Kövess minket!

NewsletterGoogle+RSS
Feliratkozom a heti hírlevélre

Utolsó hozzászólások

2018. 01. 17. - 09:26GrahamNus

good mood all day =)
and how are you?

2017. 12. 22. - 17:33MashaAgomo

This message is posted here using XRumer + XEvil 4.0

2017. 07. 27. - 09:10KGabi

Mi is tudunk munkát adni: mérnököknek  Jooble 

Jelenlegi hely

Mesterséges intelligencia az orvostudományban

2017.01.10.
Orvosi tanácsadás, mellrák diagnosztizálás, demens betegek támogatása – a mesterséges intelligencia egyre több területen bukkan fel az orvostudományban is.

Vajon a számtógépek felvehetik a versenyt az orvosokkal? Megfelelő tanítással elérhetnek egy olyan szintű mesterséges intelligenciát, amellyel néhány feladat elvégzésében helyettesíteni tudják az orvosokat, sőt még akár jobbak is lehetnek – véli Daniel Sonntag, a Német Mesterséges Intelligencia Kutató Központ (DFKI) informatikusa. Biztos benne, hogy a jövőben döntéstámogató rendszerek segítik majd az orvoslást.

Lényegében minden diagnózis egy adatelemzési probléma – fordítja Sonntag az orvosok mesterségét az informatikusok nyelvére. A mellrák diagnosztizálását például már 2013 óta el tudja végezni egy számítógép. A szövetmintát vizsgáló orvosnak a mikroszkóp alatt egyesével kell összeszámolnia a mutálódott sejteket. Ez egy olyan sziszifuszi munka, amelyet a számítógép jobban megcsinál. A kiértékelő programot a svájci mesterséges intelligencia kutatóintézetben 40 ezer rákos megbetegedésről készített felvétellel tanították, amely ezután felülmúlta az orvosokat. A probléma az, hogy ilyen adatmennyiség csak ritkán áll rendelkezésre – emelte ki Sonntag a szoftverek fejlesztésének egy komoly akadályát.

A digitális orvosok tanításához szükséges adatokhoz azonban más módon is hozzá lehet jutni, például „teleorvosi” egészségügyi szolgáltatók segítségével – mint a piacvezető HealthTap, vagy a konkurens Babylon és TeleClinic. Az online orvosi portálok tanácsokkal segítik a betegeket chaten vagy videotelefonon keresztül. Mindegyik szolgáltató együttműködik egy orvosi csapattal, de a szolgáltatás hatásköre nem nyúlik túl a tanácsadáson, sem diagnózist nem állíthatnak fel, sem pedig receptet nem írhatnak fel.

 

Virtuális betegek (Forrás: DFKI)

Sonntag elmondta, hogy a Babylon a válaszok automatizálásán dolgozik. Néhány ezer – egy bizonyos tünettel, például fejfájással jelentkező – beteggel folytatott párbeszéd kiértékelése után a mesterséges intelligencia segítségével ez könnyen meg is történhet. A hívó fél számára nem is lenne észrevehető, hogy egy orvossal vagy egy géppel beszél-e. Kétségeink persze lehetnek. De abban is, hogy vajon mindig az ember a legjobb választás-e. Az elemzők szerint a teleorvosi szolgáltatásokat igénybe vevők száma a jelenlegi kétmillióról 2018-ra akár hétmillióra is növekedhet.

Egy berlini kórházban folytatott projekt keretében Sonntag egy olyan robotot fejlesztett, amelyet egy adatszemüveggel kapcsolt össze, és demenciában szenvedő betegeknek segített az emlékek felidézésében. Például képes a demens betegeket a gyógyszerek bevételére emlékeztetni, vagy eszükbe juttatni egy ismerősük elfelejtett nevét. A kritikusok szerint azonban ez az agy gyorsabb leépüléséhez is vezethet, mivel a betegek az intelligens kísérőre hagyatkoznak. Sonntag inkább az emlékezet támaszaként tekint a segítő robotokra, de egyelőre nem végeztek teszteket, hogy igazolják az elképzelést.

 

Forrás: www.heise.de/tr

Csulikné Bengery Zsófia

Cikk értékelése: 
Szerző: Brigitte

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <br> <p>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Ezzel a feladattal teszteljük, hogy valódi látogató vagy-e.

Kapcsolódó cikkek

A nanotechnológiában rejlő lehetőségek kiaknázásával számos aktív kutatóintézet foglalkozik. A texasi egyetemen kifejlesztették az eddigi legkisebb, leggyorsabb, és legnagyobb élettartamú nanomotort.
Kutatók 3D nyomtatóval molekuláris biológiai analízishez készítettek mobiltelefon kiegészítőt.
Magyarország legmodernebb mágneses rezonanciás (MR-), kutatási és klinikai diagnosztikai célú készülékét helyezték üzembe a Pécsi Diagnosztikai Központban (PDK).
A Nemzetközi Űrállomás kanadai robotkarja a mellrák ellen is használható.

Friss hírek

E-hajtómű? Miért ne?