Kövess minket!

NewsletterGoogle+RSS
Feliratkozom a heti hírlevélre

Utolsó hozzászólások

2018. 01. 17. - 09:26GrahamNus

good mood all day =)
and how are you?

2017. 12. 22. - 17:33MashaAgomo

This message is posted here using XRumer + XEvil 4.0

2017. 07. 27. - 09:10KGabi

Mi is tudunk munkát adni: mérnököknek  Jooble 

Jelenlegi hely

Lázmérő tapasz

2013.10.14.
A bőrre helyezhető, ultravékony, nyújtható érzékelő hőmérsékletet és nedvességtartalmat mér.

A jó öreg lázmérőtől nemsokára elbúcsúzhatunk: amerikai kutatók ugyanis egy olyan, leheletvékony, nyújtható érzékelőt fejlesztettek ki, amelyet egyszerűen a bőrre lehet tapasztani. A tapasz a hőmérséklet és a nedvességtartalom apró változásait méri, így képes a vérkeringést a legkisebb területen is ellenőrizni, és a megbetegedések jeleit felfedni. A kutatók szerint a jövőben azonban arra is szolgálhat, hogy célzottan gyógyszereket juttassanak vele a szervezetbe.

Elképzelhető, hogy a jövőben a következőképpen fog történni a diagnosztizálás: Amikor orvosnál vagyunk, az asszisztens egy néhány cm2-es, csaknem átlátszó tapaszt tesz karunk belső oldalára. A tapasz olyan vékony és hajlékony, hogy néhány perc múlva már el is felejtkezünk róla. A következő napon ismét elmegyünk az orvoshoz, aki leolvas valamennyi adatot, amelyet a tapaszban lévő érzékelők az elmúlt 24 órában gyűjtöttek a pulzussal, a vérnyomással, valamint a bőr hőmérsékletének és nedvességtartalmának változásaival kapcsolatban.

Az Illinois Egyetem munkatársa, Chad Webb és csapata egy lépéssel közelebb került ennek az elképzelésnek a megvalósításához. Egy olyan tapaszt fejlesztettek ki, amely a bőrre ragasztva egy orvosi hőkamera pontosságával méri a hőmérsékletváltozásokat. A tapasz elektronikája aranyvezetékekből és szilíciumdiódákból áll. A struktúrák maximum néhány száz nanométer vastagságúak, és speciális műanyag veszi körül őket, amely szigetel és véd a nedvességtől.

Egyes esetekben a kutatók közvetlenül a bőrre ragasztják az elektronikát, míg más esetekben egy nyújtható fóliát használnak hordozóként. A tapasz mégis annyira légáteresztő, hogy az alatta lévő szövet alig melegszik fel vagy izzad, és olyan rugalmas, hogy a beteg szabadon mozoghat. Segítségével egy néhány cm2-es területen akár 16 szenzor méri a hőmérséklet ingadozását 20 mK-es felbontással, ami a diagnosztikában használatos, drága infravörös kamerák teljesítményének felel meg.



A tapasz 0,02 °C pontossággal méri a hőmérsékletet (Kép: © University of Illinois/ Beckman Institute)


A bőrfelszín hőmérséklete azért érdekes az orvosok számára, mert következtetni lehet belőle a vérellátásra. Ha az erek kitágulnak, és sok vér folyik bennük, a bőr felmelegszik, ha pedig az erek összehúzódnak, akkor lehűl. Ha a vérellátás nem megfelelő, lehet, hogy szívproblémája van a betegnek, vagy más fontos szerve betegedett meg. Sebek esetén a magasabb hőmérséklet gyulladás jele lehet.

A tapasz azonban nemcsak hőmérőként működik, hanem a nedvességtartalmat is méri. Ehhez a kutatók egyes szenzorokat felmelegítenek. Az, hogy mennyire melegednek fel, a környezet víztartalmától függ, ez pedig a bőr nedvességtartalmáról ad információt. A mikroszkopikus méretű fűtőrudacskák a kutatók szerint más célokra is felhasználhatók: Elképzelhető például, hogy a bőrt bizonyos helyeken felmelegítsék, hogy célzottan gyógyszert lehessen juttatni a véráramba.


Az elektronikus tapasz maximálisan nyújtható és alakítható (Kép: © University of Illinois/ Beckman Institute)


A tapasznak van még egy hátránya: egy vékony kábelhez csatlakozik, amely árammal látja el, a szenzorokat vezérli, és kiolvassa az adatokat. A társszerző, John Rogers csapata azonban korábban már kifejlesztett olyan elektronikus tapaszt, amely vezeték nélkül működik. Az energiaellátást és az adatforgalmat egy rádióantenna irányítja. Az elmúlt év nyarán Rogers olyan apró, vízoldható hőforrásokat is bemutatott, amelyeket egerek testébe ültetett be. Az általuk kisugárzott hő állítólag elpusztítja a műtéti sebben lévő kórokozókat. Amennyiben pókselyemből álló védőburkuk néhány nap múlva lebomlik, az elektronika nyomtalanul felszívódik a szervezetben. 

(Nature Materials, 2013; doi: 10.1038/nmat3755)

Forrás: www.scinexx.de

Garamvölgyi Ágnes

Cikk értékelése: 
Szerző: Brigitte

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <br> <p>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Ezzel a feladattal teszteljük, hogy valódi látogató vagy-e.

Kapcsolódó cikkek

Hatékony, vegyszermentes, nanotechnológiai eljáráson alapuló sterilizálási eljárást fejlesztettek ki a Szegedi Tudományegyetem, a Nanocolltech Kft. és a GE Hungary Kft. kutatói.
Ha valaki már átesett egy-egy komolyabb fogászati beavatkozáson az biztosan tudja milyen érzés egy fogászati lenyomat készítése.
Valószínűleg mindenki ismeri a vérvétel procedúráját.
A mozdulatsor annyira kifinomult, hogy akár egy paradicsomot is meg tud fogni a kéz, anélkül, hogy azt összetrancsírozná.

Friss hírek

E-hajtómű? Miért ne?

Közlekedésmérnök állások