismerni és analizálni a mozdulatokat, és azok végrehajtását fizikailag is támogatni. A rendszer képes felismeri, hogy a mozgásképtelen végtag milyen mozdulatsort szeretne végrehajtani, majd az eszköz ennek tudatában elvégzi a mozgássort.

robot_kéz

"A robot nem protézis, hanem úgynevezett "ortézis", mivel nem egy hiányzó testrészt pótol, hanem egy meglévőt támogat." - magyarázza Christian Fleischer, aki a Berlini Egyetem Műszaki Informatika és Mikroelektronika Tanszékén másfél éve fejleszt egy láb ortézist. "Szenzorok segítségével észleljük az izom-összehúzódásokat, majd egy számítógép segítségével egy modellen kiszámítjuk a kívánt mozdulatsor alapjául szolgáló, ahhoz szükséges léptetőmotor mozgást."
 
Fleischer úr egyik munkatársa, Andreas Wege adaptálta az ötletet és a módszert a szóban forgó ExoSkelett kézre, sőt minden egyes ujjra.
"A legfontosabb újdonság az ExoSkelett-ben elsősorban az, hogy négy szabadsági fokkal ruházza fel az ujjízületeket. "

Technikailag Wege modellje is motorokkal és bowdenekkel dolgozik. Orvosilag, vizsgálatokra is egyszerűen alkalmazható a kesztyűként viselhető robotkéz. Számítógépbe kell betáplálni a kívánt mozdulatsor paramétereit, és az ExoSkelett a beteg kezével máris végrehajtja a mozdulatsort.

TU-Berlin
(http://www.tu-berlin.de)

Ivicsics Miklós

Cikk értékelése: 
Szerző: Ivicsics Miklós

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <br> <p>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Ezzel a feladattal teszteljük, hogy valódi látogató vagy-e.

Kapcsolódó cikkek

Átalakíthatja a géntechnológiát, pontosan "célzó", irányított génterápiát eredményezhet az a felfedezés, amelyet a Science című tekintélyes tudományos folyóiratban tett közzé Székvölgyi Lóránt, a Debreceni Egyetem kutatója francia és ausztrál kutatótársaival közösen.
Ha valaki már átesett egy-egy komolyabb fogászati beavatkozáson az biztosan tudja milyen érzés egy fogászati lenyomat készítése.
A szervezet automatikusan lebontja az implantátumokat
A szem, a látás állapotának felmérését, a megfelelő szemüveg kiválasztását, és a szem lehetséges gyógyítási módjainak meghatározását két alapvető eljárás szolgálja. De van új módszer is – sokkal olcsóbb, sokkal egyszerűbb!

Friss hírek

E-hajtómű? Miért ne?