Kövess minket!

NewsletterGoogle+RSS
Feliratkozom a heti hírlevélre

Utolsó hozzászólások

2018. 01. 17. - 09:26GrahamNus

good mood all day =)
and how are you?

2017. 12. 22. - 17:33MashaAgomo

This message is posted here using XRumer + XEvil 4.0

2017. 07. 27. - 09:10KGabi

Mi is tudunk munkát adni: mérnököknek  Jooble 

Jelenlegi hely

Magyar fejlesztésű szenzorral a sikeres műtétekért

2016.02.02.
A rendkívül kisméretű eszközök lehetővé teszik, hogy hagyományos operáció helyett a beavatkozást endoszkópiával végezzék új területeken is. A korszerű elektronikai és anyagtudományi ismeretek felhasználásával növelhető a műtétek sikeressége és a betegek túlélési aránya.

A kórházi lábadozási idő a negyedére, az otthoni akár a hatodára csökkenthető, a műtéti szövődmények kockázata pedig minimálisra szorítható vissza laparoszkópiás (endoszkópiás) sebészeti beavatkozással. Az eljárás során a testnyílásokon keresztül vagy a bőrön csupán apró vágást ejtve végzik el a műtétet.  Az elmúlt években a kardiológiában jelentős fejlődés történt, ennek keretében ezen a területen is egyre nagyobb teret hódítanak az érpályán keresztül végezhető minimálisan invazív katéteres vagy laparoszkópiás beavatkozások.

A beavatkozások sikeressége nagymértékben növelhető olyan integrált áramköri és mikro-elektromechanikai komponensek alkalmazásával, amelyek extrém kis méretben integrálják az érzékelő, jelfeldolgozó és csatlakozó funkciókat, és ezáltal folytonos információt nyújtanak a beavatkozást végző sebészek számára a műtéti területről. A magyar fejlesztés túlmutatva a terület jelenlegi technológiai színvonalán új lehetőségeket nyithat meg az orvosok számára.

A legfontosabb célok:

  • Új, innovatív, kompakt érzékelési, követési és vezérlési funkciók fejlesztése.
  • A fenti funkciók integrálása mikrorendszerek segítségével.
  • Demonstrációs műtéti rendszerek (katéter és sebészeti robot) kialakítása, speciális klinikai célokra, főképpen szív és érrendszeri beavatkozásokhoz.

A fejlesztés azért különösen fontos, mert a nemzetközi halálozási mutatók között az első helyen szerepelnek a szív- és érrendszeri megbetegedések (cardiovascular diseases - CVD), ami Európában átlagosan 4 millió halálesetet jelent évente (az összhalálozás 47%-a). A CVD száma jelentősen nő a populáció öregedésével, ez pedig jelentős terhet ró a betegre és az egészségügyi ellátórendszerre egyaránt.

 

Az „INCITE - Intelligens katéterek fejlett rendszerekben, műtéti beavatkozásokhoz“ projekt olyan új generációs műtéti rendszerek fejlesztését szolgálja, amelyek képesek felgyorsítani a paradigmaváltást a drága és bonyolult műtéti beavatkozások irányából a költséghatékony, betegbarát minimálisan invazív beavatkozások (MIS) felé. Mindamellett hozzájárul olyan új műtéti eljárások kidolgozásához is, amelyek javítják a betegek túlélési arányait és az elérhető posztoperatív életminőséget. Ennek érdekében az INCITE projekt hazai partnerei olyan demonstrációs műtéti rendszerek elemezését, építését és tesztelését tervezik, amelyek új funkciókat is képesek bevezetni a műtéti gyakorlatba.

A projektben vezető elektronikai, robotikai ipari, fejlesztési és orvostechnikai ipari gyártók és klinikai alkalmazók (pl. Philips Research, VTT, Murata, TU Delft, Silex, Fundacja Rozwoju Kardiochirurgii - FRK) dolgoznak együtt a magyar szakemberekkel. Ennek megfelelően a projekt komoly lépést jelent a minimálisan invazív műtéti technológiák fejlesztésében és elterjesztésében, és az európai, sőt akár világméretű piaci vezető szerep elérését is elősegítheti a partnerek számára.

A projekt célja, hogy megvizsgálja és demonstrálja a különböző érzékelési lehetőségek alkalmazhatóságát Minimálisan Invazív Műtéti rendszerekben (katéterek és műtéti robotok). Ezek a komplex műtéti eljárások pontos vezérlést és ellenőrzést igényelnek. A beavatkozás biztonságosságát és pontosságát szem előtt tartva, a sebésznek folytonos és mindenre kiterjedő multi-modális információra van szüksége a műtéti terület szerkezetéről, funkcionalitásáról és anatómiájáról.

Dr. Fürjes Péter a projekt hazai konzorciumvezetője elmondta: „A projekt igen komplex: félvezető és MEMS (mikro-elektromechanikai rendszer) technológiák, az anyagtudomány, és tokozási technológiai ismeretek szükségesek ahhoz, hogy orvosi környezetben alkalmazni tudjuk a speciális erőmérő szenzorokat. Ebben a hazai partnerek nemzetközileg is elismertek, több projektben bizonyítottak. Most az a nagy kihívást jelentő feladat jutott a projekt magyar partnereinek, hogy mikroszkopikus méretű erőmérő szenzorokat kialakítva és beszerelve az FRK által fejlesztett MIS műtéti robot (RobInHeart) laparoszkópiás eszközébe megoldják a mesterséges „tapintás” érzékelés funkció integrálását a robot vezérlő- és visszajelző rendszerébe.”

A projektben magyar részről az MTA Energiatudományi Kutatóközpont Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Intézet, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és a Semmelweis Egyetem - Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika kutatói vesznek részt.

Az „INCITE - Intelligens katéterek fejlett rendszerekben, műtéti beavatkozásokhoz” (azonosító: KTIA NEMZ_12-1-2014-0005 - ENIAC Call 2013-1 / 621278-2) projekt a Magyar Kormány támogatásával, a Kutatási és Technológiai Innovációs Alap és az ENIAC JU társfinanszírozásával valósul meg.

 

Kapcsolat:

www.incite-project.eu , www.mfa.kfki.hu/hu/INCITE

Cikk értékelése: 
Szerző: Brigitte

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <br> <p>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Ezzel a feladattal teszteljük, hogy valódi látogató vagy-e.

Kapcsolódó cikkek

A magyar fejlesztésű orvostechnikai eszköz előre jelzi a stroke és a hirtelen szívmegállás kockázatát.
Az új érzékelő rugalmas, robusztus, és vezeték nélkül működik.
Tigyi Gábor kutatóorvos és csoportja olyan hatóanyagot fejlesztett ki, amely napokkal a sugárhatás után is képes hatékonyan kezelni a sugárbetegséget.
Az evopro Bus Kft.új gyártási technológián alapuló, alacsony üzemeltetési költségű, hosszú élettartamú, környezetbarát városi hibrid autóbuszt fejlesztetett.

Friss hírek

E-hajtómű? Miért ne?