Kövess minket!

NewsletterGoogle+RSS
Feliratkozom a heti hírlevélre

Utolsó hozzászólások

2018. 01. 17. - 09:26GrahamNus

good mood all day =)
and how are you?

2017. 12. 22. - 17:33MashaAgomo

This message is posted here using XRumer + XEvil 4.0

2017. 07. 27. - 09:10KGabi

Mi is tudunk munkát adni: mérnököknek  Jooble 

Jelenlegi hely

Mire képes egy mérnök?

2011.02.15.
Magának fejlesztett életmentő implantátumot a brit mérnök

Súlyos szívbetegsége késztette Tal Golesworthy-t egy eszköz kifejlesztésére, ami nemcsak számára, hanem hasonló betegségben szenvedők ezreinek jelenthet megoldást.

A tewkesbury-i folyamatmérnökkel 2000-ben közölték, hogy aortagyökének átmérője elváltozást mutat - 4,8 cm-re tágult (az aorta kezdeti szakasza, normális átmérője <3,7 cm), így megrepedhet és akár hirtelen halált is okozhat. Két választása volt: kés alá fekszik, ahol aorta billentyűjének cseréjére kerül sor, vagy kockáztat és rossz esetben végzetes szívinfarktust kap. Egyik megoldástól jobban rettegett, mint a másiktól.

Golesworthy egy kötőszöveteket érintő genetikai rendellenességben, a Marfan-szindrómában szenved, melynek egyik legsúlyosabb következménye az aortagyök kitágulása, de többek között szemészeti-, gerinc-, vagy mellkasi deformitás formájában is jelentkezhet.

Csak Nagy-Britanniában kb. 12.000 ember érintett ebben a betegségben. A legtöbb esetben, ha az orvosok észlelik, hogy a páciens aortája rohamos ütemben tágul, sürgősségi beavatkozást, teljes aorta-gyök rekonstrukciót javasolnak, ami az aorta billentyű cseréjéből, az aorta kezdeti szakaszának műérrel történő cseréjéből és a koszorúér szájadékoknak ebbe a műérbe történő visszaültetéséből áll (öt-hat órás műtét).

Bentall_mutet

Golesworthy azonban úgy gondolta, jobb megoldás is létezhet, csak meg kell találni. Lehetőséget látott az MRI és a CAD rendszerek együttes alkalmazásában, azokat RP (rapid prototyping) technológiával kombinálva pedig arra jutott, hogy kifejleszthető egy személyre szabott eszköz, mely belső bandázsként (kötésként) helyén és megfelelő állapotban tudná rögzíteni az aortáját. Azért tartotta biztatónak elképzelését, mert azzal alacsony kockázatát látta a billentyűcserével esetlegesen járó vérrögképződésnek, és mert így kiküszöbölhetőnek érezte a Warfarin alkalmazását (véralvadásgátló szer, amit gyakran használnak műtétek során – eredetileg patkányméregként alkalmazták).

2001-ben Tom Treasure szívsebész és John Pepper sebész professzorok segítségével nekilátott tervei megvalósításának. „Azt hittem egyszerűen le fogom modellezni CAD-ben a szív szerkezetét, RP-vel pedig készítek egy hozzá tökéletesen passzoló eszközt” – mondta Golesworthy. „Koncepcionálisan egyszerű lett volna megcsinálni, a gyakorlat egy picit komplikáltabbnak bizonyult.”

A szívmozgás jelentősen nehezítette a modellezési folyamatot. A mérnökök radiográfus szakemberek segítségét kérték a minél pontosabb felvételek készítéséhez, de hamar rájöttek, megvalósítási elképzeléseik eltérőek, így azok közös nevezőre hozása elengedhetetlen – a radiográfusok olyan felvételek készítésére törekedtek, melyek a szív szerkezetét úgy mutatják, ahogy azt orvos kollégáik értelmezni tudják, míg a mérnökök dimenziókat, méreteket kívántak nyerni a képekből.

A szívről készített felvételeket egy szívcikluson belül készítve sikerült mérsékelni a dimenzionális pontatlanságokat. Amikor végre használható anyag került a kezükbe, a fejlesztők azonnal CAD-be ültették azt, így elkezdődhetett az aorta életnagyságú másának előállítása. Számos gyors prototípusgyártási módszert teszteltek a szakemberek, beleértve az FDM (Fused Deposition Modeling) eljárást - /Egy termoplasztikus szálas anyagot egy extrúderhez hasonló berendezés 1 fokkal az anyag olvadáspontja fölé melegít, így éppen megolvasztja azt. Az anyag ömledék állapotba kerül, hozzátapad az előző réteghez és könnyen alakíthatóvá válik.  Az munkadarab – külső hűtés nélkül - a másodperc tört része alatt képes ismét megszilárdulni./ és a sztereolitográfiát (SLA) is. A fejlesztők végül a szelektív lézeres szinterezést (SLS) választották az előállításhoz, mely a polimerek szelektív lézer szinterezésével előállítható prototípus gyártási technológiája – /Egy mozgó asztalra lézersugár építi fel a műanyagdarabot. Az eljárás a sztereolitográfiához hasonlít, azzal a különbséggel, hogy itt nem folyadékot, hanem kész, hőre lágyuló polimer por-szemcsék olvasztanak össze nagy teljesítményű CO2 lézert használva./

fdm_abra

„Viszonylag hamar beláttuk, hogy RP technológiával nem leszünk képesek előállítani a beépíthető elemet, az aorta tökéletes háromdimenziós termoplasztikus modelljét viszont igen. Ezután csak egy feladatunk maradt: egy már a szervezetbe ültethető szövet implantátum készítése” – mondta Golesworthy. A team több eljárást is vizsgált ennek elkészítésére, mint például a háromdimenziós hímzést, végül egy hagyományos orvosi polimer, a polietilén-tereflatát (PET) mellett tette le voksát, melyet szövettel kombinált. Az így létrejött háló súlya 5 grammnál is kevesebb volt, pontosan illeszkedett az aorta felszálló részéhez, így már csak a sebészeken volt a sor – „bevarrták” az elemet a helyére. A modelltől a késztermék előállításáig 2 évre volt szükség. „Az aortám ez idő alatt folyamatosan tágult. Amikor Damoklész kardja lebeg a nyakad felett, elég nagy motivációt érzel az igyekvésre. Nekem nevetségesen egyszerű megoldásnak tűnt az elképzelésem, főleg a mai CAD és RP technikák ismeretében. Hogy miért nem készült már korábban is az enyémhez hasonló eszköz, érthetetlen.”

az_implantatum

Golesworthy úgy érzi, hogy az ehhez hasonló projektek jól mutatják, a mérnökök és más szakma képviselői között nem megfelelő az együttműködés. „Ha az interfész működne, nagyon rövid idő alatt, kis pénzből, rendkívüli megoldások születhetnének. A világ aortatágulattal küszködő betegeinek életét egy csapásra megváltoztattuk, méghozzá olcsón.”
Miután beültették neki találmányát, nemcsak saját egészségének örülhetett – azóta 23 páciens kapta meg az implantátumot és további hét van várólistán. A mérnök szerint újdonsága hamarosan teljesen kiszoríthatja a ma elterjedt Bentall műtétet az orvoslásból.


Forrás: www.theengineer.co.uk

Varga Balázs

Cikk értékelése: 
Szerző: Varga Balázs

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <br> <p>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Ezzel a feladattal teszteljük, hogy valódi látogató vagy-e.

Kapcsolódó cikkek

Láthatóvá teszi a vér áramlását a testben
Átalakíthatja a géntechnológiát, pontosan "célzó", irányított génterápiát eredményezhet az a felfedezés, amelyet a Science című tekintélyes tudományos folyóiratban tett közzé Székvölgyi Lóránt, a Debreceni Egyetem kutatója francia és ausztrál kutatótársaival közösen.
Ha valaki már átesett egy-egy komolyabb fogászati beavatkozáson az biztosan tudja milyen érzés egy fogászati lenyomat készítése.
A szervezet automatikusan lebontja az implantátumokat

Friss hírek

E-hajtómű? Miért ne?