Kövess minket!

NewsletterGoogle+RSS
Feliratkozom a heti hírlevélre

Utolsó hozzászólások

2018. 01. 17. - 09:26GrahamNus

good mood all day =)
and how are you?

2017. 12. 22. - 17:33MashaAgomo

This message is posted here using XRumer + XEvil 4.0

2017. 07. 27. - 09:10KGabi

Mi is tudunk munkát adni: mérnököknek  Jooble 

Lézeres gyomirtás

2012.04.02.
A kutatók valószínűleg a Csillagok háborúja mozifilm egyik epizódjában érezhették magukat, amikor az ötlet kipattant az agyukból.

A modern vegyi növényvédelmi szerek már szelektíven hatnak és csak a nemkívánatos növényektől szabadítják meg a mezőgazdasági területet vagy a kiskertet. Azonban a túladagolás és a szél által elhordott vegyszer még mindig problémákat okoz. A gyomirtószer felhalmozódhat a felső talajvíz rétegekben és a felszíni vizekben veszélyeztetve az ivóvízkészleteket. Egy másik szempont, hogy a vegyi anyagok gyártása, szállítása és kiszórása sok energiát emészt fel.

A Hannoveri Lézer Központ (Laser Zentrums Hannover - LZH) és a hannoveri Leibniz Egyetem kutatói egy lézeres rendszer segítségével próbálják meg környezetbarátabbá és energiahatékonyabbá tenni az ipari gyomirtást. Az alapötlet, hogy lézersugár segítségével pusztítják el a gyomnövények merisztémáit, amelyek a növény növekedéséhez kulcsfontosságú elsődleges osztódó szövetek létrehozásáért felelősek. A gyom így nem tud tovább fejlődni és elhal.

Az aktuális vizsgálatokban főleg szén-dioxid lézert alkalmaztak, amely a közepes hullámhosszúságú infravörös tartományban bocsát ki fényimpulzusokat és a növényekre termikusan is hat. Egy tükörrendszerrel ellátott galvanométer szkennerrel a lézersugárzást gyorsan és tetszőlegesen lehet a gép által lefedett tartományban úgy pozícionálni, hogy az a merisztéma felületét nagy pontossággal találja el. A laborkísérletekben a kutatók kb. egy milliméteres célzási pontosságot értek el, ezzel szemben egy növényházba telepített síneken mozgó kocsira szerelt rendszer már csak 3-4 milliméteres találati pontossággal rendelkezett, amely még éppen elegendő.

A növény felismeréséhez és a lézersugár optimális célpontjának meghatározásához egy sztereo kamerarendszer szolgáltatja a bemenetet. A kutatók a kameraképeket bonyolult feldolgozási eljárások után a felismerendő növények ún. active shape modelljeivel hasonlítják össze. A levélállás alapján meg lehet határozni a merisztéma helyének koordinátáit, amelyet a lézersugár célzó rendszerébe táplálnak be – és tűz!


A pontosan beállított lézersugár (piros színnel kiemelve) a kísérleti gyomnövény ágyásában (Kép: LZH)

Az LZH kutatói a fejlesztés során meghatározták azt a minimális energiát, amely ha az optimális helyen találja el a gyomot, akkor annak elpusztulásához vezet. A kisebb csíranövények esetében ez a sugárzási energia kb. 35 Joule, ami alapján úgy gondolják, hogy a technika energia-hatékonyan vethető be. Jelenleg különböző besugárzási időket is vizsgálnak nagy gyomterhelésű területeken.

Forrás: Laser Zentrums Hannover

Ritzinger György

Cikk értékelése: 

Hozzászólások

na ilyenekkel kéne nagyon komolyan foglalkozni! Emlékszem vagy tíz éve egy francia kutató csinált el almaszedő robotot. Nem ismerem a részleteket (sajnos), de a lényeg az, hogy a kutyát se érdekelte, nem tudta a szerkezetet eladni. Hogy ennek ár, fentartási költség, a készülék képességei vagy valami teljesen más volt az akadálya, nem tudom. Aztán épített utána egy hulladékválógatót, kiszámolta, hogy Párizs teljes szeméttermeléséhez hány ilyen gép kellene, de nem tudok róla, hogy üzembe állították volna.
Most itt ez a gyomírtós játék, remélem lesz rá komoly érdeklődés és beruházás a sorozatgyártásba.

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <br> <p>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Ezzel a feladattal teszteljük, hogy valódi látogató vagy-e.

Kapcsolódó cikkek

Az új módszerrel hatékonyan szétválogatható a műanyag az újrahasznosításhoz
Az amerikai bioüzemanyag vállalatok úgy próbálnak meg hamarabb nyereségessé válni - egyben talpon maradni - hogy a vegyiparnak is szállítanak megújuló alapanyagokat.
Egy új eljárás az úszómedencéket rézionokkal tartja tisztán.
A mikrobák közötti munkamegosztás hatékonyabbá teszi a növényi maradványokból történő bioüzemanyag-gyártást

Friss hírek

E-hajtómű? Miért ne?