Kövess minket!

NewsletterGoogle+RSS
Feliratkozom a heti hírlevélre

Utolsó hozzászólások

2017. 07. 27. - 09:10KGabi

Mi is tudunk munkát adni: mérnököknek  Jooble 

2017. 06. 20. - 20:31Hitetlen Tamás

Ez a cikk egy idealista naíva.

A cél dátum 2067-2117. A holdrajutás 1968(?) Marsra még csak szonda és robot jutott.

A Bioszféra 2 program megbukott. Voltak sikeresebb kísérletek, de kísérletek.

2017. 05. 23. - 09:12Anonymous

Hiya very cool web site!! Guy .. Excellent .. Superb

.. I'll bookmark your blog and take the feeds also? I'm satisfied to find numerous helpful info here in the put

up, we need develop extra techniques on this regard, thank you for sharing.

. . . . .

Rezgéscsillapító rácsszerkezet

2016.08.16.
A 3D nyomtatással készült rezgéscsillapító akár teherhordó szerkezetként is használható.

A különböző gépek, járművek és repülőgépek gyártása során a mérnökök minél inkább törekednek a rezgések csillapítására. Az autók motorjának vagy a helikopterek propellerének rezgése könnyen kellemetlenné és hangossá teheti az utazást, ezzel jelentősen rontva az utazók komfortérzetét. A Zürichi Műszaki Főiskola (ETH) kutatói kifejlesztettek egy olyan háromdimenziós rácsszerkezetet, ami tovább szélesíti a rezgéscsillapítás lehetőségeit.

A Chiara Daraio vezetésével dolgozó kutatócsoport 3D nyomtatás segítségével készítette el a műanyag szerkezetet. Az egymástól mintegy 3,5 mm távolságra lévő rácsok hálózatába acél kockákat ágyaztak, amelyek rezonátorként működnek. A szerkezet egyik végéből elinduló rezgések így nem terjednek végig az egész hálózaton, hanem az acél kockák és a belső műanyag rácsok felfogják azokat, a szerkezet másik vége már nem mozdul meg – magyarázta Kathryn Matlack, a csapat egyik tagja.

 

3D nyomtatás közben az alátámasztott, félkész rácsszerkezet (Forrás: K. H. Matlack és társai, ETH Zürich)

 

Az elkészült rácsszerkezet nyomtatás után, középen a beágyazott rezonátor kockákkal (Forrás: K. H. Matlack és társai, ETH Zürich)

A járművekben, gépekben és háztartási berendezésekben keletkező rezgéseket eddig speciális, többnyire lágy anyagokkal fogták fel. A rezgéscsillapító szerkezet újszerűsége a merevségében rejlik, ugyanis ez egyidejűleg teherhordó szerkezetként is működhet, így jobban felhasználható a gépgyártásban.

Az új szerkezet másik nagy előnye a lágy rezgéscsillapító anyagokkal szemben, hogy a rezgések jóval szélesebb spektrumát képes felfogni. Különösen a viszonylag lassú rezgések esetében mutat jobb eredményeket. Daraio elmondta, hogy a geometriai tulajdonságokat úgy határozták meg, hogy az képes legyen elnyelni akár a néhány száz, akár a néhány tízezer Hertz frekvenciájú rezgéseket. Ez a tartomány magában foglalja az akusztikusan érzékelhető rezgéseket is – amik a kellemetlen zajt okozzák, és csökkentik a gépek hatásfokát.

Elméletileg egy ilyen szerkezet műanyag helyett alumíniumból vagy más könnyűfémből is megépíthető lenne – tette hozzá Matlack. A lényeg az, hogy egy könnyű rácsszerkezetbe egy nagy tömegsűrűségű rezonátort kell ágyazni. A két anyag geometriai tulajdonságait pedig mindig a várható rezgés figyelembe vételével kell egymással összehangoltan kialakítani.

Matlack elmondta, hogy a rezgéscsillapító lényegében már készen áll a műszaki felhasználásra, azonban a gyártási technika határokat szab neki. A 3D nyomtatás elsősorban kisszériás gyártás esetén használható jól, a hagyományos gyártási módnál pedig az anyagtulajdonságokban jelentkeznek hátrányok, például a terhelhetőséget illetően. Mihelyt azonban a 3D nyomtatási technológia alkalmassá válik ipari alkalmazásra, a szélesebb körű elterjedésnek semmi nem áll majd útjában. Egy potenciális felhasználási terület például a szélerőművek rotorjainak gyártása lehetne, ahol a rezgések csökkentésével növelni lehetne a hatásfokot. De ezenkívül az autó- és repülőgépgyártás, valamint az űrhajózás területén is elképzelhető a megjelenése.

 

 

Forrás: www.pro-physik.de

 

Csulikné Bengery Zsófia

Cikk értékelése: 
Szerző: Brigitte

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <br> <p>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Ezzel a feladattal teszteljük, hogy valódi látogató vagy-e.

Kapcsolódó cikkek

Prototípus demonstrálja az ultrakompakt terahertz gyorsító kivitelezhetőségét.
Küllő nélküli agymotort tervezett a BME-s csapat.
Kizárólag sós vízben oldódó, 3D nyomtatásra alkalmas polimer előállításán dolgoznak a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) kutatói, a világon egyedülálló anyagot egy drón prototípusának fejlesztésében alkalmazzák majd.
Az új termikus szenzor nagysága nem haladja meg az emberi vérsejt méretét, és tízszer érzékenyebb a korábbi eszközöknél.

Friss hírek

E-hajtómű? Miért ne?