Kövess minket!

NewsletterGoogle+RSS
Feliratkozom a heti hírlevélre

Utolsó hozzászólások

2018. 01. 17. - 09:26GrahamNus

good mood all day =)
and how are you?

2017. 12. 22. - 17:33MashaAgomo

This message is posted here using XRumer + XEvil 4.0

2017. 07. 27. - 09:10KGabi

Mi is tudunk munkát adni: mérnököknek  Jooble 

Négy új atommagot fedeztek fel

2015.10.01.
Szupernehéz elemek eddig ismeretlen izotópjait hozták létre kutatók

A berkélium, a neptúnium és az amerícium nehéz elemek négy, eddig ismeretlen izotópját állították elő kutatók. A nagyon rövid életű, egzotikus atommagok kevesebb neutront tartalmaznak, mint az ismert elemváltozatok. A felfedezett izotópok új bizonyítékokkal szolgálnak az atommagok felépítéséhez és a további, még ismeretlen szupernehéz elemek stabilitásához is.

 

Az amerícium nehéz elem mintája mikroszkóp alatt

 

A periódusos rendszer az összes általunk ismert elemet, az anyag építőelemeit sorolja fel. Ez a 114 hivatalosan megnevezett elemet átfogó katalógus azonban máig nem teljes. Kísérletek során a tudósok már további, még nehezebb elemeket hoztak létre, köztük a 117-es rendszámú elemet. Sőt, még a már ismert elemek esetében is vannak megmagyarázatlan dolgok és meglepetések.

Az elemek izotópjai egy olyan területét alkotják a tudománynak, amellyel kapcsolatban még messze nincs meg minden ismeretanyagunk. Az izotópok az atommagban található neutronok számában és ebből kifolyólag a tömegükben különböznek. A periódusos rendszer 114 kémiai elemének eddig hozzávetőlegesen 3000 izotópját ismerjük. Becslések szerint azonban még több, mint 4000 felfedezetlen izotóp létezik.

Utolsó simítások a kísérleti szerkezet elektronikáján

 

Négy ilyen új izotópot fedezett fel Sophia Heinz nemzetközi kutatócsoportja a GSI Helmholtz Nehézion Kutató Központnál (GSI Helmholtzzentrum für Schwerionenforschung). A kutatók a kísérlet során egy 300 nanométer vastagságú kűriumfóliát bombáznak gyorsított kalcium-atommagokkal. A két elem atommagja így érintkezik és rövid időre kötésrendszert képez.

Mielőtt a kötésrendszer hozzávetőlegesen a másodperc trilliárdnyi része alatt újra felbomlik, a két egymással érintkező mag az alkotórészeinek (protonok és neutronok) egy részét kicseréli. Ennek során különböző izotópok jönnek létre végtermékként. Habár ezek nem stabilak és izotóptól függően néhány milliszekundum vagy szekundum alatt szétesnek, a bomlástermékek alapján mégis azonosíthatóak.

 

A stabilitás szigete - a szupernehéz elemek néhány izotópja stabilabb, mint a többi

 

A berkélium, neptúnium és amerícium most felfedezett izotópjai kevesebb neutront tartalmaznak és könnyebbek, mint a mindenkori elemek eddig ismert izotópjai. Az alacsony neutronszám miatt nagyon szokatlan a felépítésük,  ezáltal nagyon érdekesek az atommagok leírására szolgáló elméleti modellek szempontjából. A jelenlegi vizsgálatok lehetővé teszik az előretörést az izotópok térképén, eddig ismeretlen területek felé.

“Az eredményeink különös jelentőséggel bírnak a szupernehéz elemek kutatása számára” - világít rá Heinz. “Kiváltképp a szupernehéz elemek azon új izotópjai nem állíthatóak elő más módszerrel, amelyek különösen nagy számú neutront tartalmaznak.” Ezek a kísérletek azért nagy jelentőségűek, mert a kémikusok feltételezik, hogy a még ismeretlen szupernehéz elemek között létezhetnek stabilitási szigetek - elemek, amelyek nem olyan extrém rövid életűek, mint a legtöbb szupernehéz elem.

 

Forrás: www.scinexx.de

 

Tóth-Valentinyi Ágnes

 

 

Cikk értékelése: 
Szerző: Brigitte

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <br> <p>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Ezzel a feladattal teszteljük, hogy valódi látogató vagy-e.

Kapcsolódó cikkek

Elérték a fluoreszcens mikroszkópia végső felbontási határát.
Egy új tomográfiai eljárás képes megmutatni a tervezési hibákat a nanométer méretű chipek szerkezetében.
A semleges molekulák közötti vonzóerő távolabbra ér el, mint azt korábban gondolták
A különálló atomok viselkedése segíti a szupravezetőkben lejátszódó folyamatok megértését.

Friss hírek

E-hajtómű? Miért ne?