Kövess minket!

NewsletterGoogle+RSS
Feliratkozom a heti hírlevélre

Utolsó hozzászólások

2017. 07. 27. - 09:10KGabi

Mi is tudunk munkát adni: mérnököknek  Jooble 

2017. 06. 20. - 20:31Hitetlen Tamás

Ez a cikk egy idealista naíva.

A cél dátum 2067-2117. A holdrajutás 1968(?) Marsra még csak szonda és robot jutott.

A Bioszféra 2 program megbukott. Voltak sikeresebb kísérletek, de kísérletek.

2017. 05. 23. - 09:12Anonymous

Hiya very cool web site!! Guy .. Excellent .. Superb

.. I'll bookmark your blog and take the feeds also? I'm satisfied to find numerous helpful info here in the put

up, we need develop extra techniques on this regard, thank you for sharing.

. . . . .

Jelenlegi hely

Pályázatok

2015.12.09.
Európai űrpályázat fiataloknak és DIÁKPÁLYÁZAT: A Marson messze túl

Idén is kiírták az űrkutatást a fiatalok körében népszerűsítő, többfordulós Odysseus pályázatot, amelyen három korkategóriában lehet indulni.

Az Odysseus II projekt célja, hogy az Európában élő, 7-22 év közötti fiataloknak felhívja a figyelmét az űrkutatásra, hogy közülük néhányan később az űrtevékenységhez kapcsolódó szakmát, tudományos vagy mérnöki pályát válasszanak. A szórakozva tanulás jegyében több fordulót kell teljesíteni. A versenybe való belépés határideje 2016. január 15.

A legfiatalabb, 7-13 éves kategóriában (Skywalkers) egyéni versenyt hirdetnek. A feladat egy kép (saját alkotás) készítése a következő témák egyikéhez kapcsolódva: a Naprendszer kutatása, Európa a világűrben, emberek a Marson, asztrobiológia, idegen életformák keresése. Az alkotás bármilyen technikával készíthető: például rajzolással, festéssel, de akár számítógépes grafikai eszközökkel. Akárhogyan is, de a műveket elektronikus formában kell feltölteni a verseny honlapján keresztül, egy felnőtt (tanár vagy családtag) közreműködésével.

A 14-18 éves (Pioneers) korosztály számára csapatversenyt hirdetnek, 2-3 fős csapatok jelentkezését várják, és a feladat is összetettebb. A regisztráció után egy témát kell választaniuk a felsorolt listáról, amivel kapcsolatban egy önálló projektet kell kidolgozzanak. A műfaj lehet kísérlet, videó, egy prototípus előállítása, bemutató, weboldal készítése, stb.

A 19-22 éves korosztály (Explorers) (egyetemi hallgatók) egyénileg vagy párokban indulhatnak a versenyen. A számukra kijelölt választható témák mások, komolyabbak, az űrtechnika alkalmazásaival (például a műholdas navigációval, a földmegfigyeléssel, vagy a legfontosabb jelenleg működő európai űrprogramokkal, a Rosetta és Gaia űrszondákkal) kapcsolatos. Az értékelést itt is először országos, majd regionális szinten végzik, s a végén kerül sor az európai döntőre.

(Kép: Odysseus contest)

További bőséges információ, a részletes részvételi szabályok a verseny honlapján olvashatók, tizenkét különböző európai nyelven (magyarul sajnos nem). Pályázni mindenesetre az Európai Unió mind a 24 hivatalos nyelvén, így természetesen magyarul is lehet.

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

Mit kutatnál, mit látnál a külső Naprendszerben? Írj, rajzolj, készíts videót, blogot vagy honlapot, engedd szabadon a fantáziád a MANT diákpályázatán! Egyének és csapatok is indulhatnak.

A Magyar Asztronautikai Társaság (MANT), mint minden évben, idén is meghirdette hagyományos pályázatát, amelynek beadási határideje 2016. február 29. lesz. A jelentkezők nem csak a régebben szokásos esszéírásban mérhetik össze a tudásukat, hanem más izgalmas feladatokban is. Továbbra is lehet természetesen dolgozatot írni, de a szabadon választható feladatok közt szerepel rajz, számítógépes grafika, poszter, bemutató, rövid videó készítése. Tavaly jelent meg először a választható feladatok közt internetes honlap, blog vagy Facebook-oldal létrehozása a kiírt témával kapcsolatban. Ahogy az elmúlt években már megszokottá vált, a pályázaton nem csak egyénileg, de 2–4 főből álló csapatokkal is indulhattok. (Az egyéni indulók és a csapatok munkáját természetesen külön-külön értékelik.)

Az idei pályázat fő témája a külső Naprendszer kutatása. A cím (A Marson messze túl) tág teret ad az ötleteknek és az alkotásoknak. A kiírás közelebbről meg is jelöl néhány szóba jöhető feldolgozási lehetőséget. Ez persze nem jelenti azt, hogy csak ilyesmivel lehet foglalkozni a pályamunkákban. Bármilyen alkotást, ami a címmel kapcsolatba hozható, szívesen fogadnak. (Egy-egy ötlet akár az Űrvilág régebbi cikkeiből is meríthető. - A szerk.)

 

A Csurjumov–Geraszimenko-üstökös a legnagyobb napközelsége idején, 2015. augusztus 13-án, az európai Rosetta űrszonda navigációs kamerájának felvételén. (Kép: ESA / Rosetta / NAVCAM)

A pályázaton három csoportban értékelik a beérkezett munkákat. A 10-14 éves (általános iskolás) korosztály három legjobbja értékes könyvjutalomban részesül. Az első öt legjobb pályamunkát beadó fiatal jutalma egy látogatás budapesti, űrtevékenységgel foglalkozó intézmény(ek)ben. A középiskolások (pontosabban a 15-18 évesek) közül a legjobb eredményt elérő pályázó térítésmentesen vehet részt a 2015-ös MANT Űrtáborban. A második helyezett űrtábori részvételi díjának felét, a harmadik helyezettének a harmadát elengedik. Az első öt legjobb pályamunkát benyújtó fiatal nyereménye itt is egy látogatás budapesti, űrtevékenységgel foglalkozó intézmény(ek)ben.

Az érvényes pályamunkát beadó, a MANT Űrtábor életkori előírásainak megfelelő pályázók elnyerik a 2015-ös nyári MANT Űrtáborban való kedvezményes részvétel lehetőségét is, függetlenül az általuk elért helyezéstől.

A harmadik kategória a látássérült diákoké, akiknek a munkáit külön értékeli a zsűri, az „Informatika a Látássérültekért” Alapítvánnyal közösen. A látássérült pályázók közül a legjobb pályaművet benyújtó három fiatal egy exkluzív látogatáson vehet részt egy budapesti, űrtevékenységgel foglalkozó intézményben. Az érvényes pályamunkát beadó összes látássérült pályázó elnyeri a MANT ifjúsági tagságát, az esedékes tagdíj összegét a 2015. évre elengedik.

Ugyanilyen díjakat kapnak a legjobb csapatok tagjai is, akiknek a munkáját az egyéni indulóktól függetlenül értékelik. Ha valaki csapatban indul, akkor nem adhat be egyéni pályázatot.

A beküldött munkákat, alkotásokat a MANT által felkért szakértő zsűrik rangsorolják. A pályázat pontos részleteiről a MANT honlapján lehet tájékozódni, ahonnan a részletes kiírás is letölthető. A diákpályázat honlapjáról érhető majd el a határidő közeledtével a pályázatok beadására szolgáló internetes oldal is.

 

 

Forrás: www.urvilag.hu

Cikk értékelése: 
Szerző: Brigitte

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <br> <p>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Ezzel a feladattal teszteljük, hogy valódi látogató vagy-e.

Kapcsolódó cikkek

Mi történne, ha egy napra az összes műhold leállna? Írj, rajzolj, készíts videót, blogot vagy honlapot, engedd szabadon a fantáziád a MANT diákpályázatán! Egyének és csapatok is indulhatnak.
Az idei MANT Űrtábor 2016. július 3-9. között lesz Debrecenben.
A több mint kétszáz fős nemzetközi konferenciát 2018 áprilisában rendezik Budapesten.
Érdekességek a MAVEN-ről, a NASA nemrég indult új Mars-szondájáról, mely csak jövő szeptember végén ér célba.

Friss hírek

E-hajtómű? Miért ne?

Építőmérnök állások

Környezetmérnök állások

Vegyészmérnök állások