Kövess minket!

NewsletterGoogle+RSS
Feliratkozom a heti hírlevélre

Utolsó hozzászólások

2018. 01. 17. - 09:26GrahamNus

good mood all day =)
and how are you?

2017. 12. 22. - 17:33MashaAgomo

This message is posted here using XRumer + XEvil 4.0

2017. 07. 27. - 09:10KGabi

Mi is tudunk munkát adni: mérnököknek  Jooble 

Jelenlegi hely

Nem kínoz többé a fogorvos?

2011.01.25.
Izgalmas rendszer a fogászatban és a lézertechnikában

Egy új, lézer alapú rendszert épp most tesztelnek mamutagyarakon, melyet a Bonni Egyetemen fejlesztettek ki. Érdekessége egyebek mellett, hogy fájdalommentesen lehet vele fogat fúrni.

Az eljárás lényege, hogy ultrarövid impulzusokkal dolgozik a lézer, így sokkal jobban fókuszálva, precízebben jut el a fény a megmunkálás helyére, mint bármilyen más eddigi eljárásnál. Mivel alig történik hőközlés a rövid impulzusok miatt, illetve számottevő vibráció sem keletkezik az eljárás során, az idegeket gyakorlatilag semmi nem ingerli, így a fájdalomérzet elmarad. Ráadásul egy additív rendszerrel helyben eldönthető, hogy a célba vett fogrész egészséges, vagy szuvas-e, így csak a károsodott terület kerül eltávolításra, de erről kicsit később.

A lézer másodpercenként 500.000-szer képes impulzus kibocsátására. A kutatók ezt az eljárást egy csöpögő csaphoz hasonlították, így ők „lézercseppekről” beszéltek, kicsit kevésbé tudományosan fogalmazva, de ha nem fog többé fájni a fogfúrás, akkor nézzük ezt el nekik. „Miden csepp hossza 2,5 mm és két impulzus között 600 m távolság van, így hozza létre a készülék a fúróhatást.”- osztotta meg Florian Schellse csoportvezető a részleteket. Bár a rendszer teljes energiaigénye egyáltalán nem nagy, a lézerimpulzus kibocsátásakor mégis egy mai szélerőmű teljesítményének megfelelő energiát vesz fel a lézer, persze csak nagyon rövid időre. Ennek ellenére könnyű elképzelnünk, mi történik, ha egy ekkora erejű impulzus éri a fogfelszínt: a fog molekulái egyszerűen kiszakadnak a helyükről. Eközben nem keletkezik vibráció, valamint a hőátadáshoz sem elég az hőközlés mértéke és ideje.

Jelenleg egy mamutagyaron tesztelik a bonni fejlesztést, lyukakat fúrnak bele. Az agyar dentinhez hasonló struktúrája miatt volt szükség mamutfogra, árulták el a kutatók, akik valóságos fogászati forradalmat várnak találmányuk piacra robbanásától. Nem csak a fájdalommentes kezelés miatt, hanem mert egy diagnosztikai lézer is ráapplikálható a szerkezetre, így az eljárás gyakorlatilag nem okoz ép fog veszteséget. A lézerimpulzus kibocsátás ugyanis az eszközt alkalmazva azon nyomban megszűnik, ha a szuvas részt lebombázták a „lézercseppek”. Ugyanez nem mondható el a hagyományos, és nem utolsósorban fájdalmas fogfúrásról.

A legnagyobb előny azonban talán mégsem ebben van. Eddig is voltak ugyanis lézerfúrók, de azok csak nagyon korlátozott bevethetőségi spektrummal rendelkeztek (amellett, hogy a hőközlés miatt fájdalmasak is voltak). Minden anyag, illetve szövet más-más színű lézerre reagál, így ami jól viszi a szuvas fogat, az már nem alkalmas például öreg tömés eltávolítására. A rövid impulzusos megoldás viszont az összes, szájban előforduló anyagot képes megmunkálni a kutatók szerint, mivel az impulzusnak becsapódásakor hihetetlen nagy az energiasűrűsége.  Így a bonni kutatóknak jó az esélyük arra, hogy ők legyenek az első „all-in-one-system” piacra dobói.

Ez persze nem máról holnapra fog megtörténni, eddig is mintegy másfél évet fejlesztették a rendszert. És bár sokan hajlamosak vagyunk elhinni, hogy tényleg jó a találmány, nagyon komoly bizonyítékokra van szükség, hogy csak lokálisan hat az impulzus, a fogszuvasodás helyén és nem károsítja a környező szöveteket. Illetve azt is vizsgálni kell, hogy semmilyen káros vagy mérgező anyag, például gáz nem keletkezik akkor, amikor az impulzus becsapódik a fogba, vagy a régi tömésekbe. Addig is marad a fájdalmas fogfúrás, vagy a szuri. Kálmán barátom a Római-partról például e nélkül ki sem nyitja a száját. Én is csak annyira, hogy be tudják adni a zsibbasztót.

Mitteilung der Universität Bonn

Ivicsics Miklós

Cikk értékelése: 
Szerző: Ivicsics Miklós

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <br> <p>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Ezzel a feladattal teszteljük, hogy valódi látogató vagy-e.

Kapcsolódó cikkek

A szervezet automatikusan lebontja az implantátumokat
A mozdulatsor annyira kifinomult, hogy akár egy paradicsomot is meg tud fogni a kéz, anélkül, hogy azt összetrancsírozná.
Az időskori távollátás problémájának megoldására legtöbben két különböző erősségű szemüveget használnak, mások a bifokális vagy a progresszív lencsékre esküsznek. Hamarosan itt az elektronikus segítség!
A szívátültetésre várakozó betegek életét mentheti meg az a szívpumpa, amelyik egy időre helyettesíti a szív működését, amíg implantációra alkalmas szív adódik.

Friss hírek

E-hajtómű? Miért ne?