Kövess minket!

NewsletterGoogle+RSS
Feliratkozom a heti hírlevélre

Utolsó hozzászólások

2018. 01. 17. - 09:26GrahamNus

good mood all day =)
and how are you?

2017. 12. 22. - 17:33MashaAgomo

This message is posted here using XRumer + XEvil 4.0

2017. 07. 27. - 09:10KGabi

Mi is tudunk munkát adni: mérnököknek  Jooble 

Kipufogóból az üzemanyagtartályba

2015.08.03.
Mintha csak a tökéletes körforgást hallanánk: üzemanyag szén-dioxidból. Az eljárás technikailag már működik – csak az a kérdés, megállja-e a helyét a piacon.

Johanna Wanka, a német oktatási és kutatási miniszter nagy nyilvánosság előtt töltötte meg saját Audi A8 autójának tankját egy kanna gázolajjal. A dolog érdekessége, hogy az üzemanyaghoz szükséges szén-dioxidot nem a földből, hanem a levegőből nyerték ki. A drezdai Sunfire start-up cég kutatóinak sikerült szén-dioxid-molekulákat szétválasztani, majd újra a szénhidrogén-láncba építeni. Igazán tiszta anyagot sikerült létrehozni: mentes a kéntől és az aromás komponensektől – mondta el Christian von Olshausen, a projekt műszaki vezetője. A Sunfire üzemanyagának használatához az autók motorját sem kell átalakítani.

 

A Sunfire április óta működteti a napi 160 liter gázolaj előállítására alkalmas üzemet. A folyamat persze még nem perpetuum mobile. Energiaforrásként elektromos áramot használnak. A vállalat kifejlesztett egy olyan eljárást, amelynek a segítségével az energiát hatékonyan tudják kémiai alapanyagokká alakítani (Power-to-Liquids).

Először a vízgőzt elektrolízis segítségével magas hőmérsékleten hidrogénre és oxigénre bontják. Ezt követően hidrogénből és szén-dioxidból szintézisgázt állítanak elő (H2 és CO), amiből tetszőleges szénhidrogén-vegyület építhető. A szintézis során felszabaduló hőt a folyamat elején újra felhasználják a víz gőzzé alakításakor. Ezzel a módszerrel a Sunfire az eddigi 70%-os hatásfokot 90%-ra tudta növelni.

Ez az érték persze csak az elektrolízisre igaz. Az egész folyamatot nézve – az energia felhasználásától kezdve az üzemanyag elkészültéig – a hatásfok már csak 70%-ra. Tehát még mindig csaknem egyharmada kárba veszik az energiának. A Stuttgarti Egyetem még számolja a folyamat öko-mérlegét, az azonban már most biztos, hogy az eljárás csak akkor ténylegesen környezetkímélő, ha az energia megújuló forrásból származik.

 

A szintetikus gázolaj alapja víz, szén-dioxid és energia (Fotó: Audi)

A technológia előnye a sokoldalúságában rejlik. Az elektrolizáló cella a hidrogént szükség esetén vissza tudja juttatni az elektromos rendszerbe, így tulajdonképpen rendelkezésre áll egy átmeneti raktár a szél- és napenergia számára. A szintézisgáz felhasználása igen széleskörű lehet – nem csupán üzemanyag előállítására, hanem akár vegyipari alapanyagként is szolgálhat.

A Sunfire szerint Németországban a jelenlegi 5 cent/kilowattóra energiaár mellett egy liter szintetikus gázolajat körülbelül 1,2 euróért tudnak előállítani – amibe az adókat és az illetékeket nem számolták bele. Ez mintegy két-háromszor drágább, mint a fosszilis gázolaj. Ahhoz, hogy megérje, a Sunfire-féle üzemanyagot vagy adómentessé kellene tenni vagy más módon kéne támogatni. A jövőbeli kihívások kevésbé a műszaki tartalomhoz, sokkal inkább a szabályozási keretfeltételekhez kapcsolódnak – mondta Christian von Olshausen.

A Sunfire a svájci Climeworks vállalattal együttműködve kifejlesztett egy olyan szűrőt, ami a szén-dioxidot közvetlenül a levegőből tudja kinyerni. Az eljárás azonban viszonylag sok energiát emészt fel. Gazdaságosabb a szén-dioxidot közvetlenül azokról a helyekről kinyerni, ahol nagyobb koncentrációban fordul elő, mint például gyárkémények vagy biogázüzemek környezetében. Azonban egy nagyobb berendezés működtetésének lehetősége még sok megválaszolandó kérdést vet fel.

 

 

Forrás: www.heise.de

 

Csulikné Bengery Zsófia

Cikk értékelése: 
Szerző: Brigitte

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <br> <p>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Ezzel a feladattal teszteljük, hogy valódi látogató vagy-e.

Kapcsolódó cikkek

Texasi kutatók felfedezték, hogy lehet fény, hőmérséklet és nyomás segítségével a szén-dioxidot üzemanyagokhoz szükséges szerves vegyületté alakítani.
A vízben oldott szén-dioxid bazaltban meglepően gyorsan karbonátos kőzetté válik.
Honnan kerül a legtöbb szén-dioxid a légkörbe? Mikor szennyezünk a legerősebben?
Az új reakció 20%-kal hatékonyabban köti meg a szén-dioxidot, mint a növények

Friss hírek

E-hajtómű? Miért ne?