Kövess minket!

NewsletterGoogle+RSS
Feliratkozom a heti hírlevélre

Utolsó hozzászólások

2017. 07. 27. - 09:10KGabi

Mi is tudunk munkát adni: mérnököknek  Jooble 

2017. 06. 20. - 20:31Hitetlen Tamás

Ez a cikk egy idealista naíva.

A cél dátum 2067-2117. A holdrajutás 1968(?) Marsra még csak szonda és robot jutott.

A Bioszféra 2 program megbukott. Voltak sikeresebb kísérletek, de kísérletek.

2017. 05. 23. - 09:12Anonymous

Hiya very cool web site!! Guy .. Excellent .. Superb

.. I'll bookmark your blog and take the feeds also? I'm satisfied to find numerous helpful info here in the put

up, we need develop extra techniques on this regard, thank you for sharing.

. . . . .

Műanyagbontó baktérium

2016.03.17.
Bár a kutatók már többször bejelentették műanyagbontó mikrobák felfedezését, az eredmények gyakorlati hasznosítása eddig nem járt túl sok sikerrel. Talán a japán kutatók által felfedezett, PET palackokat is lebontó baktérium végre meghozza az áttörést.

A Kiotói egyetem kutatói a hulladékhalmokban kutatva találtak rá egy eddig ismeretlen műanyagbontó baktériumra. Öt év munka és 250 minta átvizsgálása után sikerült izolálniuk egy olyan baktériumot, amely képes megélni a polietilén-tetraftaláton vagy ismertebb nevén PET-en. Ezt a műanyagot széles körben használják palackok és ruházati cikkek előállítására. Az új baktériumnak az Ideonella sakaiensis nevet adták.

Könnyen tenyészthető

Sokan joggal gondolhatják, hogy ez a régi történet újramelegítése, hiszen a műanyagevő mikrobákat már többször kiáltották ki a bolygónk megmentőjének. A Science magazinban megjelent tanulmány azonban több tekintetben is eltér a korább megjelent kutatásoktól.

Először is a korábbi beszámolók rendszerint nagyon nehezen tenyészthető gombákról szóltak, míg jelen esetben egy könnyen tenyészthető mikrobáról van szó.A kutatók nagy vonalakban meleg edényben hagyták a PET anyagot a baktériumtenyészettel és néhány más tápanyaggal, s pár hét múlva az összes műanyag eltűnt.

Elkülönítették a műanyagbontó enzimet

A második – és igazi újdonság –, hogy a csoport meghatározott egy enzimet, amelyet az I. sakaiensis a PET lebontására használ. Minden élőlény tartalmaz enzimeket, amelyekkel felgyorsíthatja a szükséges kémiai reakciókat. Egyes enzimek például segítenek a táplálék megemésztésében azzal, hogy felhasználható építőkövekké bontják azokat.

Úgy tűnik, hogy az I. sakaiensis kifejlesztett egy hatékony enzimet, amelyet a baktérium akkor termel, amikor PET-ben gazdag környezetbe kerül.

A kiotói kutatók meghatározták a PET-emésztő enzim létrehozásáért felelős gént a baktérium DNS-ében. Ezután képesek voltak több enzimet előállítani, majd demonstrálták, hogya PET-et az enzim önmagában is lebontja.

Az első igazi újrafelhasználás

Ez teljesen új megközelítést nyit a műanyagok visszaforgatásában és a hulladékmentesítésben. Jelenleg a műanyag palackok zömét nem igazán forgatják vissza. E helyett beolvasztják és más kemény műanyag tárgyakká alakítják át őket. Ráadásul a csomagolótársaságok jellemzően előnyben részesítik a frissen készített, „szűz” műanyagokat, amelyeket rendszerint olajszármazékokból állítanak elő.

A PET-emésztő enzim lehetőséget kínál a valódi újrafelhasználásra. Hozzáadható a hulladékhegyekhez, és könnyen kezelhető vegyületekké bontja le az összes palackot és más műanyag tárgyakat. Ezeket azután friss műanyag gyártására lehet felhasználni egy valódi recikláló rendszerben.

 

Forrás: www.utajovobe.eu

Cikk értékelése: 
Szerző: Brigitte

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <br> <p>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Ezzel a feladattal teszteljük, hogy valódi látogató vagy-e.

Kapcsolódó cikkek

Először módosították sikerrel humán embrió DNS-ét kínai tudósok.
Molekuláris "ollóval" iktatták ki a mitokondriális DNS-mutációkat egérembrióknál amerikai kutatók.
Kínai kutatók "biológiai fegyvereként" ismertette a hongkongi sajtó annak a baktériumnak a felfedezését, amely az emberi ürülékkel táplálkozik, s ennek köszönhetően képes megszüntetni a nyilvános illemhelyek kellemetlen szagát.
A műgyantából és műanyagból nyomtatott tárgyak a tesztekben elpusztították a halembriókat

Friss hírek

E-hajtómű? Miért ne?