Kövess minket!

NewsletterGoogle+RSS
Feliratkozom a heti hírlevélre

Utolsó hozzászólások

2018. 01. 17. - 09:26GrahamNus

good mood all day =)
and how are you?

2017. 12. 22. - 17:33MashaAgomo

This message is posted here using XRumer + XEvil 4.0

2017. 07. 27. - 09:10KGabi

Mi is tudunk munkát adni: mérnököknek  Jooble 

Lézerrel a rovarok ellen

2017.03.21.
Egy kamerákkal és lézerekkel felszerelt high-tech rendszer nyújthat segítséget a floridai farmereknek egy Ázsiából érkező kártevő ellen.

A floridai citrus ültetvényeken egy új ázsiai levélbolhafaj terjedt el, amely az általa terjesztett betegségnek köszönhetően jelentősen csökkenti a termelést. A kór a gyümölcsök érését gátolja. A növényvédőszerek bevetése és a beteg fák eltávolítása nem tűnik elég hatékony módszernek a betegség elterjedésének megállítására. A kedvezőtlen körülmények éppen kapóra jönnek egy szokatlan és még kipróbálatlan új rovarirtó technológia teszteléséhez.

Az Intellectual Ventures nevű vállalat – amelyet a Microsoft korábbi műszaki igazgatója, Nathan Myhrvold alapított – idén nyáron az amerikai mezőgazdasági minisztérium egy termőhelyére egy olyan eszközt fog telepíteni, amely kamerák segítségével azonosítja a citrus-levélbolhákat, majd egy lézersugárral kilövi őket.

 

Photonic Fence (Forrás: Intellectual Ventures)

Az eszközt eredetileg a maláriát hordozó szúnyogok ellen fejlesztették ki, azonban mielőtt tömegesen használhatnák a világ szegényebb területein, kénytelenek az üzleti megfontolásokat is szem előtt tartani. A vállalat időközben már az úgynevezett Photonic Fence negyedik prototípusát fejlesztette. A lézersugarak kilövésére képes kerítés 30x30 méter nagyságú területet képes tisztán tartani a kellemetlen rovaroktól, függőlegesen pedig 3 méter a hatótávolsága. Szúnyogok, citrus-levélbolhák és gyümölcslegyek elkapására is alkalmas.

Arty Makagon, a projekt műszaki vezetője szerint a láthatatlan és szemre ártalmatlan infravörös lézer teljesen tisztán „dolgozik”. Úgy kalibrálták, hogy éppen elegendő hőt termeljen, ne pazaroljon energiát. Ha mikroszkóp alatt szemügyre veszünk egy levegőben lelőtt rovart, nem lehet látni, hol találta el a lézer. Nincsenek égésnyomok, tátongó sebek.

 

A rendszer észreveszi a virtuális kerítésen áthaladó rovarokat. (Forrás: Intellectual Ventures)

Idén nyáron egyelőre egy úgynevezett Screen House-ban tesztelik majd a Photonic Fence-t. Ez egy olyan sátorfajta, amelynek az oldalait finom háló alkotja. Ha bebizonyosodik, hogy az eszköz csak a citrus-levélbolhákat irtja ki, és a méheket békén hagyja, akkor a sátor egyik oldaláról eltávolítják a hálót. Így az eszköz szabadon mozgó bolhákra vadászhat. Később több eszköz segítségével egy gyűrűt képeznének néhány citrusfa körül. 

A következő évben Kaliforniában is szeretnék kipróbálni az eszközt. A levélbolhák itt még nincsenek annyira elterjedve, de a számuk egyre növekszik. A vállalat egy 100 méteres hatótávolságú változatot tesztelne. A floridai farmerek nagy érdeklődéssel fogadták a Photonic Fence-t. A sok rovarölő szer és az új fák helyett szívesen ruháznának be valami új megoldásba. Az Intellectual Ventures szeretné piacképessé tenni az új rendszer árát, azonban még korai megjósolni, hogy ez pontosan mit is fog jelenteni.

 

Forrás: www.heise.de/tr

Csulikné Bengery Zsófia

Cikk értékelése: 
Szerző: Brigitte

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <br> <p>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Ezzel a feladattal teszteljük, hogy valódi látogató vagy-e.

Kapcsolódó cikkek

Egy új fejlesztésű terahertz elektrongyorsító mérete alig haladja meg a néhány centimétert
Az alkalmazás a spektrális ujjlenyomatuk alapján ismeri fel az összetevőket és az anyagokat.
A virtuális asszisztensek gyakran csak nehézkesen értik meg a felhasználókat, azonban egy optikai szenzorrendszer a közeljövőben jelentősen növelheti a beszédfelismerés pontosságát
Femtoszekundomos lézer segítségével japán tudósok megérinthető plazmaképernyőt fejlesztettek ki.

Friss hírek

E-hajtómű? Miért ne?

Közlekedésmérnök állások