Kövess minket!

NewsletterGoogle+RSS
Feliratkozom a heti hírlevélre

Utolsó hozzászólások

2017. 07. 27. - 09:10KGabi

Mi is tudunk munkát adni: mérnököknek  Jooble 

2017. 06. 20. - 20:31Hitetlen Tamás

Ez a cikk egy idealista naíva.

A cél dátum 2067-2117. A holdrajutás 1968(?) Marsra még csak szonda és robot jutott.

A Bioszféra 2 program megbukott. Voltak sikeresebb kísérletek, de kísérletek.

2017. 05. 23. - 09:12Anonymous

Hiya very cool web site!! Guy .. Excellent .. Superb

.. I'll bookmark your blog and take the feeds also? I'm satisfied to find numerous helpful info here in the put

up, we need develop extra techniques on this regard, thank you for sharing.

. . . . .

Jelenlegi hely

Nem kínoz többé a fogorvos?

2011.01.25.
Izgalmas rendszer a fogászatban és a lézertechnikában

Egy új, lézer alapú rendszert épp most tesztelnek mamutagyarakon, melyet a Bonni Egyetemen fejlesztettek ki. Érdekessége egyebek mellett, hogy fájdalommentesen lehet vele fogat fúrni.

Az eljárás lényege, hogy ultrarövid impulzusokkal dolgozik a lézer, így sokkal jobban fókuszálva, precízebben jut el a fény a megmunkálás helyére, mint bármilyen más eddigi eljárásnál. Mivel alig történik hőközlés a rövid impulzusok miatt, illetve számottevő vibráció sem keletkezik az eljárás során, az idegeket gyakorlatilag semmi nem ingerli, így a fájdalomérzet elmarad. Ráadásul egy additív rendszerrel helyben eldönthető, hogy a célba vett fogrész egészséges, vagy szuvas-e, így csak a károsodott terület kerül eltávolításra, de erről kicsit később.

A lézer másodpercenként 500.000-szer képes impulzus kibocsátására. A kutatók ezt az eljárást egy csöpögő csaphoz hasonlították, így ők „lézercseppekről” beszéltek, kicsit kevésbé tudományosan fogalmazva, de ha nem fog többé fájni a fogfúrás, akkor nézzük ezt el nekik. „Miden csepp hossza 2,5 mm és két impulzus között 600 m távolság van, így hozza létre a készülék a fúróhatást.”- osztotta meg Florian Schellse csoportvezető a részleteket. Bár a rendszer teljes energiaigénye egyáltalán nem nagy, a lézerimpulzus kibocsátásakor mégis egy mai szélerőmű teljesítményének megfelelő energiát vesz fel a lézer, persze csak nagyon rövid időre. Ennek ellenére könnyű elképzelnünk, mi történik, ha egy ekkora erejű impulzus éri a fogfelszínt: a fog molekulái egyszerűen kiszakadnak a helyükről. Eközben nem keletkezik vibráció, valamint a hőátadáshoz sem elég az hőközlés mértéke és ideje.

Jelenleg egy mamutagyaron tesztelik a bonni fejlesztést, lyukakat fúrnak bele. Az agyar dentinhez hasonló struktúrája miatt volt szükség mamutfogra, árulták el a kutatók, akik valóságos fogászati forradalmat várnak találmányuk piacra robbanásától. Nem csak a fájdalommentes kezelés miatt, hanem mert egy diagnosztikai lézer is ráapplikálható a szerkezetre, így az eljárás gyakorlatilag nem okoz ép fog veszteséget. A lézerimpulzus kibocsátás ugyanis az eszközt alkalmazva azon nyomban megszűnik, ha a szuvas részt lebombázták a „lézercseppek”. Ugyanez nem mondható el a hagyományos, és nem utolsósorban fájdalmas fogfúrásról.

A legnagyobb előny azonban talán mégsem ebben van. Eddig is voltak ugyanis lézerfúrók, de azok csak nagyon korlátozott bevethetőségi spektrummal rendelkeztek (amellett, hogy a hőközlés miatt fájdalmasak is voltak). Minden anyag, illetve szövet más-más színű lézerre reagál, így ami jól viszi a szuvas fogat, az már nem alkalmas például öreg tömés eltávolítására. A rövid impulzusos megoldás viszont az összes, szájban előforduló anyagot képes megmunkálni a kutatók szerint, mivel az impulzusnak becsapódásakor hihetetlen nagy az energiasűrűsége.  Így a bonni kutatóknak jó az esélyük arra, hogy ők legyenek az első „all-in-one-system” piacra dobói.

Ez persze nem máról holnapra fog megtörténni, eddig is mintegy másfél évet fejlesztették a rendszert. És bár sokan hajlamosak vagyunk elhinni, hogy tényleg jó a találmány, nagyon komoly bizonyítékokra van szükség, hogy csak lokálisan hat az impulzus, a fogszuvasodás helyén és nem károsítja a környező szöveteket. Illetve azt is vizsgálni kell, hogy semmilyen káros vagy mérgező anyag, például gáz nem keletkezik akkor, amikor az impulzus becsapódik a fogba, vagy a régi tömésekbe. Addig is marad a fájdalmas fogfúrás, vagy a szuri. Kálmán barátom a Római-partról például e nélkül ki sem nyitja a száját. Én is csak annyira, hogy be tudják adni a zsibbasztót.

Mitteilung der Universität Bonn

Ivicsics Miklós

Cikk értékelése: 
Szerző: Ivicsics Miklós

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <br> <p>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Ezzel a feladattal teszteljük, hogy valódi látogató vagy-e.

Kapcsolódó cikkek

Láthatóvá teszi a vér áramlását a testben
Átalakíthatja a géntechnológiát, pontosan "célzó", irányított génterápiát eredményezhet az a felfedezés, amelyet a Science című tekintélyes tudományos folyóiratban tett közzé Székvölgyi Lóránt, a Debreceni Egyetem kutatója francia és ausztrál kutatótársaival közösen.
Ha valaki már átesett egy-egy komolyabb fogászati beavatkozáson az biztosan tudja milyen érzés egy fogászati lenyomat készítése.
A szervezet automatikusan lebontja az implantátumokat

Friss hírek

E-hajtómű? Miért ne?

Építőmérnök állások

Környezetmérnök állások

Vegyészmérnök állások