Kövess minket!

NewsletterGoogle+RSS
Feliratkozom a heti hírlevélre

Utolsó hozzászólások

2018. 01. 17. - 09:26GrahamNus

good mood all day =)
and how are you?

2017. 12. 22. - 17:33MashaAgomo

This message is posted here using XRumer + XEvil 4.0

2017. 07. 27. - 09:10KGabi

Mi is tudunk munkát adni: mérnököknek  Jooble 

Légi szélturbinák

2010.06.15.
Egy amerikai vállalat papírsárkányok elvén alapuló platformot fejleszt szélturbinái számára, így közel kétszeres teljesítményt tudnak elérni, mint hasonló nagyságú földi társaik az ár töredékéért.

A kaliforniai Joby Enegy 400 méter átlagos magasságban repülő sárkányokat tesztel. Ez kb. ötször magasabb, mint egy földi telepítésű szélturbina. A szél itt sokkal gyorsabb és állandóbb.

Az első prototípusokkal kb. 30 kW teljesítményt értek el, de a cég által fejlesztett rendszerek a tervek szerint 300 kW és 3 MW közötti teljesítményt adhatnak majd le. Bíznak benne, hogy a gyártás akár már 2012-ben megkezdődhet.

A moduláris felépítésű sárkányokat 1 MW teljesítményenként mindössze 5 tonna alapanyagból lehet megépíteni. Összehasonlításként egy hasonló teljesítményű hagyományos szélturbinához kb. 100 tonna anyag szükséges. Így a beruházási költségek 1$/Watt alá szoríthatók.
 
A levegő ritkább nagyobb magasságban, ami kisebb energiasűrűséget jelent, de a szelek sokkal gyorsabbak, mert nincsenek akadályok és a talajból származó súrlódással sem kell számolni. „Azzal hogy beléptünk az erősebb szelek világába, a rendszerünk kétszer akkora teljesítmény elérésére képes, mint egy ugyanakkora földi telepítésű szélturbina.” - mondta a Joby szóvivője.

„Vizsgálatainkon alapulva, a légi szélenergia rendszer által szállított energia ára 0,04 amerikai dollár lesz kilowattóránként.” Ezt az energiaárat összehasonlítva a többi rendelkezésre álló energiatermelési módszerével megállapíthatjuk, hogyha sikerül valóra váltani a becsléseket, egy nagyon életképes energiaforrással állunk szemben:

legi_szelenergia

A sárkány egy ferde síkú körpályán repül és a 3 MW-os rendszer 2 négyzetkilométer alapterületet igényel a pányva körül. Ezért a Joby most teszthelyszíneket keres, Írországban, az USA középnyugati részén és Kaliforniában, amelyek kívül esnek a légiforgalmi folyosókon. Szigetek is szóba jöhetnek, ahol általában sokba kerül az energia.

Akkumulátorokról táplált fedélzeti irányító rendszerek segítségével a sárkány magától képes leszállni extrém időjárási körülmények esetén, valamint, ha a kötél elszakad. A pányva kompozit erősítéssel készül és tartalmazza az elektromos vezetékeket is. Az irányítás a sárkányon kialakított aerodinamikai felületekkel és a turbina egységek fordulatszámának független szabályozásával történik. A turbina-generátor-motor egységek felszálláskor és leszálláskor motor üzemben működnek.

Más vállalatok is kísérleteznek a légi szélenergia termeléssel. A Sky Windpower repülő turbina-generátor egységeket épít, a Magenn Power héliummal töltött léghajókat használ turbináihoz hordozóként.

A három cég a Makari Power vállalattal együtt megalapította a Légi Szélenergia Konzorciumot (Airborne Wind Energy Consortium), hogy közösen birkózzanak meg a technikai kihívásokkal és az engedélyeztetés körüli nehézségekkel.

Forrás: www.theengineer.co.uk; http://www.jobyenergy.com/tech

Ritzinger György

Cikk értékelése: 

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <br> <p>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Ezzel a feladattal teszteljük, hogy valódi látogató vagy-e.

Kapcsolódó cikkek

A Brightsource 370 megawattos, Las Vegas mellett épülő létesítménye kezd formát ölteni,&nbsp;igaz a naphőerőművek jövője sokkal homályosabb.
A kutatók az energia tárolását a hidrogénben, mint üzemanyagban oldanák meg
A termoelektromos tulajdonságú fémes alapanyagokból nyomtatott szerkezetek generátorként is szolgálhatnak.
Szupravezető mágneses energiatároló készül megawattórás kapacitással.

Friss hírek

E-hajtómű? Miért ne?