Kövess minket!

NewsletterGoogle+RSS
Feliratkozom a heti hírlevélre

Utolsó hozzászólások

2017. 07. 27. - 09:10KGabi

Mi is tudunk munkát adni: mérnököknek  Jooble 

2017. 06. 20. - 20:31Hitetlen Tamás

Ez a cikk egy idealista naíva.

A cél dátum 2067-2117. A holdrajutás 1968(?) Marsra még csak szonda és robot jutott.

A Bioszféra 2 program megbukott. Voltak sikeresebb kísérletek, de kísérletek.

2017. 05. 23. - 09:12Anonymous

Hiya very cool web site!! Guy .. Excellent .. Superb

.. I'll bookmark your blog and take the feeds also? I'm satisfied to find numerous helpful info here in the put

up, we need develop extra techniques on this regard, thank you for sharing.

. . . . .

Jelenlegi hely

Orvosság a gyógyszeripari problémákra

2017.02.13.
A gyógyszeriparnak a legmagasabb minőségi szabványoknak és előírásoknak kell megfelelnie, a helyzetet csak nehezíti ezek folyamatos változása, szigorodása, amelyekhez rövid időn belül alkalmazkodni kell.

Ezek a gyorsan változó igények teszik különösen alkalmassá az együttműködő robotokat az iparágon belüli feladatok elvégzésére, hiszen ezek rugalmasak, könnyen kezelhetőek és egyszerűen átprogramozhatóak a Universal Robots szakértői szerint.

A mondás úgy tartja, hogy az idő a legjobb orvosság, márpedig robotokat alkalmazva minden vállalatnak kevesebb időre lesz szüksége, a gyógyszeripari vállalatok számára pedig ez kulcsfontosságú tényező. A robotok alkalmazása nem csak a termelést gyorsíthatja fel, hanem az átállási folyamatokat is, amelyek időgazdálkodási szempontból szintén nagyon fontosak. A következőkben két olyan projektet mutatunk be, ahol az intézmények életében fontos szerep hárul a robotokra, alkalmazásuk nélkül a feladatok elvégzése lehetetlen lenne.

A dániai Gentofte Egyetemi Kórházban a vérminták válogatásának és elemzésének gazdaságos automatizálása volt a cél. Kihívást jelentett a projektben a szűk laboratóriumi tér és az azonnali beavatkozás lehetővé tétele is, továbbá a megváltozott szabványokra is reagálnia kellett az intézménynek, miszerint 20%-al több vérmintát szükséges analizálniuk egységnyi idő alatt. A személyzet bővítésére nem volt lehetőség, így az egyetlen járható útnak az együttműködő robotok telepítése bizonyult. A döntésben szintén fontos szerepet játszottak a kollaboratív robotokba beépített biztonsági funkciók, hiszen a szűk hely miatt csak olyan robot alkalmazása jöhetett szóba, amely működtetéséhez nem szükséges védőkerítés. A kockázatelemzés és a hely felmérése után a robotok - üzembe helyezésüket követően - képesek voltak teljesen önálló módon ellátni feladataikat biztonsági kerítés nélkül is. „Szükségünk volt egy olyan biztonságos robotra, amely gyorsan és precízen képes rendezni a mintákat, illetve a megfelelő modulba elemzésre behelyezni őket. A Universal Robots által kínált technológia teljes mértékben megfelelt minden kritériumnak” – mondta Steen Stender, a kórház főorvosa.

A laboratóriumban két robot működik, az egyik feladata a minták azonosítása, a másik a centrifugák és az elemző gépek feltöltéséért felel. Az azonosítás első állomása egy vonalkód olvasó, itt kapcsolódik össze a minta a beteg adataival, a második pedig a szortírozás. Az elemzéseket különböző kupakszínek jelölik, ez alapján különíti el a robot a vérmintákat. Ezután kapcsolódik be a másik robot is a folyamatba, az elkülönített mintákat a kért analizálásnak megfelelően elhelyezi a szükséges elemző berendezésben. Napi szinten 3 000 mintát analizálnak a kórház laborjában, az automatizálás rengeteg időt takarít meg a folyamat során, illetve az alkalmazottakat is felszabadítja egy rendkívül monoton, de nagy odafigyelést igénylő feladattól. Stender és munkatársai is nagyon elégedettek a megoldással: „Munkatársaink lelkesednek a robotokért, emellett pedig örömmel tölt el bennünket az is, hogy a betegeknek nem kell külön az eredményeik miatt várakozni a kórházban, hiszen egy óra alatt lezajlik a minták elemzése.”

A másik innovatív megoldás megvalósítására Krakkóban került sor, az AGH Egyetem Tudományos és Technológia Karán. Itt őssejtek beültetéséhez és citosztatikumok keveréséhez használják az UR5-ös robotokat. Ez a folyamat rendkívül mérgező az emberi szervezet számára, így egy igen komoly veszélyforrástól tartják távol a kutatókat. További előnyt jelent egy ilyen feladatnál, hogy a robotok klinikailag higiénikusak, könnyen tisztíthatóak, így nem kell tartani a minták szennyeződésétől sem.

A robotok hasonló felhasználási módja még nem terjedt el széles körben, de ahogy a két példa is mutatja, tökéletesen alkalmasak a feladatra, és a gyógyászatban is az emberek segítségére lehetnek, mindössze meg kell találni az előnyeikhez legjobban illeszkedő feladatköröket.


A Universal Robots-ról:

A Universal Robots a robotikai területen végzett sokéves kutatás eredménye. A vállalatot 2005-ben két társával Esben Østergaard, a vállalat műszaki igazgatója alapította a dániai Odensében. A célja az volt, hogy a robottechnológia mindenki számára elérhetővé váljon, és hogy létrehozzanak egy olyan egyedi, ipari robotot, amely képes bármilyen ipari folyamat automatizálására és ésszerűsítésére, emellett megfizethető, rugalmas, könnyen használható és biztonságos. A termékportfólió magába foglalja a UR3, UR5 és UR10 robotokat, melyek teherbírásuk után kapták a nevüket. Mióta az első UR-robot 2008 decemberében megjelent a piacon, a vállalat jelentős növekedést mutatott a felhasználó-barát robotok területén, és immár világszerte több mint 50 országban értékesít. A UR-robotok átlagos megtérülési ideje – csupán 195 nappal – a legrövidebb az iparágban. A boston-i Teradyne Inc. részét képző vállalat székhelye a dániai Odensében van, emellett pedig leányvállalatokkal és regionális irodákkal rendelkezik az USA-ban, Spanyolországban, Németországban, Szingapúrban, Csehországban, Indiában és Kínában. Az Universal Robots világszerte több mint 270 embert foglalkoztat.

 

További információért látogasson el a vállalat weboldalára: http://www.universal-robots.com/.

Cikk értékelése: 
Szerző: Brigitte

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <br> <p>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Ezzel a feladattal teszteljük, hogy valódi látogató vagy-e.

Kapcsolódó cikkek

Az űrhajósok kiképzésére kifejlesztett víz alatti robotot sok más területen is lehet hasznosítani. A lehetőségeket a Földközi-tenger mélyén próbálják ki.
Pályázatot hirdet az Universal Robots, melynek végén három új, együttműködő robot talál gazdára.
Az érzékelőrendszer radarral világítja át a gyanús csomagokat
Látványos, egyúttal rendkívül szakszerű workshoppal és bemutatóval prezentálta március elején a veszprém-kádártai Vajda Művek a térség vállalatainak az együttműködő robotok előnyeit.

Friss hírek

E-hajtómű? Miért ne?

Építőmérnök állások

Környezetmérnök állások

Vegyészmérnök állások