Kövess minket!

NewsletterGoogle+RSS
Feliratkozom a heti hírlevélre

Utolsó hozzászólások

2018. 01. 17. - 09:26GrahamNus

good mood all day =)
and how are you?

2017. 12. 22. - 17:33MashaAgomo

This message is posted here using XRumer + XEvil 4.0

2017. 07. 27. - 09:10KGabi

Mi is tudunk munkát adni: mérnököknek  Jooble 

Jelenlegi hely

Okosóra őrzi az álmot

2013.08.26.
Egy speciális szoftver segítségével az okosórák segíthetnek az alvászavarok és a kiégés leküzdésében.

Már valóban mindent tudnak: az okosórák ellenőrzik erőnlétünket, lehívják leveleinket, SMS-eket fogadnak, és ébresztőóraként szolgálnak. Egy speciális szoftver pedig újabb képességekkel ruházza fel őket, amelyek az alvásgyógyászatban hasznosíthatók. Többek között elemezni tudják az alvás során a mozgásmintákat, és elárulják, mikor következnek be alvászavarok, vagy, hogy egy cukorbeteg cukorkómába esett-e. A csuklóra erősített miniszámítógépek még az árammal is segítenek takarékoskodni: ugyanis automatikusan kikapcsolják a TV-t, ha elaludtunk előtte.

Egy újabb átvirrasztott éjszaka: számtalan ember nem tud aludni. Órákon át forgolódnak az ágyukban, és ha végre elalszanak, kicsivel később újra felriadnak. Ha a zavarok krónikussá válnak, az érintettek gyakran orvosi alváskísérletekben vesznek részt, hogy alvásproblémáik okát kiderítsék. Mindeddig ezekhez a kísérletekhez speciális és nagyon drága intelligens órákat használtak. Az orvosok a rögzített adatokat csak hetente egyszer töltik le a kutatólaborban, ami lelassítja az elemzést.

A Fraunhofer Társaság Grafikus Adatfeldolgozási Intézetének (Fraunhofer-Institut für Graphische Datenverarbeitung IGD) kutatói egy olyan szoftvert fejlesztettek ki kereskedelmi forgalomban kapható okosórákhoz, amely lehetővé teszi, hogy az órákat az alváskutatásban is felhasználják. „Az okosóra sok olyasmit tud, amit az okostelefon. Tájékoztat az aktuális időről, a legújabb SMS-ekről, e-mail-ekről és a közösségi hálókon történt eseményekről, de még sok másra is képes” – magyarázta Gerald Bieber, a Fraunhofer IGD kutatója. „Az alváskutatás terén sok lehetőség rejlik ezekben a gyorsulásérzékelőkkel felszerelt miniszámítógépekben.”

A Bieber csapata által fejlesztett alvásfelismerő algoritmus abban segít, hogy időben felismerjék az alvászavarokat. Az alvás időpontjára, hosszára és minőségére vonatkozó adatokat az órából nyerik ki, majd elemzik azokat. Az algoritmus felismeri a mozgásokat, és összehasonlítja azokat a már ismert alvás- és ébrenléti mintákkal. Rögzítik mind a légzés vagy az érverés által kiváltott mikromozgásokat, mind a makromozgásokat, mint például a lábak megrándulását. A feljegyzett adatokat a betegek az okosóra rádiós moduljával otthonról közvetlenül a laborba küldhetik.

A kezelőorvos számára egy ilyen digitális alvásnapló nagy segítség az alvászavarok diagnosztizálásában és a megfelelő terápia kiválasztásában. Az alvás minősége utal a kiégésre. Tanulmányok szerint ugyanis nem a stressz, hanem a krónikus alváshiány a kiégés tulajdonképpeni okozója. A stressz mellett számos oka lehet az elalvási panaszoknak, az alvás megszakadásának és a nem pihentető alvásnak: gyógyszerek mellékhatása, túl kevés mozgás napközben vagy egyszerűen a rossz matrac.

A jövőben Bieber csapata az alvás közbeni eszméletvesztést is fel szeretné ismerni. Ez a cukorbetegeket és az epilepsziásokat érinti. Az 1-es típusú cukorbetegeknél éjszakánként nem ritkán alacsony vércukorszint alakul ki, ami életveszélyes cukorkómával is folytatódhat. Az okosórára telepített szoftver ebben az esetben riasztana, és értesítené a családtagokat vagy a kezelőorvost. Jelenleg a kutatók tárgyalnak a kórházakkal, hogy nemsokára tesztadatokat, azaz valós összehasonlítási adatokat kapjanak a kómás betegekről.

Azonban nem csak az alvászavarban szenvedőknek jöhet jól az okosóra-alkalmazás – még az árammal való takarékoskodásban is segít. Az energiafogyasztás 11%-a abból származik, hogy az elektronikai eszközök készenléti állapotban vannak. Mivel az érzékeny algoritmus felismeri, ha az óra viselője tévénézés közben elaludt a kanapén, az okosóra rádiójelekkel automatikusan kikapcsolhatná a TV-t. A modern TV-k többnyire már megfelelően fel vannak szerelve speciális csatlakozóaljzattal, azonban utólag a régebbi típusok is elláthatók azzal. A jövőben más készülékeket, például riasztókat, WLAN routereket és lámpákat is ki lehet majd kapcsolni okosórával.

Jelenleg a Fraunhofer Intézet által fejlesztett szoftverrel felszerelt okosórát egy kísérleti tanulmányban alkalmazzák. A kutatók a Vital & Physio gyógyközpont és a Malie matracgyártó munkatársaival együtt vizsgálják, hogyan viselkednek gerincbarát matracokon alvó tesztszemélyek. A vizsgálat középpontjában az a kérdés áll, hogy a megfelelő matrac segít-e alvászavarok esetén, és biztosítja-e a nyugodt éjszakákat. Az ébrenlét és az alvás közbeni viselkedésről nyert ismeretek segítséget jelenthetnek a stressz és a kiégés leküzdésében. A projektben a Fraunhofer IGD vállalta a technológia fejlesztését. 

(Fraunhofer Gesellschaft, 2013.08.02.)

Forrás: www.scinexx.de

Garamvölgyi Ágnes

Cikk értékelése: 
Szerző: Brigitte

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <br> <p>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Ezzel a feladattal teszteljük, hogy valódi látogató vagy-e.

Kapcsolódó cikkek

A fokhagyma egyik összetevője, a diallil-szulfid százszor hatékonyabb az emésztőrendszert megbetegítő baktériumokkal szemben, mint két hagyományos antibiotikum - idézte amerikai kutatók megállapítását a Scientific American című ismeretterjesztő portál (www.scientificamerican.com).
Hatékony, vegyszermentes, nanotechnológiai eljáráson alapuló sterilizálási eljárást fejlesztettek ki a Szegedi Tudományegyetem, a Nanocolltech Kft. és a GE Hungary Kft. kutatói.
Ha valaki már átesett egy-egy komolyabb fogászati beavatkozáson az biztosan tudja milyen érzés egy fogászati lenyomat készítése.
A szervezet automatikusan lebontja az implantátumokat

Friss hírek

E-hajtómű? Miért ne?