Kövess minket!

NewsletterGoogle+RSS
Feliratkozom a heti hírlevélre

Utolsó hozzászólások

2018. 01. 17. - 09:26GrahamNus

good mood all day =)
and how are you?

2017. 12. 22. - 17:33MashaAgomo

This message is posted here using XRumer + XEvil 4.0

2017. 07. 27. - 09:10KGabi

Mi is tudunk munkát adni: mérnököknek  Jooble 

Jelenlegi hely

Pályázatok

2015.12.09.
Európai űrpályázat fiataloknak és DIÁKPÁLYÁZAT: A Marson messze túl

Idén is kiírták az űrkutatást a fiatalok körében népszerűsítő, többfordulós Odysseus pályázatot, amelyen három korkategóriában lehet indulni.

Az Odysseus II projekt célja, hogy az Európában élő, 7-22 év közötti fiataloknak felhívja a figyelmét az űrkutatásra, hogy közülük néhányan később az űrtevékenységhez kapcsolódó szakmát, tudományos vagy mérnöki pályát válasszanak. A szórakozva tanulás jegyében több fordulót kell teljesíteni. A versenybe való belépés határideje 2016. január 15.

A legfiatalabb, 7-13 éves kategóriában (Skywalkers) egyéni versenyt hirdetnek. A feladat egy kép (saját alkotás) készítése a következő témák egyikéhez kapcsolódva: a Naprendszer kutatása, Európa a világűrben, emberek a Marson, asztrobiológia, idegen életformák keresése. Az alkotás bármilyen technikával készíthető: például rajzolással, festéssel, de akár számítógépes grafikai eszközökkel. Akárhogyan is, de a műveket elektronikus formában kell feltölteni a verseny honlapján keresztül, egy felnőtt (tanár vagy családtag) közreműködésével.

A 14-18 éves (Pioneers) korosztály számára csapatversenyt hirdetnek, 2-3 fős csapatok jelentkezését várják, és a feladat is összetettebb. A regisztráció után egy témát kell választaniuk a felsorolt listáról, amivel kapcsolatban egy önálló projektet kell kidolgozzanak. A műfaj lehet kísérlet, videó, egy prototípus előállítása, bemutató, weboldal készítése, stb.

A 19-22 éves korosztály (Explorers) (egyetemi hallgatók) egyénileg vagy párokban indulhatnak a versenyen. A számukra kijelölt választható témák mások, komolyabbak, az űrtechnika alkalmazásaival (például a műholdas navigációval, a földmegfigyeléssel, vagy a legfontosabb jelenleg működő európai űrprogramokkal, a Rosetta és Gaia űrszondákkal) kapcsolatos. Az értékelést itt is először országos, majd regionális szinten végzik, s a végén kerül sor az európai döntőre.

(Kép: Odysseus contest)

További bőséges információ, a részletes részvételi szabályok a verseny honlapján olvashatók, tizenkét különböző európai nyelven (magyarul sajnos nem). Pályázni mindenesetre az Európai Unió mind a 24 hivatalos nyelvén, így természetesen magyarul is lehet.

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

Mit kutatnál, mit látnál a külső Naprendszerben? Írj, rajzolj, készíts videót, blogot vagy honlapot, engedd szabadon a fantáziád a MANT diákpályázatán! Egyének és csapatok is indulhatnak.

A Magyar Asztronautikai Társaság (MANT), mint minden évben, idén is meghirdette hagyományos pályázatát, amelynek beadási határideje 2016. február 29. lesz. A jelentkezők nem csak a régebben szokásos esszéírásban mérhetik össze a tudásukat, hanem más izgalmas feladatokban is. Továbbra is lehet természetesen dolgozatot írni, de a szabadon választható feladatok közt szerepel rajz, számítógépes grafika, poszter, bemutató, rövid videó készítése. Tavaly jelent meg először a választható feladatok közt internetes honlap, blog vagy Facebook-oldal létrehozása a kiírt témával kapcsolatban. Ahogy az elmúlt években már megszokottá vált, a pályázaton nem csak egyénileg, de 2–4 főből álló csapatokkal is indulhattok. (Az egyéni indulók és a csapatok munkáját természetesen külön-külön értékelik.)

Az idei pályázat fő témája a külső Naprendszer kutatása. A cím (A Marson messze túl) tág teret ad az ötleteknek és az alkotásoknak. A kiírás közelebbről meg is jelöl néhány szóba jöhető feldolgozási lehetőséget. Ez persze nem jelenti azt, hogy csak ilyesmivel lehet foglalkozni a pályamunkákban. Bármilyen alkotást, ami a címmel kapcsolatba hozható, szívesen fogadnak. (Egy-egy ötlet akár az Űrvilág régebbi cikkeiből is meríthető. - A szerk.)

 

A Csurjumov–Geraszimenko-üstökös a legnagyobb napközelsége idején, 2015. augusztus 13-án, az európai Rosetta űrszonda navigációs kamerájának felvételén. (Kép: ESA / Rosetta / NAVCAM)

A pályázaton három csoportban értékelik a beérkezett munkákat. A 10-14 éves (általános iskolás) korosztály három legjobbja értékes könyvjutalomban részesül. Az első öt legjobb pályamunkát beadó fiatal jutalma egy látogatás budapesti, űrtevékenységgel foglalkozó intézmény(ek)ben. A középiskolások (pontosabban a 15-18 évesek) közül a legjobb eredményt elérő pályázó térítésmentesen vehet részt a 2015-ös MANT Űrtáborban. A második helyezett űrtábori részvételi díjának felét, a harmadik helyezettének a harmadát elengedik. Az első öt legjobb pályamunkát benyújtó fiatal nyereménye itt is egy látogatás budapesti, űrtevékenységgel foglalkozó intézmény(ek)ben.

Az érvényes pályamunkát beadó, a MANT Űrtábor életkori előírásainak megfelelő pályázók elnyerik a 2015-ös nyári MANT Űrtáborban való kedvezményes részvétel lehetőségét is, függetlenül az általuk elért helyezéstől.

A harmadik kategória a látássérült diákoké, akiknek a munkáit külön értékeli a zsűri, az „Informatika a Látássérültekért” Alapítvánnyal közösen. A látássérült pályázók közül a legjobb pályaművet benyújtó három fiatal egy exkluzív látogatáson vehet részt egy budapesti, űrtevékenységgel foglalkozó intézményben. Az érvényes pályamunkát beadó összes látássérült pályázó elnyeri a MANT ifjúsági tagságát, az esedékes tagdíj összegét a 2015. évre elengedik.

Ugyanilyen díjakat kapnak a legjobb csapatok tagjai is, akiknek a munkáját az egyéni indulóktól függetlenül értékelik. Ha valaki csapatban indul, akkor nem adhat be egyéni pályázatot.

A beküldött munkákat, alkotásokat a MANT által felkért szakértő zsűrik rangsorolják. A pályázat pontos részleteiről a MANT honlapján lehet tájékozódni, ahonnan a részletes kiírás is letölthető. A diákpályázat honlapjáról érhető majd el a határidő közeledtével a pályázatok beadására szolgáló internetes oldal is.

 

 

Forrás: www.urvilag.hu

Cikk értékelése: 
Szerző: Brigitte

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <br> <p>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Ezzel a feladattal teszteljük, hogy valódi látogató vagy-e.

Kapcsolódó cikkek

Mi történne, ha egy napra az összes műhold leállna? Írj, rajzolj, készíts videót, blogot vagy honlapot, engedd szabadon a fantáziád a MANT diákpályázatán! Egyének és csapatok is indulhatnak.
Az idei MANT Űrtábor 2016. július 3-9. között lesz Debrecenben.
A több mint kétszáz fős nemzetközi konferenciát 2018 áprilisában rendezik Budapesten.
Érdekességek a MAVEN-ről, a NASA nemrég indult új Mars-szondájáról, mely csak jövő szeptember végén ér célba.

Friss hírek

E-hajtómű? Miért ne?

Közlekedésmérnök állások