Kövess minket!

NewsletterGoogle+RSS
Feliratkozom a heti hírlevélre

Utolsó hozzászólások

2018. 01. 17. - 09:26GrahamNus

good mood all day =)
and how are you?

2017. 12. 22. - 17:33MashaAgomo

This message is posted here using XRumer + XEvil 4.0

2017. 07. 27. - 09:10KGabi

Mi is tudunk munkát adni: mérnököknek  Jooble 

Magyar fejlesztésű járdaburkolat

2017.02.24.
Egy régi barátság, néhány üveg sör, innovatív gondolkodás, mérnöki tudás, erős vágy a világ jobbá tételére – ezek a napelemes, akár fűthető, a járókelőket figyelmeztetni képes, újrahasznosítható térburkoló „hozzávalói”, a legfontosabb alapanyaga pedig műanyag hulladék.
 
Két hajdúnánási és egy hajdúdorogi fiatal találmányán – ha minden a tervek szerint alakul – hamarosan a fővárosban, Győrben, Bécsben és Barcelonában is átgázolhatnak a sétálók. Cseh József, Ilyés Miklós és Sziszák Imre középiskolai barátsága akkor sem szakadt meg, amikor ketten a Debreceni Egyetemen, harmadikuk a fővárosi Corvinuson folytatta a tanulmányait. Hétvége ritkán telt el közös diskurzusok nélkül, ám a tinédzsertémákat, felváltotta egy gépész-, egy vegyész- és egy tájépítész mérnök ötletelése a környezettudatos modernizációról.
 
 
Képzeljünk el egy színes, moduláris térburkolat rendszert, ami úgy illeszthető össze, mint a LEGO darabjai, és helyettesítheti a megszokott, unalmas burkolatokat, melyek a mai beton dzsungelekre jellemzőek.
A Platio nevű magyar startup cég tervezte ezt az új burkolat rendszert, ami amellett, hogy járdaként szolgál, sokkal többre is képes. Az egész rendszer újrahasznosított anyagokból készül, és miközben szilárd burkolatot biztosít, még a napenergiát is hasznosítja.
 
 
A Platio nem az első cég, amely napenergia hasznosító burkolattal rukkolt elő. Nevezetesen a Solar Roadways egy hasonló ötlet fejlesztésén dolgozott éveken keresztül, sőt még támogatást is nyertek az Egyesült Államok Közlekedési Minisztériumától.
A Platio rendszere inkább a járdákra összpontosít - legalábbis egyelőre -, mivel a cég építészei és mérnökei arra helyezték a hangsúlyt, hogyan lehet a városokat fenntarhatóbbá tenni.
 
A Platio burkolata monokristályos szilícium cellákon keresztül gyűjti össze a Nap energiáját. Az edzett és csúszásmentes felület pedig lehetővé teszi, hogy a cellák ne károsodjanak, miközben az emberek rajtuk járnak. A járda modulok oly módon csatlakoztathatók egymáshoz, hogy az nem tesz szükségessé külön vezetékeket.
 
 
 
A járda állítólag 160 wattot termel négyzetméterenként, melyet három színben kínálnak. Emellett egy másik innovatív rendszer kialakításán is dolgoznak, amely az emberek lépésének energiáját fogja elektromos árammá alakítani.
 
 
Az ambiciózus cég azonban nem szándékozik csupán a járdák területén megmaradni. A végső küldetésük, hogy létrehozzanak egy tiszta és energiafüggetlen jövőt, amelyben új alapokra kerülhet a városi élet, figyelembe véve az információs társadalom kilátásait.
A többi lehetséges projekt között megtalálható a holografikus információs burkolat, közösségi energiatároló és napelemes épület homlokzat.
 
 
 
 
Cikk értékelése: 
Szerző: Brigitte

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <br> <p>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Ezzel a feladattal teszteljük, hogy valódi látogató vagy-e.

Kapcsolódó cikkek

Ausztrál tudósok olyan festékkel álltak elő, amely nem csak elektromos áramot képes termelni napenergiából, hanem hidrogén előállítására is alkalmas.
Kizárólag sós vízben oldódó, 3D nyomtatásra alkalmas polimer előállításán dolgoznak a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) kutatói, a világon egyedülálló anyagot egy drón prototípusának fejlesztésében alkalmazzák majd.
Egy igazán innovatív újítás több olyan problémára kínál egyben megoldást, amik erősen szorongatják az emberiséget.
Műanyag fóliából készült az a legújabb burkolat, ami az eddigieknél jóval hatékonyabb hőleadásra képes.

Friss hírek

E-hajtómű? Miért ne?

Közlekedésmérnök állások