Kövess minket!

NewsletterGoogle+RSS
Feliratkozom a heti hírlevélre

Utolsó hozzászólások

2018. 01. 17. - 09:26GrahamNus

good mood all day =)
and how are you?

2017. 12. 22. - 17:33MashaAgomo

This message is posted here using XRumer + XEvil 4.0

2017. 07. 27. - 09:10KGabi

Mi is tudunk munkát adni: mérnököknek  Jooble 

Jelenlegi hely

Műanyagok megújuló nyersanyagokból

2013.09.17.
A szervezet automatikusan lebontja az implantátumokat

A Grazi Műszaki Egyetem kutatói a Grazi Orvostudományi Egyetem, a Bécsi Műszaki Egyetem és a Bécsi Agrártudományi Egyetem munkatársaival együttműködve olyan implantátumokat fejlesztettek ki a csontok gyógyításához, amelyek a szervezetben lebomlanak. Ezek segítségével a jövőben elsősorban gyermekek esetében elkerülhetőek lesznek a fájdalmas többszörös műtétek. Az Osztrák Kutatástámogatási Társaság (Österreichische Forschungsförderungsgesellschaft, FFG) által finanszírozott, „BRIC - BioResorbable Implants for Children” elnevezésű projekt sikeresen lezárult augusztus végén.

A grazi és bécsi kutatók négyéves munkájuk eredményeként elérték a célt: olyan implantátumokat fejlesztettek ki, amelyek idővel felszívódnak a testben. Ezek segítségével elmaradhat a második operáció, ellentétben a hagyományos implantátumokkal – lemezekkel, csavarokkal és szegekkel –, amelyeket egy idő után műtéti úton kell eltávolítani. Az új implantátumokat gyermekeknél tervezik alkalmazni, mivel ők különösen szenvednek minden beavatkozástól.

A sikerhez többéves munkára volt szükség. A projektet Annelie Weinberg, a Grazi Egyetem Gyermeksebészeti Klinikájának orvosa irányította. A konzorcium szakmai tagja volt a Grazi Orvosi Egyetem mellett a Grazi Műszaki Egyetem két munkacsoportja, a Bécsi Műszaki Egyetem, valamint a Bécsi Agrártudományi Egyetem. Az eredmények az ipar érdeklődésére is számot tartanak, ezt bizonyítja, hogy az AT&S és a Heraeus cégek is részt vettek a projektben.

A Grazi Műszaki Egyetem két munkacsoportja közül a Martin Koller vezette a biotechnológiai munkákért volt felelős, míg Franz Stelzer csapata a biopolimerekből implantátumokat készített. Sikerült mikrobiális poliésztereket, úgynevezett polihidroxialkanoátokat (röviden PHA-kat) kifejleszteniük, amelyek az implantátumok alapanyagául szolgálnak. „Előállításuk teljesen független a fosszilis nyersanyagoktól, így nincsenek káros hatással a szervezetre. Az implantátum anyagát baktériumok termelik, és az emberi testben képes felszívódni, miután ellátta feladatát” – nyilatkozta Koller. A PHA-kkal ellentétben más biopolimerek, mint például a politejsav, a szervezet túlsavasodásához vezetnek, és krónikus gyulladásokat okoznak. Ezzel szemben a PHA-k értékes anyagok, amelyek biotechnológiai előállítása megújuló nyersanyagokra alapul.

Az új implantátumok további előnye, hogy biokompatibilisebbek, mint az eddig alkalmazott acél és titán anyagúak, ezáltal segítik a csontok gyógyulását. Emellett a pontos összetétel segítségével irányítható az implantátum lebomlásának sebessége. Ennek ugyanis olyan ütemben kell történnie, ahogyan a csont gyógyul. Jelenleg az anyagok még fejlesztés alatt állnak, többek között lebomlási sebességüket és egyéb tulajdonságaikat tesztelik.

(Technische Universität Graz, 2013.09.06.)

Forrás: www.scinexx.de

Garamvölgyi Ágnes

Cikk értékelése: 
Szerző: Brigitte

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <br> <p>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Ezzel a feladattal teszteljük, hogy valódi látogató vagy-e.

Kapcsolódó cikkek

A mozdulatsor annyira kifinomult, hogy akár egy paradicsomot is meg tud fogni a kéz, anélkül, hogy azt összetrancsírozná.
Az arany nanorészecskéket kontrasztanyagként és terapeutikumként kombinálva lehet alkalmazni.
Egy amerikai vállalat érzékelő matraca észrevétlenül méri az alvás minőségét.
A fokhagyma egyik összetevője, a diallil-szulfid százszor hatékonyabb az emésztőrendszert megbetegítő baktériumokkal szemben, mint két hagyományos antibiotikum - idézte amerikai kutatók megállapítását a Scientific American című ismeretterjesztő portál (www.scientificamerican.com).

Friss hírek

E-hajtómű? Miért ne?