Kövess minket!

NewsletterGoogle+RSS
Feliratkozom a heti hírlevélre

Utolsó hozzászólások

2017. 07. 27. - 09:10KGabi

Mi is tudunk munkát adni: mérnököknek  Jooble 

2017. 06. 20. - 20:31Hitetlen Tamás

Ez a cikk egy idealista naíva.

A cél dátum 2067-2117. A holdrajutás 1968(?) Marsra még csak szonda és robot jutott.

A Bioszféra 2 program megbukott. Voltak sikeresebb kísérletek, de kísérletek.

2017. 05. 23. - 09:12Anonymous

Hiya very cool web site!! Guy .. Excellent .. Superb

.. I'll bookmark your blog and take the feeds also? I'm satisfied to find numerous helpful info here in the put

up, we need develop extra techniques on this regard, thank you for sharing.

. . . . .

Mozgás a Marson

2013.06.21.
Mozgó kövek hagytak nyomot a Marson

A NASA Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) űrszondájának nagyfelbontású kamerájának (HiRISE) felvételeiből készített hamis színezésű képen egy szikla mögött olyan csík látszik, ami arra utal, hogy a kődarab valamilyen folyamat következtében gurult le a jelenlegi helyzetébe. Mindez (ismét) bizonyítékot szolgáltat arra nézve, hogy a Mars felszíne nem teljesen mozdulatlan. A nyomok geológiai értelemben „frissnek” látszanak, persze ez a megjelölés emberi mértékkel mérve csalóka, hisz meglehetősen hosszú kort is takarhat. Külső bolygószomszédunk kérge ugyanis évmilliós időskálán is állandónak tekinthető, a földihez hasonló lemeztektonika nem formálja.


A kép a Nili Fossae régió egy részéről készült. A csík szélessége néhány méteres. Közelebbről megnézve megfigyelhető, hogy a nyomvonal nem egyenletes, ami a leguruló szikladarab aszimmetrikus alakjára utal. Az alsó, a kép jobb oldalát kinagyítva mutató részleten kisebb kövek gurulásnyomai is felismerhetők. (Kép: NASA / JPL-Caltech / University of Arizona)


Több elképzelés is létezik arra, hogy az ilyen és ehhez hasonló szikladarabok hogyan húztak csíkot maguk mögött a finom marsi porban. Meglehet, hogy a lejtő tetejéről, valamiféle marsrengés hatására elmozdulva gurultak le. A mozgást okozhatta például egy kis égitest közeli becsapódása. Esetleg a kövek közül és alatt levő talaj szél általi eróziója következtében vesztették el az egyensúlyukat.


A Mars körüli pályáról végzett űrszondás vizsgálatok azt mutatják, hogy a képen ábrázolt régió gazdag agyagásványokban. Ez arra enged következtetni, hogy a régmúltban vízben gazdag lehetett a vidék. Korábban a Nili Fossae-t az egyik olyan területként azonosították, ahol magasabb a légköri metán koncentrációja a Marson. (A vidék sokáig versenyben volt, mint a NASA Curiosity marsjárója számára kijelölendő leszállóhely, de végül a Gale-kráter „győzött”.)

Forrás: www.urvilag.hu

Cikk értékelése: 
Szerző: Brigitte

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <br> <p>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Ezzel a feladattal teszteljük, hogy valódi látogató vagy-e.

Kapcsolódó cikkek

...avagy hogyan ötvözik a sportot, a Barcelona World Race vitorlásversenyt a világűrből végzett tudományos kutatással.
Magyarország első műholdja, a Masat-1 startlehetőséget kapott az Európai Űrügynökség (ESA) Vega hordozórakétájának első küldetésében, amely Kourou-ból indul 2012. január végén. &nbsp;
A Naprendszer legnagyobb kanyonjáról, a Valles Marinerisről készítette el az eddigi legrészletesebb felvételeket az Európai Űrügynökség (ESA) marskutató űrszondája, a Mars Express.
Az Egyesült Államok Nukleáris Biztonsági Hivatala a University of Texas at Austin egyetemet olyan új számítógépes modellezési technika kifejlesztésével bízta meg, amely képes rendkívül összetett rendszerek tulajdonságainak előrejelzésére.

Friss hírek

E-hajtómű? Miért ne?