Kövess minket!

NewsletterGoogle+RSS
Feliratkozom a heti hírlevélre

Utolsó hozzászólások

2018. 01. 17. - 09:26GrahamNus

good mood all day =)
and how are you?

2017. 12. 22. - 17:33MashaAgomo

This message is posted here using XRumer + XEvil 4.0

2017. 07. 27. - 09:10KGabi

Mi is tudunk munkát adni: mérnököknek  Jooble 

Repülőgép technológia szélturbináknak

2010.02.08.
Az eredetileg a repülőgépszárnyak felhajtóerejének növelésére kifejlesztett technológia segítségével hamarosan olcsóbbá válhat a szélenergiából termelt elektromos áram.

A cirkuláció vezérlés aerodinamikai technológia segítségével a szélturbinák nagyobb teljesítményt tudnak elérni ugyanakkora szélsebesség esetén, mint a jelenlegi berendezések.

A kutatást, amelynek célja, hogy adaptálják a technológiát a szélturbina lapátokhoz, a kaliforniai Pax Streamline vállalat vezeti a Georgia Technológia Kutató Intézettel (Georgia Tech Research Institute - GTRI) együttműködésben. A két éves projektet 3 millió dollárral támogatja az Amerikai Kutatási Projektügynökség energia tagozata. A tervek szerint két év múlva megépülhet az első bemutató szélturbina.

„Célunk, hogy a szélturbinák által termelt elektromos áramot olcsóbbá tegyük azzal, hogy kiküszöböljük a jelenlegi turbinákban használt bonyolult és drága lapát kialakításokat és mechanikus irányító rendszereket.” - mondta Robert J. Englar, a Georgia Technológia Kutató Intézettől.

„Mivel az új lapátok hatékonyabban fognak működni alacsony szélsebességek esetén is, fenn áll a lehetőség, hogy új földrajzi területeket nyissunk meg a szélturbinák számára.” - tette hozzá Englar.

A cirkuláció vezérlés technológia az üreges lapátok kilépőélén lévő réseken kifújt sűrített levegőt használja a lapátok aerodinamikai tulajdonságainak megváltoztatására. Repülőgépek esetében a cirkuláció vezérléssel ellátott szárnyakon nagyobb felhajtó erő ébred, ezért a gép alacsonyabb sebességgel is repülhet, jobbak lesznek a le- és felszálló tulajdonságai. A technológia a helikopter forgószárnyaknál is ismert.

 Numerikus szimuláció
Cirkuláció vezérléssel ellátott szárny numerikus áramlástani szimulációja (TU Braunschweig)

A projekt ezt a technológiát fogja alkalmazni a szélturbina lapátok aerodinamikai tulajdonságainak vezérlésére, hogy mindig az optimális energiát tudják kinyerni a szélből. Ezt jelenleg bonyolult lapát kialakításokkal és összetett irányító mechanizmusokkal valósítják meg.

A legfőbb kérdés az, hogy mennyi energia szükséges a sűrített levegő előállításához. Az előtanulmányok szerint a cirkuláció vezérléssel ellátott turbinák 30-40%-kal több energiát termelnek ugyanakkora szélsebesség esetén, mint hagyományos társaik. Ez még akkor is igaz, ha a sűrített levegő előállításához szükséges energiát levonjuk az összes energiatermelésből.

A Pax Streamline képviselői úgy látják, hogy a cirkuláció vezérlés technológiája a kulcs az új generációs turbinák fejlesztésében, amelynek köszönhetően jelentősen csökkenthetik a szélenergiából előállított elektromos áram költségeit.

„A támogatással felgyorsíthatjuk a kutatási programokat és két éven belül előállhatunk a prototípus turbinánkkal, amely megváltoztathatja a játékszabályokat a szélenergia piacon.” - mondta John Weblex, a Pax Streamline vezérigazgatója.

Forrás: www.theengineer.co.uk

Ritzinger György

Cikk értékelése: 

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <br> <p>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Ezzel a feladattal teszteljük, hogy valódi látogató vagy-e.

Kapcsolódó cikkek

Az elmúlt év során 8 új tengerparti szélfarmot csatlakoztattak az európai hálózathoz, 199 új turbinával és összesen 577 MW kapacitással, ami a 2008-ban újonnan létesített 373 MW-hoz képest 54%-os növekedést jelent.
Új turbulencia osztályt fedeztek fel
Egyre több szélkereket telepítenek szélsőséges éghajlatú területre. Hogy a berendezések a jéghidegben is megbízhatóan működjenek, a gyártóknak mindent be kell vetniük.
A parasailing sporttal már nem csak tengerparti vakációnkon találkozhatunk. Hamarosan megkezdi első kereskedelmi útját az első parafoil-ernyővel felszerelt teherszállító hajó.

Friss hírek

E-hajtómű? Miért ne?