Kövess minket!

NewsletterGoogle+RSS
Feliratkozom a heti hírlevélre

Utolsó hozzászólások

2018. 01. 17. - 09:26GrahamNus

good mood all day =)
and how are you?

2017. 12. 22. - 17:33MashaAgomo

This message is posted here using XRumer + XEvil 4.0

2017. 07. 27. - 09:10KGabi

Mi is tudunk munkát adni: mérnököknek  Jooble 

Mozgás a Marson

2013.06.21.
Mozgó kövek hagytak nyomot a Marson

A NASA Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) űrszondájának nagyfelbontású kamerájának (HiRISE) felvételeiből készített hamis színezésű képen egy szikla mögött olyan csík látszik, ami arra utal, hogy a kődarab valamilyen folyamat következtében gurult le a jelenlegi helyzetébe. Mindez (ismét) bizonyítékot szolgáltat arra nézve, hogy a Mars felszíne nem teljesen mozdulatlan. A nyomok geológiai értelemben „frissnek” látszanak, persze ez a megjelölés emberi mértékkel mérve csalóka, hisz meglehetősen hosszú kort is takarhat. Külső bolygószomszédunk kérge ugyanis évmilliós időskálán is állandónak tekinthető, a földihez hasonló lemeztektonika nem formálja.


A kép a Nili Fossae régió egy részéről készült. A csík szélessége néhány méteres. Közelebbről megnézve megfigyelhető, hogy a nyomvonal nem egyenletes, ami a leguruló szikladarab aszimmetrikus alakjára utal. Az alsó, a kép jobb oldalát kinagyítva mutató részleten kisebb kövek gurulásnyomai is felismerhetők. (Kép: NASA / JPL-Caltech / University of Arizona)


Több elképzelés is létezik arra, hogy az ilyen és ehhez hasonló szikladarabok hogyan húztak csíkot maguk mögött a finom marsi porban. Meglehet, hogy a lejtő tetejéről, valamiféle marsrengés hatására elmozdulva gurultak le. A mozgást okozhatta például egy kis égitest közeli becsapódása. Esetleg a kövek közül és alatt levő talaj szél általi eróziója következtében vesztették el az egyensúlyukat.


A Mars körüli pályáról végzett űrszondás vizsgálatok azt mutatják, hogy a képen ábrázolt régió gazdag agyagásványokban. Ez arra enged következtetni, hogy a régmúltban vízben gazdag lehetett a vidék. Korábban a Nili Fossae-t az egyik olyan területként azonosították, ahol magasabb a légköri metán koncentrációja a Marson. (A vidék sokáig versenyben volt, mint a NASA Curiosity marsjárója számára kijelölendő leszállóhely, de végül a Gale-kráter „győzött”.)

Forrás: www.urvilag.hu

Cikk értékelése: 
Szerző: Brigitte

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <br> <p>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Ezzel a feladattal teszteljük, hogy valódi látogató vagy-e.

Kapcsolódó cikkek

A Naprendszer legnagyobb kanyonjáról, a Valles Marinerisről készítette el az eddigi legrészletesebb felvételeket az Európai Űrügynökség (ESA) marskutató űrszondája, a Mars Express.
Az Egyesült Államok Nukleáris Biztonsági Hivatala a University of Texas at Austin egyetemet olyan új számítógépes modellezési technika kifejlesztésével bízta meg, amely képes rendkívül összetett rendszerek tulajdonságainak előrejelzésére.
Nagy, piramisszerű képződményt fényképezett le az Európai Űrügynökség (ESA) Rosetta űrszondája a 67/P Csurjumov-Geraszimenko üstökösön.
A napszél nem fújja le senki kalapját, az űridőjárás következményei – a sarki fényt kivéve – jórészt láthatatlanok az emberek számára. Mégis van okunk tartani a megélénkülő napaktivitástól.

Friss hírek

E-hajtómű? Miért ne?