Kövess minket!

NewsletterGoogle+RSS
Feliratkozom a heti hírlevélre

Utolsó hozzászólások

2018. 01. 17. - 09:26GrahamNus

good mood all day =)
and how are you?

2017. 12. 22. - 17:33MashaAgomo

This message is posted here using XRumer + XEvil 4.0

2017. 07. 27. - 09:10KGabi

Mi is tudunk munkát adni: mérnököknek  Jooble 

Okostelefonba épített Geiger–Müller-számláló

2013.06.10.
A sugárdózist mérő alkalmazások tényleg működnek, bár korlátozottan.

Mekkora a radioaktív sugárzás? Ennek a kérdésnek a megválaszolásához már nem feltétlenül van szükség Geiger–Müller-számlálóra – szükség esetén megteszi az okostelefon is. Német radiológusok két komoly alkalmazást teszteltek abból a szempontból, hogy alkalmasak-e a sugárzás mérésére. Az eredmény: alkalmasak – bár nem minden irányban, ezért a hatósági személyi dozimétert nem helyettesítik az okostelefonok.

A modern okostelefonok mindentudónak számítanak. Telefonálás, az internet böngészése, játékok, találkozás a barátokkal vagy szövegszerkesztés – mindez és ennél még sokkal több minden a világ minden részén sok millió ember számára a mindennapok elmaradhatatlan része. Ennek ellenére még mindig szolgálnak meglepetésekkel a készülékek: ki gondolta volna például, hogy az okostelefonok a környezet radioaktív sugárzásának mérésére is használhatók?

„A trükk a telefonok kamerájának CMOS chipjében rejlik“ – nyilatkozta Georg Stamm, a Hannoveri Orvosi Egyetem Diagnosztikai és Intervenciós Radiológiai Intézetének munkatársa. Ez a chip az elektromágneses hullámokat méri, tulajdonképpen a beeső fény intenzitását. A radioaktív sugárzás azonban végeredményben ezeknek a hullámoknak egy különösen nagy energiájú formája. Ezért a telefonkamerák chipjei megfelelő szoftver segítségével vezérelhetők úgy, hogy az ionizáló sugárzást érzékeljék és lehetőleg mérjék.

Létezik néhány olyan, különböző operációs rendszerekre készült alkalmazás, amelyekről azt állítják, hogy képesek erre. Közöttük vannak azonban álprogramok is, ezért a kutatók úgy döntöttek, hogy orvosi szempontból is megvizsgálják a kérdést.

A hannoveri radiológusokat elsősorban az a kérdés érdekelte, hogy az okostelefonokat lehet-e a radiológiában személyi doziméterként használni. Minden radiológus és radiológiai asszisztens hord ilyen mérőműszert a köpenyében a munkaidő alatt. Segítségükkel mérik, milyen mértékben vannak kitéve ionizáló sugárzásnak az egyes dolgozók munkájuk során, így biztosítják, hogy senkit ne érjen káros mennyiségű sugárzás.

A vizsgálatokhoz a kutatók egy emberi bábuval, egy Alderson-Rando fantommal szimulálták a radiológiai intézetben gyakori szituációt. A bábu az emberi testhez hasonló mértékben gyengíti és szórja az ionizáló sugarakat. A kutatók egy androidos mobiltelefonon futó, Radiology Counter nevű alkalmazást vizsgáltak – ezt a müncheni Helmholtz Központban már tesztelték laborkörülmények között. Ezenkívül egy iPad-et teszteltek még egy francia alkalmazással. Aranymértékként egy ionizációs kamrával ellátott, kalibrált doziméter és az egyik legkorszerűbb elektronikus személyi doziméter szolgált, amelyeket a radiológusok nap mint nap használnak.Az egyik tesztelt alkalmazás képernyőképe. (Kép: © Deutsche Röntgengesellschaft)

A kutatók kimutatták, hogy elvileg lehetséges okostelefonnal ionizáló sugárzást mérni. A kalibrálható müncheni alkalmazás sokkal jobbnak bizonyult a franciánál. Hatósági mérésekre szolgáló személyi doziméternek azonban a készülékek még egyértelműen nem alkalmasak. Ennek oka nem az alkalmazásokban, hanem az okostelefonok és a táblagépek szerkezetében rejlik: a kameraszenzor ugyanis egyetlen irányba néz. Ennek megfelelően akkor, és csak akkor szolgáltat használható adatokat, ha pontosan a sugárzás forrására irányul.

Ha a készüléket 45 fokkal megdöntjük, a mért értékek részben jelentősen megváltoznak. A mérések tehát rendkívüli mértékben függenek az iránytól, ami lehetetlenné teszi a hétköznapi körülmények közötti megbízható sugárzásmérést.

(Deutsche Röntgengesellschaft e.V., 2013.06.03.)

Forrás: www.scinexx.de

Garamvölgyi Ágnes

Cikk értékelése: 
Szerző: Brigitte

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <br> <p>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Ezzel a feladattal teszteljük, hogy valódi látogató vagy-e.

Kapcsolódó cikkek

Egyre inkább úgy tűnik, hogy a kérdés megválaszolásának megkönnyítése érdekében a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) a jövőben a technika segítségére is számít.
Az ultraérzékeny eszköz azonnal felismeri a veszélyes anyagokat
Fotodiódák rögzítik a tekintet irányát, és annak megfelelően lapoz előre vagy hátra&nbsp;
Egy német kutatók által fejlesztett apró projektor prototípus tiszta és éles képet jelenít meg és vesz fel még napsütésben is

Friss hírek

E-hajtómű? Miért ne?

Közlekedésmérnök állások