Kövess minket!

NewsletterGoogle+RSS
Feliratkozom a heti hírlevélre

Utolsó hozzászólások

2018. 01. 17. - 09:26GrahamNus

good mood all day =)
and how are you?

2017. 12. 22. - 17:33MashaAgomo

This message is posted here using XRumer + XEvil 4.0

2017. 07. 27. - 09:10KGabi

Mi is tudunk munkát adni: mérnököknek  Jooble 

Megyünk – nem megyünk – megyünk – nem megyünk...

2010.04.19.
Obama elnök újabb bejelentést tett az amerikai űrprogramok jövőjéről: Megyünk a Marsra! Igaz, a Holdra nem...

Mint korábbról ismeretes, Obama elnök február elején kimondta a halálos ítéletet a Constellation program felett, azaz nem megyünk vissza a Holdra (legalábbis amerikai technikával bizonyosan nem), és nem lesz Ares rakéta sem, ahogy Orion űrhajó sem. A NASA jövője ismét csak az űrállomás üzemeltetése lett és a magán-üzemeltetésre való áttérés koordinációja. Azonban ez a terv eléggé kicsapta a biztosítékot űrkutatási, sőt politikai körökben is. Utóbbi csoport a presztízst, az USA űrtevékenységekben megszerzett vezető szerepét félti és legrosszabb esetben az ország gazdasági teljesítményének romlásától tart (a gazdaság fejlettsége mindig szorosan összefügg a technológiai szinttel). Előbbi pedig magától a technológiai visszaeséstől fél.

Obama úgy tűnik meghátrálásra kényszerült és belépett azon elnökök sorába, akik Mars-programot jelentenek be (id. George Bush – 1989; ifj. George Bush – 2004; Barack Obama – 2010). „Az űrhajósok kereskedelmi űrhajókkal járnak majd az űrbe, miközben a NASA kifejleszti a technikát, amivel a Marsra és a Naprendszer más részeire repülhetnek emberek.”


Obama elnök beszédet mond a NASA floridai Kennedy Űrközpontjában, április 15-én. (Kép: NASA / Jim Grossman)

Az Orion űrhajó fejlesztése az új bejelentés szerint nem vész teljesen kárba, az űrállomás ellátására egy egyszerűsített változat, egy „Orion light” készül, amely az ISS mentőűrhajója lesz a Szojuz helyett. Kimondatlanul is az a cél, hogy Amerikának minél előbb legyen űrhajója, minél kisebb legyen az az idő, ami az űrrepülőgép után „űrhajótlanul”, presztízsben meghasonulva telik majd. Igaz, hogy ezzel megint a képbe kerül egy olyan eszköz, aminél nem tisztázott, hogy hogyan illik a már „maszekba kiadott” tervekhez. Emellett egy új rakétát is fejleszthet a NASA, 3 milliárd dollárból, amit – az előbbi analógiára – „Ares lightnak” nevezhetnénk. Ez utóbbival kapcsolatban sem tisztázott, hogy hogyan fog kapcsolódni ahhoz az űrhajóhoz, amivel a Marshoz és a kisbolygókhoz repülhetnek az űrhajósok és aminek még a specifikációja sem született meg. Bár maga a fejlesztés csak 2015-ben indul, addigra megszülethet a Mars-űrhajó terve is.

Új menetrendet is hirdetett Obama: 2025-re emberek indulnak a Holdon túli térségbe, és először a történelemben emberek közelítenek meg egy kisbolygót. A 30-as évtized közepére egy emberes Mars-repülés következhet, még csak keringéssel, leszállás nélkül, majd később jöhet a Marsra szállás. Ezzel tulajdonképpen a Hold került ki teljesen a képből és újabb 10-15 évet csúszott a Mars meghódítása. Cserébe az USA hamarabb juthat az űrtevékenységét fenntartó űrhajórendszerhez. Az emberes küldetések mellett az űrszondás kutatások is kissé átalakulnak majd, hisz a Hold kiesésével és a célpontok átrajzolásával az új célpontok felderítésére fognak szondákat küldeni.

Szerencsére a pénz terén is jó hírek vannak. Obama kihangsúlyozta, hogy míg más költségvetési területek keretei befagyasztattak, vagy megnyirbáltattak, addig a NASA 6 milliárddal többet költhet a jövő évtől. „Természetesen” azért ez az új program sem csak az űrkutatásról szól, sokkal inkább a politikáról. Mivel a shuttle-flotta leállítását követően többezer munkahely szűnne meg, ráadásul a magasan képzett mérnöki állományból, ezért itt kell tűzoltást végezni. Az elnök ezért úgy fogalmaz: „…az a tervem, hogy több mint 2500 munkahellyel több legyen az Űrparton a következő két évben, mint az előző kormányzat idején”. Erre először „megszokott módon” egy bizottság alakul Fehér Ház-beli, NASA és más kormányszervek vezetőiből és 40 millió dollárból augusztus közepéig a Cape Canaveral környékére összpontosító túlélési tervet állítanak össze. „Ez egy olyan erőfeszítés, amely új lehetőségekhez segíti majd a tapasztalt munkaerőt az űriparban, vagy másutt”.

Az újabb irányváltás akár kapkodásnak is tűnhet, és természetesen a törvényhozásnak is bólintania kell rá, azaz még korántsem végleges. Mindenesetre érdekes az a mód, ahogy a társadalomnak (például a tudományos közösségein keresztül) beleszólása van a történésekbe, befolyásolni képes még a vezető politikusokat is. A végül kialakuló program viszont így mindenképpen társadalmi konszenzuson fog alapulni. Amerika úgy tűnik egy kicsit előrébb tart (és nemcsak az űrkutatásban).


Dancsó Béla

Forrás: ŰRVILÁG; www.urvilag.hu

Kapcsolódó cikkek:
Új irány a NASA-nak
Ezzel ugrott a Hold...
Ne sírjunk a Constellation programért
A tett halála a tökölődés II.
A „tökölődés” néha a nagy tettek előtti erőgyűjtés
Egy nagyszerű lehetőség
Megint 2014
Vita az amerikai űrkutatás jövőjéről


Kapcsolódó linkek:
Obama elnök körvonalazza az űrkutatási célokat (NASA)

Cikk értékelése: 

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <br> <p>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Ezzel a feladattal teszteljük, hogy valódi látogató vagy-e.

Kapcsolódó cikkek

Szombaton, közép-európai idő szerint délután négy óra két perckor indul a vörös bolygóra a Curiosity (Kíváncsiság) nevű új amerikai marsjáró, amely a floridai Cape Canaveralről startol az Atlas V-hordozórakétán.
A Föld a világűrből nézve egy kék pont. Asztrobiológusok most a lehetséges testvérbolygók színét vizsgálják.
Az Egyesült Államok Nukleáris Biztonsági Hivatala a University of Texas at Austin egyetemet olyan új számítógépes modellezési technika kifejlesztésével bízta meg, amely képes rendkívül összetett rendszerek tulajdonságainak előrejelzésére.
Nagy, piramisszerű képződményt fényképezett le az Európai Űrügynökség (ESA) Rosetta űrszondája a 67/P Csurjumov-Geraszimenko üstökösön.

Friss hírek

E-hajtómű? Miért ne?