Kövess minket!

NewsletterGoogle+RSS
Feliratkozom a heti hírlevélre

Utolsó hozzászólások

2017. 07. 27. - 09:10KGabi

Mi is tudunk munkát adni: mérnököknek  Jooble 

2017. 06. 20. - 20:31Hitetlen Tamás

Ez a cikk egy idealista naíva.

A cél dátum 2067-2117. A holdrajutás 1968(?) Marsra még csak szonda és robot jutott.

A Bioszféra 2 program megbukott. Voltak sikeresebb kísérletek, de kísérletek.

2017. 05. 23. - 09:12Anonymous

Hiya very cool web site!! Guy .. Excellent .. Superb

.. I'll bookmark your blog and take the feeds also? I'm satisfied to find numerous helpful info here in the put

up, we need develop extra techniques on this regard, thank you for sharing.

. . . . .

Jelenlegi hely

Műanyagok megújuló nyersanyagokból

2013.09.17.
A szervezet automatikusan lebontja az implantátumokat

A Grazi Műszaki Egyetem kutatói a Grazi Orvostudományi Egyetem, a Bécsi Műszaki Egyetem és a Bécsi Agrártudományi Egyetem munkatársaival együttműködve olyan implantátumokat fejlesztettek ki a csontok gyógyításához, amelyek a szervezetben lebomlanak. Ezek segítségével a jövőben elsősorban gyermekek esetében elkerülhetőek lesznek a fájdalmas többszörös műtétek. Az Osztrák Kutatástámogatási Társaság (Österreichische Forschungsförderungsgesellschaft, FFG) által finanszírozott, „BRIC - BioResorbable Implants for Children” elnevezésű projekt sikeresen lezárult augusztus végén.

A grazi és bécsi kutatók négyéves munkájuk eredményeként elérték a célt: olyan implantátumokat fejlesztettek ki, amelyek idővel felszívódnak a testben. Ezek segítségével elmaradhat a második operáció, ellentétben a hagyományos implantátumokkal – lemezekkel, csavarokkal és szegekkel –, amelyeket egy idő után műtéti úton kell eltávolítani. Az új implantátumokat gyermekeknél tervezik alkalmazni, mivel ők különösen szenvednek minden beavatkozástól.

A sikerhez többéves munkára volt szükség. A projektet Annelie Weinberg, a Grazi Egyetem Gyermeksebészeti Klinikájának orvosa irányította. A konzorcium szakmai tagja volt a Grazi Orvosi Egyetem mellett a Grazi Műszaki Egyetem két munkacsoportja, a Bécsi Műszaki Egyetem, valamint a Bécsi Agrártudományi Egyetem. Az eredmények az ipar érdeklődésére is számot tartanak, ezt bizonyítja, hogy az AT&S és a Heraeus cégek is részt vettek a projektben.

A Grazi Műszaki Egyetem két munkacsoportja közül a Martin Koller vezette a biotechnológiai munkákért volt felelős, míg Franz Stelzer csapata a biopolimerekből implantátumokat készített. Sikerült mikrobiális poliésztereket, úgynevezett polihidroxialkanoátokat (röviden PHA-kat) kifejleszteniük, amelyek az implantátumok alapanyagául szolgálnak. „Előállításuk teljesen független a fosszilis nyersanyagoktól, így nincsenek káros hatással a szervezetre. Az implantátum anyagát baktériumok termelik, és az emberi testben képes felszívódni, miután ellátta feladatát” – nyilatkozta Koller. A PHA-kkal ellentétben más biopolimerek, mint például a politejsav, a szervezet túlsavasodásához vezetnek, és krónikus gyulladásokat okoznak. Ezzel szemben a PHA-k értékes anyagok, amelyek biotechnológiai előállítása megújuló nyersanyagokra alapul.

Az új implantátumok további előnye, hogy biokompatibilisebbek, mint az eddig alkalmazott acél és titán anyagúak, ezáltal segítik a csontok gyógyulását. Emellett a pontos összetétel segítségével irányítható az implantátum lebomlásának sebessége. Ennek ugyanis olyan ütemben kell történnie, ahogyan a csont gyógyul. Jelenleg az anyagok még fejlesztés alatt állnak, többek között lebomlási sebességüket és egyéb tulajdonságaikat tesztelik.

(Technische Universität Graz, 2013.09.06.)

Forrás: www.scinexx.de

Garamvölgyi Ágnes

Cikk értékelése: 
Szerző: Brigitte

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <br> <p>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Ezzel a feladattal teszteljük, hogy valódi látogató vagy-e.

Kapcsolódó cikkek

Egy amerikai vállalat érzékelő matraca észrevétlenül méri az alvás minőségét.
A fokhagyma egyik összetevője, a diallil-szulfid százszor hatékonyabb az emésztőrendszert megbetegítő baktériumokkal szemben, mint két hagyományos antibiotikum - idézte amerikai kutatók megállapítását a Scientific American című ismeretterjesztő portál (www.scientificamerican.com).
Hatékony, vegyszermentes, nanotechnológiai eljáráson alapuló sterilizálási eljárást fejlesztettek ki a Szegedi Tudományegyetem, a Nanocolltech Kft. és a GE Hungary Kft. kutatói.
Ha valaki már átesett egy-egy komolyabb fogászati beavatkozáson az biztosan tudja milyen érzés egy fogászati lenyomat készítése.

Friss hírek

E-hajtómű? Miért ne?

Közlekedésmérnök állások