Kövess minket!

NewsletterGoogle+RSS
Feliratkozom a heti hírlevélre

Utolsó hozzászólások

2018. 01. 17. - 09:26GrahamNus

good mood all day =)
and how are you?

2017. 12. 22. - 17:33MashaAgomo

This message is posted here using XRumer + XEvil 4.0

2017. 07. 27. - 09:10KGabi

Mi is tudunk munkát adni: mérnököknek  Jooble 

Műanyagbontó baktérium

2016.03.17.
Bár a kutatók már többször bejelentették műanyagbontó mikrobák felfedezését, az eredmények gyakorlati hasznosítása eddig nem járt túl sok sikerrel. Talán a japán kutatók által felfedezett, PET palackokat is lebontó baktérium végre meghozza az áttörést.

A Kiotói egyetem kutatói a hulladékhalmokban kutatva találtak rá egy eddig ismeretlen műanyagbontó baktériumra. Öt év munka és 250 minta átvizsgálása után sikerült izolálniuk egy olyan baktériumot, amely képes megélni a polietilén-tetraftaláton vagy ismertebb nevén PET-en. Ezt a műanyagot széles körben használják palackok és ruházati cikkek előállítására. Az új baktériumnak az Ideonella sakaiensis nevet adták.

Könnyen tenyészthető

Sokan joggal gondolhatják, hogy ez a régi történet újramelegítése, hiszen a műanyagevő mikrobákat már többször kiáltották ki a bolygónk megmentőjének. A Science magazinban megjelent tanulmány azonban több tekintetben is eltér a korább megjelent kutatásoktól.

Először is a korábbi beszámolók rendszerint nagyon nehezen tenyészthető gombákról szóltak, míg jelen esetben egy könnyen tenyészthető mikrobáról van szó.A kutatók nagy vonalakban meleg edényben hagyták a PET anyagot a baktériumtenyészettel és néhány más tápanyaggal, s pár hét múlva az összes műanyag eltűnt.

Elkülönítették a műanyagbontó enzimet

A második – és igazi újdonság –, hogy a csoport meghatározott egy enzimet, amelyet az I. sakaiensis a PET lebontására használ. Minden élőlény tartalmaz enzimeket, amelyekkel felgyorsíthatja a szükséges kémiai reakciókat. Egyes enzimek például segítenek a táplálék megemésztésében azzal, hogy felhasználható építőkövekké bontják azokat.

Úgy tűnik, hogy az I. sakaiensis kifejlesztett egy hatékony enzimet, amelyet a baktérium akkor termel, amikor PET-ben gazdag környezetbe kerül.

A kiotói kutatók meghatározták a PET-emésztő enzim létrehozásáért felelős gént a baktérium DNS-ében. Ezután képesek voltak több enzimet előállítani, majd demonstrálták, hogya PET-et az enzim önmagában is lebontja.

Az első igazi újrafelhasználás

Ez teljesen új megközelítést nyit a műanyagok visszaforgatásában és a hulladékmentesítésben. Jelenleg a műanyag palackok zömét nem igazán forgatják vissza. E helyett beolvasztják és más kemény műanyag tárgyakká alakítják át őket. Ráadásul a csomagolótársaságok jellemzően előnyben részesítik a frissen készített, „szűz” műanyagokat, amelyeket rendszerint olajszármazékokból állítanak elő.

A PET-emésztő enzim lehetőséget kínál a valódi újrafelhasználásra. Hozzáadható a hulladékhegyekhez, és könnyen kezelhető vegyületekké bontja le az összes palackot és más műanyag tárgyakat. Ezeket azután friss műanyag gyártására lehet felhasználni egy valódi recikláló rendszerben.

 

Forrás: www.utajovobe.eu

Cikk értékelése: 
Szerző: Brigitte

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <br> <p>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Ezzel a feladattal teszteljük, hogy valódi látogató vagy-e.

Kapcsolódó cikkek

Először módosították sikerrel humán embrió DNS-ét kínai tudósok.
Molekuláris "ollóval" iktatták ki a mitokondriális DNS-mutációkat egérembrióknál amerikai kutatók.
Kínai kutatók "biológiai fegyvereként" ismertette a hongkongi sajtó annak a baktériumnak a felfedezését, amely az emberi ürülékkel táplálkozik, s ennek köszönhetően képes megszüntetni a nyilvános illemhelyek kellemetlen szagát.
A műgyantából és műanyagból nyomtatott tárgyak a tesztekben elpusztították a halembriókat

Friss hírek

E-hajtómű? Miért ne?