Kövess minket!

NewsletterGoogle+RSS
Feliratkozom a heti hírlevélre

Utolsó hozzászólások

2018. 01. 17. - 09:26GrahamNus

good mood all day =)
and how are you?

2017. 12. 22. - 17:33MashaAgomo

This message is posted here using XRumer + XEvil 4.0

2017. 07. 27. - 09:10KGabi

Mi is tudunk munkát adni: mérnököknek  Jooble 

Mamutfenyőkből felhőkarcoló

2017.05.05.
Óriás mamutfenyőkből csinálnának felhőkarcolókat, hogy megtartsák a belül rothadt fákat.

Dél-koreai tervezők egy koncepciót találtak ki arra, hogy a nyugat-amerikai üreges óriás mamutfenyők belsejébe tornyokat helyezzenek el. Az elképzelés szerint a Sierra Nevada-hegységben őshonos óriás mamutfenyő fafajták üreges törzsében épületeket emelnének. A szerkezeteket ott építenék meg, ahol a fák belső része már elrothadt, megakadályozva ezzel, hogy a hatalmas ősi fák kidőljenek.

Az óriás mamutfenyők a világ legnagyobb fái közé tartoznak, átlagosan 50 és 85 méter között van a magasságuk, a törzsük 6-8 méter átmérőjű. A világ legöregebb élőlényei közé tartoznak, és bizonyos fákról úgy gondolják, hogy több mint 3000 évesek.

A tervet Ko Jinhyeuk, Cheong Changwon, Cho Kyuhung és Choi Sunwoong készítette, mellyel a 2017-es eVolo felhőkarcoló versenyen tiszteletreméltó elismerést érdemeltek ki. 
 


"A projekt megpróbál új építészeti szemléletet mutatni az ember természettel való együttélésében, összhangban a természet ideiglenességével" - mondta a csapat.

"Az architektúra anélkül foglal helyet az üreges törzsekben, hogy megzavarná a faóriások lélegzetelállító tájképét. Ezután mint egy mesterséges szerv aktívvá válik a rothadt belső részek eltávolítását követően."

A fák belsejében egy szerkezeti mag kerülne a középpontba és egy további rácshálószerű struktúra, ami egy külső burkolatot képezne a fa vastag kérge mögött. A szerkezet különböző szintjei teret adnának az oktatásnak, laboratóriumoknak, kiállításoknak és kilátóknak.

A vizet a talajból nyerné ki egy rendszer, ami tükrözi a fa természetes működését.
 


A terv célja, hogy megakadályozza a környezet állapotának romlását. A földi erőforrások kifosztása egyre több természeti katasztrófához vezet, mondta a tervező csapat.

"Az ember mohósága végtelen és nem képes együtt élni a természettel. A természet úgy tűnik, hogy egyre több katasztrófával kénytelen megküzdeni a világ minden részén, és mindinkább láthatóvá válik, hogy a Föld egyre rosszabb állapotban van."

A tervezők az erdőirtást "a természet ellen elkövetett egyik legnagyobb bűnnek" tartják, ami a természeti katasztrófák egyik vezető oka.

"Most van az ideje, hogy változtassunk, hogy abbahagyjuk a természet önző kiaknázását, és elkezdjük megtanulni, hogyan egészíthetjük ki egymást az életben,"- mondták a tervezők.
 


Az óriás mamutfenyőket nem csak a magasságuk és térfogatuk miatt választották, hanem azért is, mert a gyökérrendszerük viszonylag sekély, vagyis amikor elkezdenek rothadni, könnyen eldőlhetnek.

"Amikor a fák belseje - a fák szerkezeti gerince - elkezd rothadni, a fák a saját súlyuktól eldőlnek," - mondta a csapat.

Az épületek felhúzása a törzsön belül lehetővé tenné, hogy a fák továbbra is állva maradjanak.
 


Az óriás mamutfenyőkre nagy veszélyt jelent az éghajlati körülmények megváltozása. A globális éghajlatváltozás növelte a fákon lakó és azokat károsító rovarok számát. Bár az óriás mamutfenyőket ez még nem érintette, az éghajlatváltozás következtében elszaporodott kórokozók elpusztítják a lucfenyőket és más fenyőféléket Észak-Amerikában, a Yale erdészeti iskolája szerint.

A tervezők abban reménykednek, hogy javaslatuk felhívja a figyelmet a fák helyzetére, és ösztönözni fogja az embereket arra, hogy elismerjék és tiszteljék a természetet.

 

 

Forrás: www.ujvilagtudat.blogspot.hu

 

Cikk értékelése: 
Szerző: Brigitte

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <br> <p>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Ezzel a feladattal teszteljük, hogy valódi látogató vagy-e.

Kapcsolódó cikkek

Megépülhet Budapest első felhőkarcolója
Egy speciális védőréteg megköti a nagyfrekvenciás sugárzást
Felhőkarcoló után hét és fél négyzetméteres lakóházat tervezett Renzo Piano olasz építész.
Hollandiában úszó városrészekkel tervezik megoldani a tengerszint növekedésének problémáját

Friss hírek

E-hajtómű? Miért ne?