Kövess minket!

NewsletterGoogle+RSS
Feliratkozom a heti hírlevélre

Utolsó hozzászólások

2017. 07. 27. - 09:10KGabi

Mi is tudunk munkát adni: mérnököknek  Jooble 

2017. 06. 20. - 20:31Hitetlen Tamás

Ez a cikk egy idealista naíva.

A cél dátum 2067-2117. A holdrajutás 1968(?) Marsra még csak szonda és robot jutott.

A Bioszféra 2 program megbukott. Voltak sikeresebb kísérletek, de kísérletek.

2017. 05. 23. - 09:12Anonymous

Hiya very cool web site!! Guy .. Excellent .. Superb

.. I'll bookmark your blog and take the feeds also? I'm satisfied to find numerous helpful info here in the put

up, we need develop extra techniques on this regard, thank you for sharing.

. . . . .

Jelenlegi hely

Magyar fejlesztésű szenzorral a sikeres műtétekért

2016.02.02.
A rendkívül kisméretű eszközök lehetővé teszik, hogy hagyományos operáció helyett a beavatkozást endoszkópiával végezzék új területeken is. A korszerű elektronikai és anyagtudományi ismeretek felhasználásával növelhető a műtétek sikeressége és a betegek túlélési aránya.

A kórházi lábadozási idő a negyedére, az otthoni akár a hatodára csökkenthető, a műtéti szövődmények kockázata pedig minimálisra szorítható vissza laparoszkópiás (endoszkópiás) sebészeti beavatkozással. Az eljárás során a testnyílásokon keresztül vagy a bőrön csupán apró vágást ejtve végzik el a műtétet.  Az elmúlt években a kardiológiában jelentős fejlődés történt, ennek keretében ezen a területen is egyre nagyobb teret hódítanak az érpályán keresztül végezhető minimálisan invazív katéteres vagy laparoszkópiás beavatkozások.

A beavatkozások sikeressége nagymértékben növelhető olyan integrált áramköri és mikro-elektromechanikai komponensek alkalmazásával, amelyek extrém kis méretben integrálják az érzékelő, jelfeldolgozó és csatlakozó funkciókat, és ezáltal folytonos információt nyújtanak a beavatkozást végző sebészek számára a műtéti területről. A magyar fejlesztés túlmutatva a terület jelenlegi technológiai színvonalán új lehetőségeket nyithat meg az orvosok számára.

A legfontosabb célok:

  • Új, innovatív, kompakt érzékelési, követési és vezérlési funkciók fejlesztése.
  • A fenti funkciók integrálása mikrorendszerek segítségével.
  • Demonstrációs műtéti rendszerek (katéter és sebészeti robot) kialakítása, speciális klinikai célokra, főképpen szív és érrendszeri beavatkozásokhoz.

A fejlesztés azért különösen fontos, mert a nemzetközi halálozási mutatók között az első helyen szerepelnek a szív- és érrendszeri megbetegedések (cardiovascular diseases - CVD), ami Európában átlagosan 4 millió halálesetet jelent évente (az összhalálozás 47%-a). A CVD száma jelentősen nő a populáció öregedésével, ez pedig jelentős terhet ró a betegre és az egészségügyi ellátórendszerre egyaránt.

 

Az „INCITE - Intelligens katéterek fejlett rendszerekben, műtéti beavatkozásokhoz“ projekt olyan új generációs műtéti rendszerek fejlesztését szolgálja, amelyek képesek felgyorsítani a paradigmaváltást a drága és bonyolult műtéti beavatkozások irányából a költséghatékony, betegbarát minimálisan invazív beavatkozások (MIS) felé. Mindamellett hozzájárul olyan új műtéti eljárások kidolgozásához is, amelyek javítják a betegek túlélési arányait és az elérhető posztoperatív életminőséget. Ennek érdekében az INCITE projekt hazai partnerei olyan demonstrációs műtéti rendszerek elemezését, építését és tesztelését tervezik, amelyek új funkciókat is képesek bevezetni a műtéti gyakorlatba.

A projektben vezető elektronikai, robotikai ipari, fejlesztési és orvostechnikai ipari gyártók és klinikai alkalmazók (pl. Philips Research, VTT, Murata, TU Delft, Silex, Fundacja Rozwoju Kardiochirurgii - FRK) dolgoznak együtt a magyar szakemberekkel. Ennek megfelelően a projekt komoly lépést jelent a minimálisan invazív műtéti technológiák fejlesztésében és elterjesztésében, és az európai, sőt akár világméretű piaci vezető szerep elérését is elősegítheti a partnerek számára.

A projekt célja, hogy megvizsgálja és demonstrálja a különböző érzékelési lehetőségek alkalmazhatóságát Minimálisan Invazív Műtéti rendszerekben (katéterek és műtéti robotok). Ezek a komplex műtéti eljárások pontos vezérlést és ellenőrzést igényelnek. A beavatkozás biztonságosságát és pontosságát szem előtt tartva, a sebésznek folytonos és mindenre kiterjedő multi-modális információra van szüksége a műtéti terület szerkezetéről, funkcionalitásáról és anatómiájáról.

Dr. Fürjes Péter a projekt hazai konzorciumvezetője elmondta: „A projekt igen komplex: félvezető és MEMS (mikro-elektromechanikai rendszer) technológiák, az anyagtudomány, és tokozási technológiai ismeretek szükségesek ahhoz, hogy orvosi környezetben alkalmazni tudjuk a speciális erőmérő szenzorokat. Ebben a hazai partnerek nemzetközileg is elismertek, több projektben bizonyítottak. Most az a nagy kihívást jelentő feladat jutott a projekt magyar partnereinek, hogy mikroszkopikus méretű erőmérő szenzorokat kialakítva és beszerelve az FRK által fejlesztett MIS műtéti robot (RobInHeart) laparoszkópiás eszközébe megoldják a mesterséges „tapintás” érzékelés funkció integrálását a robot vezérlő- és visszajelző rendszerébe.”

A projektben magyar részről az MTA Energiatudományi Kutatóközpont Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Intézet, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és a Semmelweis Egyetem - Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika kutatói vesznek részt.

Az „INCITE - Intelligens katéterek fejlett rendszerekben, műtéti beavatkozásokhoz” (azonosító: KTIA NEMZ_12-1-2014-0005 - ENIAC Call 2013-1 / 621278-2) projekt a Magyar Kormány támogatásával, a Kutatási és Technológiai Innovációs Alap és az ENIAC JU társfinanszírozásával valósul meg.

 

Kapcsolat:

www.incite-project.eu , www.mfa.kfki.hu/hu/INCITE

Cikk értékelése: 
Szerző: Brigitte

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <br> <p>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Ezzel a feladattal teszteljük, hogy valódi látogató vagy-e.

Kapcsolódó cikkek

A magyar fejlesztésű orvostechnikai eszköz előre jelzi a stroke és a hirtelen szívmegállás kockázatát.
Az új érzékelő rugalmas, robusztus, és vezeték nélkül működik.
Tigyi Gábor kutatóorvos és csoportja olyan hatóanyagot fejlesztett ki, amely napokkal a sugárhatás után is képes hatékonyan kezelni a sugárbetegséget.
Az evopro Bus Kft.új gyártási technológián alapuló, alacsony üzemeltetési költségű, hosszú élettartamú, környezetbarát városi hibrid autóbuszt fejlesztetett.

Friss hírek

E-hajtómű? Miért ne?