Kövess minket!

NewsletterGoogle+RSS
Feliratkozom a heti hírlevélre

Utolsó hozzászólások

2018. 01. 17. - 09:26GrahamNus

good mood all day =)
and how are you?

2017. 12. 22. - 17:33MashaAgomo

This message is posted here using XRumer + XEvil 4.0

2017. 07. 27. - 09:10KGabi

Mi is tudunk munkát adni: mérnököknek  Jooble 

Otthon is megépíthető vonósugár

2017.04.03.
Kutatók kifejlesztettek egy „csináld magad” akusztikai levitációs eszközt

Tudományos fantasztikum barkácsolóknak: a jövőben egészen egyszerű lesz a hanghullámokon alapuló vonósugarak előállítása saját kezűleg. Kutatók olyannyira leegyszerűsítették a vonósugárhoz szükséges eszközöket, hogy akár egy 3D nyomtató és néhány olcsó elektronikai alkatrész is elegendő a megépítéséhez. A szerkezet egy túlméretezett zseblámpára hasonlít, azonban képes tárgyakat vonzani és megemelni – csakúgy, mint a sci-fi filmekben található vonósugár.

 

A házilag összerakható vonósugár szerkezet: hasonlít egy nagy zseblámpához, azonban képes kisebb tárgyakat lebegtetni vagy magához vonzani (© Asier Marzo)

Olyan filmekben, mint a Csillagok Háborúja vagy a Star Trek, a vonósugár az űrhajó alapfelszereltségei közé tartozik. A titokzatos erőtér képes objektumokat tartósan rögzíteni illetve magához vonzani.  Ez a fajta érintkezésmentes manipuláció a valóságban is már létezik: lézersugarak képesek többek között mikroszkopikus objektumokat megtartani és irányzottan mozgatni. 2015-ben első alkalommal egy kutatócsapat megalkotta a hanghullámokkal működő vonósugarat.

Láthatatlan vonzás

„Az akusztikus vonósugár különleges tulajdonsága, hogy képes tárgyakat mozgatni a hanghullám forrásának irányába”, magyarázza Asier Marzo a Bristol-i Egyetemtől. „Nagyon egyszerű részecskéket a hang forrásától eltolni vagy a levegőben tartani, azonban odavonzani már egészen más.” Mindez jóval túlmutat a hagyományos akusztikai levitáción.

Mindeddig a vonósugárhoz szükséges eszközök legyártása körülményes, költségei pedig extrém magasak voltak. Ez azonban most megváltozott: Marzo és kollégái akusztikai levitációs szerkezetüket oly módon átépítették és leegyszerűsítették, hogy egyszerű 3D nyomtatott alkatrészek és az internet segítségével megépíthető.

Hang általi vonósugár fázis moduláció segítségével

Az eszköz kinézetre egy sok színes drótokkal rendelkező túlméretes zseblámpára hasonlít. A hagyományos eszközöknél elektromos fázisátalakító hozza a megfelelő formába a hanghullámokat, azonban ebben az esetben mindezt egy statikus alkatrész váltja ki.

„A hanghullámokat úgynevezett metaanyaggal tudjuk modulálni, ami elméletben nem több mint egy darab anyag számos különböző hosszúságú csövecskével”, magyarázza Marzo. „A hang végigáramlik ezeken a csövecskéken és kilépéskor a megfelelő fázisba kerül ahhoz, hogy vonósugarat hozzon létre.”

3D nyomtató és egyszerű elektronika

Kutatók állítása szerint a „vonósugár-ágyú” alkatrészei saját kezűleg, hagyományos 3D nyomtató segítségével előállíthatóak. Az elektronika egy része olcsó kompakt csomagokból rakható össze, mint például az Arduino fejlesztőplatform beépítésével. „Az alkatrészek nagyon egyszerűek akárcsak egy Arduino és egy kis motor”, nyilatkozza Marzo. „Mindez megvásárolható az interneten kevesebb, mint 60 Euróért.”

Videójukban a kutatók részletesen ismertetik milyen alkatrészek szükségesek a szerkezethez, továbbá az összeszerelést is bemutatják. Az így létrehozott vonósugár elég erős ahhoz, hogy apró objektumokat néhány milliméterrel felemeljen és magához húzzon. „Apró műanyag darabokat is képes felemelni, de például egy léggyel vagy egyéb kisebb biológiai mintadarabokkal is megküzd – mindez rendkívül praktikus”, állítja Marzo.

Kutatók véleménye szerint a nézők garantált csodálkozása mellett az ehhez hasonló kézi barkácsolású vonósugár generátorok jövőbeni kutatások hasznos segédeszközévé is válhatnak. Azonban ki tudja, hogy a leleményes barkácsolók milyen egyéb felhasználási területen alkalmazzák majd a hasznos kis eszközt.

Így készül a barkács vonósugár (© University of Bristol)

 

Forrás:  www.scinexx.de

 

Virág Dávid

Cikk értékelése: 
Szerző: Brigitte

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <br> <p>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Ezzel a feladattal teszteljük, hogy valódi látogató vagy-e.

Kapcsolódó cikkek

Akusztikai levitációval manipulált testek egyedülálló pontossággal
A kutatók előállították a hangszigetelő falak ellentettjét.
A nyomtató desszerteket, kenyérre kenhető krémeket és hasonlókat „nyomtat”.
Újabb jelentős lépés az akusztikai elven működő lebegés területén.

Friss hírek

E-hajtómű? Miért ne?