Kövess minket!

NewsletterGoogle+RSS
Feliratkozom a heti hírlevélre

Utolsó hozzászólások

2018. 01. 17. - 09:26GrahamNus

good mood all day =)
and how are you?

2017. 12. 22. - 17:33MashaAgomo

This message is posted here using XRumer + XEvil 4.0

2017. 07. 27. - 09:10KGabi

Mi is tudunk munkát adni: mérnököknek  Jooble 

Jelenlegi hely

Okosszemüveg gyengénlátóknak

2017.01.24.
Két japán cég olyan látásjavító segédeszközt fejlesztett, amellyel az éles képet közvetlenül a retinára vetítik.

A Fujitsu elektronikai vállalat és a QD Laser félvezető gyártó cég új oldalról közelíti meg a rövidlátás, a távollátás és a szemtengelyferdülés kezelését. Csiszolt lencsék helyett digitális lézerkivetítés segítségével korrigálnák a szem fénytörési hibáit.

 

A szemüveg használata. (Kép: QD Laser / Fujitsu)

A két japán cég közösen fejlesztette ki az úgynevezett Retinal Imaging Laser Eyewear (RILE) technológiát, amely során a képet egy apró lézerprojektorral egy tükrön és egy reflektoron keresztül közvetlenül a retinára vetítik – pontosan a felhasználó látóképességéhez igazodva. Nem szükséges újra az eszközre fókuszálni. A RILE azonban vakok esetében nem alkalmazható, valamennyi látóképességgel rendelkeznie kell a felhasználónak.

A QD Laser vezetője, Mitsuru Sugawara elmondta, hogy a szemüveg segítségével a gyengén látó emberek újra könyveket, újságokat, hirdetőtáblákat vagy éppen menetrendeket olvashatnak, és könnyebben boldogulnak majd a világban. A vállalatot egyébként a Fujitsu spin-off cégeként alapították.

A RILE esetében a környezetet egy szemüvegbe integrált kamera érzékeli, amely a digitális képeket egy számítógépre irányítja. Az eszköz fel van készítve a kiterjesztett valóság (Augmented Reality, AR) területén történő alkalmazásra is, ahol a valóságos képeket a számítógép által generált információkkal kombinálják. Más cégek – például a Google – is próbálkoznak saját okosszemüvegek fejlesztésével, de a RILE egyértelműen tovább jutott, mivel itt közvetlenül a retinára vetítik a képeket.

 

A szemüveg működési elve. (Kép: QD Laser / Fujitsu)

A kompakt lézerprojektor a szemüvegkeretben foglal helyet, nincsenek előreálló részek. Egyelőre azonban még a RILE prototípus stádiumban van. A viszonylag könnyű szemüveg mellett még egy kis dobozt is magánál kell tartania a használójának, amely a további elektronikát tartalmazza. A szemüveg jelenleg a rövid- és távollátást képes kompenzálni.

A rendszer 2018 után kerülhet piacra, a QD Laser és a Fujitsu most azon fáradozik, hogy hivatalosan is orvosi eszközzé minősítsék. Az ára várhatóan több ezer dollár lesz, de ezen szeretnének majd csökkenteni. Ezzel párhuzamosan a technika miniatürizálásán is dolgoznak. Utoljára októberben a tokiói CEATEC innovációs kiállítás mutatták be a RILE-t, ahol a japán gazdasági minisztérium díját vehették át érte a kutatók.

 

 

Forrás: www.heise.de/tr

Csulikné Bengery Zsófia

Cikk értékelése: 
Szerző: Brigitte

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <br> <p>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Ezzel a feladattal teszteljük, hogy valódi látogató vagy-e.

Kapcsolódó cikkek

A kamera lencséjét a rovarok összetett szeme inspirálta.
Elkészült az első olyan fényképező, aminek a vastagsága alig haladja meg a 0,5 centit.
Elsőként, brit kutatók nyomtattak szemsejtet.
A mozdulatsor annyira kifinomult, hogy akár egy paradicsomot is meg tud fogni a kéz, anélkül, hogy azt összetrancsírozná.

Friss hírek

E-hajtómű? Miért ne?