Kövess minket!

NewsletterGoogle+RSS
Feliratkozom a heti hírlevélre

Utolsó hozzászólások

2018. 01. 17. - 09:26GrahamNus

good mood all day =)
and how are you?

2017. 12. 22. - 17:33MashaAgomo

This message is posted here using XRumer + XEvil 4.0

2017. 07. 27. - 09:10KGabi

Mi is tudunk munkát adni: mérnököknek  Jooble 

Lyukkeresés nyomáshullámokkal

2012.09.25.
A régi vízvezeték hálózatokban az ivóvíznek akár a negyede is elszivároghat. Brit kutatók egy új módszert fejlesztettek ki a hibák felkutatására.

Nagy-Britannia részben elavult vízvezetékeiben az ivóvíz 17%-a vész el, ez az arány Lengyelországban kb. 24%, Franciaországban jó 20%. A rések felkutatására brit kutatók egy új, nyomáshullámokon alapuló technikát fejlesztettek ki. „Ezzel a lyukakat sokkal pontosabban és gyorsabban tudjuk lokalizálni, mint a jelenleg elérhető rendszerekkel” – mondta James Shucksmith, a Sheffield Egyetem kutatója. A lékek helyét eddig érzékeny mikrofonokkal próbálták meg a kiömlő víz csobogásának hangja alapján, több-kevesebb sikerrel beazonosítani. Az új rendszer pontossága akár a 20 centimétert is elérheti.

Shucksmith és kollégái egy speciális szeleprendszert csatlakoztattak Yorkshire grófság néhány központi vízcsapjára. A szelepek nyitásával és zárásával nyomáshullámokat hoztak létre a vízben, amelyek a vezetékrendszerben lévő lyukakról visszaverődtek. Az ebből adódó kis nyomásingadozásokat a vízcsapra csatlakoztatott érzékelővel feljegyezték, majd egy számítógépes elemzés következett, amely a vezetékekben folyó víz átlagos áramlási sebességének figyelembe vételével vissza tudta követni a hibák helyét.

A módszer pontossága azonban szórást mutat attól függően, hogy milyen anyagból készült a vízvezeték. A vasvezetékekben lévő lékeket 1 méterre pontosan, a műanyagvezetékekben fellépő hibákat akár 20 centiméter helyesen is be lehetett azonosítani. Ezzel a tudománnyal a javításokat, amelyek során a vezetékeket gyakran teljesen ki kell ásni, jóval célzottabban és ezzel gyorsabban végre lehet hajtani, nem is beszélve a költségekről. Következő lépésben Shucksmith és kollégái szeretnék továbbfejleszteni az eljárást és a prototípusból kereskedelmi terméket alkotni.

A témához kapcsolódó tudományos cikk:
On site leak location in a pipe network by cepstrum analysis of pressure transients", James D. Shucksmith et al.; Journal American Water Works Association, DOI: 10.5942/jawwa.2012.104.0108

Forrás: www.heise.de/tr (Technology Review)

Ritzinger György

Cikk értékelése: 

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <br> <p>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Ezzel a feladattal teszteljük, hogy valódi látogató vagy-e.

Kapcsolódó cikkek

A teherautók vontatmányaira szerelt ''oldalszoknya'' előnyös aerodinamikai tulajdonságokat kölcsönöz viselőjének, ezáltal csökkentve az üzemanyag fogyasztást és a káros anyag kibocsátást akár 15%-kal is.
Az ausztráliai Adelaide Egyetem kutatói az alapkutatások mellett a szélturbina farmok viselkedését is tanulmányozzák.
Az eredetileg a repülőgépszárnyak felhajtóerejének növelésére kifejlesztett technológia segítségével hamarosan olcsóbbá válhat a szélenergiából termelt elektromos áram.
Kínai kutatók ausztrál segítséggel próbálják meg modellezni a gátszakadás után keletkező áradást és hatásait. (+videó)

Friss hírek

E-hajtómű? Miért ne?