Kövess minket!

NewsletterGoogle+RSS
Feliratkozom a heti hírlevélre

Utolsó hozzászólások

2017. 07. 27. - 09:10KGabi

Mi is tudunk munkát adni: mérnököknek  Jooble 

2017. 06. 20. - 20:31Hitetlen Tamás

Ez a cikk egy idealista naíva.

A cél dátum 2067-2117. A holdrajutás 1968(?) Marsra még csak szonda és robot jutott.

A Bioszféra 2 program megbukott. Voltak sikeresebb kísérletek, de kísérletek.

2017. 05. 23. - 09:12Anonymous

Hiya very cool web site!! Guy .. Excellent .. Superb

.. I'll bookmark your blog and take the feeds also? I'm satisfied to find numerous helpful info here in the put

up, we need develop extra techniques on this regard, thank you for sharing.

. . . . .

Jelenlegi hely

Mesterséges intelligencia az orvostudományban

2017.01.10.
Orvosi tanácsadás, mellrák diagnosztizálás, demens betegek támogatása – a mesterséges intelligencia egyre több területen bukkan fel az orvostudományban is.

Vajon a számtógépek felvehetik a versenyt az orvosokkal? Megfelelő tanítással elérhetnek egy olyan szintű mesterséges intelligenciát, amellyel néhány feladat elvégzésében helyettesíteni tudják az orvosokat, sőt még akár jobbak is lehetnek – véli Daniel Sonntag, a Német Mesterséges Intelligencia Kutató Központ (DFKI) informatikusa. Biztos benne, hogy a jövőben döntéstámogató rendszerek segítik majd az orvoslást.

Lényegében minden diagnózis egy adatelemzési probléma – fordítja Sonntag az orvosok mesterségét az informatikusok nyelvére. A mellrák diagnosztizálását például már 2013 óta el tudja végezni egy számítógép. A szövetmintát vizsgáló orvosnak a mikroszkóp alatt egyesével kell összeszámolnia a mutálódott sejteket. Ez egy olyan sziszifuszi munka, amelyet a számítógép jobban megcsinál. A kiértékelő programot a svájci mesterséges intelligencia kutatóintézetben 40 ezer rákos megbetegedésről készített felvétellel tanították, amely ezután felülmúlta az orvosokat. A probléma az, hogy ilyen adatmennyiség csak ritkán áll rendelkezésre – emelte ki Sonntag a szoftverek fejlesztésének egy komoly akadályát.

A digitális orvosok tanításához szükséges adatokhoz azonban más módon is hozzá lehet jutni, például „teleorvosi” egészségügyi szolgáltatók segítségével – mint a piacvezető HealthTap, vagy a konkurens Babylon és TeleClinic. Az online orvosi portálok tanácsokkal segítik a betegeket chaten vagy videotelefonon keresztül. Mindegyik szolgáltató együttműködik egy orvosi csapattal, de a szolgáltatás hatásköre nem nyúlik túl a tanácsadáson, sem diagnózist nem állíthatnak fel, sem pedig receptet nem írhatnak fel.

 

Virtuális betegek (Forrás: DFKI)

Sonntag elmondta, hogy a Babylon a válaszok automatizálásán dolgozik. Néhány ezer – egy bizonyos tünettel, például fejfájással jelentkező – beteggel folytatott párbeszéd kiértékelése után a mesterséges intelligencia segítségével ez könnyen meg is történhet. A hívó fél számára nem is lenne észrevehető, hogy egy orvossal vagy egy géppel beszél-e. Kétségeink persze lehetnek. De abban is, hogy vajon mindig az ember a legjobb választás-e. Az elemzők szerint a teleorvosi szolgáltatásokat igénybe vevők száma a jelenlegi kétmillióról 2018-ra akár hétmillióra is növekedhet.

Egy berlini kórházban folytatott projekt keretében Sonntag egy olyan robotot fejlesztett, amelyet egy adatszemüveggel kapcsolt össze, és demenciában szenvedő betegeknek segített az emlékek felidézésében. Például képes a demens betegeket a gyógyszerek bevételére emlékeztetni, vagy eszükbe juttatni egy ismerősük elfelejtett nevét. A kritikusok szerint azonban ez az agy gyorsabb leépüléséhez is vezethet, mivel a betegek az intelligens kísérőre hagyatkoznak. Sonntag inkább az emlékezet támaszaként tekint a segítő robotokra, de egyelőre nem végeztek teszteket, hogy igazolják az elképzelést.

 

Forrás: www.heise.de/tr

Csulikné Bengery Zsófia

Cikk értékelése: 
Szerző: Brigitte

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <br> <p>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Ezzel a feladattal teszteljük, hogy valódi látogató vagy-e.

Kapcsolódó cikkek

A nanotechnológiában rejlő lehetőségek kiaknázásával számos aktív kutatóintézet foglalkozik. A texasi egyetemen kifejlesztették az eddigi legkisebb, leggyorsabb, és legnagyobb élettartamú nanomotort.
Kutatók 3D nyomtatóval molekuláris biológiai analízishez készítettek mobiltelefon kiegészítőt.
Magyarország legmodernebb mágneses rezonanciás (MR-), kutatási és klinikai diagnosztikai célú készülékét helyezték üzembe a Pécsi Diagnosztikai Központban (PDK).
A Nemzetközi Űrállomás kanadai robotkarja a mellrák ellen is használható.

Friss hírek

E-hajtómű? Miért ne?

Építőmérnök állások

Környezetmérnök állások

Vegyészmérnök állások