Kövess minket!

NewsletterGoogle+RSS
Feliratkozom a heti hírlevélre

Utolsó hozzászólások

2017. 07. 27. - 09:10KGabi

Mi is tudunk munkát adni: mérnököknek  Jooble 

2017. 06. 20. - 20:31Hitetlen Tamás

Ez a cikk egy idealista naíva.

A cél dátum 2067-2117. A holdrajutás 1968(?) Marsra még csak szonda és robot jutott.

A Bioszféra 2 program megbukott. Voltak sikeresebb kísérletek, de kísérletek.

2017. 05. 23. - 09:12Anonymous

Hiya very cool web site!! Guy .. Excellent .. Superb

.. I'll bookmark your blog and take the feeds also? I'm satisfied to find numerous helpful info here in the put

up, we need develop extra techniques on this regard, thank you for sharing.

. . . . .

Jelenlegi hely

Kaposvári diákcsapat a győztesek között

2017.03.29.
A European Astro Pi Mission pályázatát az ESA és a Raspberry Pi alapítvány írta ki.
A verseny célja az volt, hogy az Európai Űrügynökség (ESA) tagállamaiban tanuló diákok feljuttathassák kísérleteiket a Nemzetközi Űrállomásra (ISS), ahol azokat az űrállomásra már korábban felküldött Astro Pi számítógépen futtatják le.
 
 
(Kép: Raspberry Pi Foundation)
 
A versenyről a Raspberry Pi alapítvány hírleveléből értesültünk. Azért tartottuk fontosnak, hogy nevezzünk a versenyre, mert a szívünkön viseljük a magyar innováció ügyét. Emellett azt gondoltuk, hogy a jövő nemzedékének rendkívül jó példát mutathatnánk vele.
 
A versenybe egy előzetes ötlet beadásával lehetett jelentkezni, ennek alapján válogatták ki a csapatokat, akik megkapták az Astro Pi számítógépek egy példányát és versenybe szállhattak kutatásuk megvalósításáért.
 
 
(Kép: ESA)
 
A második fordulóban két feladatunk volt, amelyeket Thomas Pesquet űrhajós határozott meg. Az egyik egy az űrhajósok jelenlétét érzékelő program, a második pedig egy szabadon választott kutatást elvégző program megírása volt.
 
A szabadon választott kísérletünkben a Föld mágneses terének leggyengébb pontját szeretnénk pontosan megtalálni. Ehhez egy három térbeli irányban mérő magnetométert és az űrállomás pályaadatait használjuk. A program azt mutatja meg, hogy adott földrajzi koordinátán milyen a mágnesesség. Ehhez a kutatáshoz úgy jutottunk el, hogy előzetes adatok alapján, nem a fizikailag kiszámolt hely környékén (dél-atlanti anomália) volt a leggyengébb a Föld mágneses tere, hanem Malajzia környékén, ahol mostanában több repülőgép is eltűnt.
 
UltimaSpace 
Az ISS-en működő Astro Pi számítógép. (Kép: Raspberry Pi Foundation)
 
A kísérletek lefuttatásának pontos időpontját nem ismerjük, azonban annyit igen, hogy 3 órát futhat majd minden csapat programja. A gyűjtött adatokat május 17-én kapjuk majd meg, és ekkor elemezhetjük ki őket a publikációnkhoz. A mi csapatunk egyetlen magyar győztesként juttathatja fel programját az űrbe.
 
Csapatunk, az UltimaSpace 3 tagú. A mentortanár Vámosi László. A csapatot Vámosi Flórián, Pósa Péter és Vámosi Miksa, a Kaposvári Táncsics Mihály Gimnázium tanulói alkották. A csapat a gimnázium Természettudományos Laboratóriumában dolgozhatott.
 
 
Balról jobbra: Vámosi László, Vámosi Flórián és Pósa Péter. (Kép: Táncsics Mihály Gimnázium, Kaposvár)
 
Vámosi Flórián és Pósa Péter tavaly az Ifjúsági Tudományos és Innovációs versenyen kiemelt dicsérettel zártak, emellett mindketten a Nemzet Fiatal Tehetségei ösztöndíjpályázat nyertesei. Ebben az évben is bejutottak az Ifjúsági Tudományos és Innovációs verseny döntőjébe, Ultimate Greenhouse című pályamunkájukkal.
 
Miksa informatika tagozatosként a programok logikai tervezésében segített, bent van az Ifjúsági Innovációs Verseny döntőjében is egy miniszámítógépes vállalati szerverek helyettesítéséről szóló projekttel.
 
Vámosi Flórián asztrofizikusnak készül, míg Pósa Pétert a műszaki pálya érdekli, Vámosi Miksa pedig programozó lenne leginkább. Mentoruk kiemelte, Flóriánt és Pétert alapvetően a komplex, interdiszciplináris tudományok vonzzák, és informatikai innovációkban gondolkodnak leginkább.
 
 
Balról jobbra: Vámosi Flórián, Vámosi Miksa és Pósa Péter. (Kép: Táncsics Mihály Gimnázium, Kaposvár)
 
A diákok kutatásainak otthont adó természettudományos labor tagja lett a Diáklabor Szövetségnek is, amely alelnökének választotta Vámosi Lászlót, a diákok mentorát és a laboratórium vezetőjét is. A megalakulásra március 7-én került sor a Kispesti Deák Ferenc Gimnáziumban. A cél, hogy a már meglévő középiskolai laboratóriumokat hálózatba fűzzék, amelyek így egymást segítve sokkal hatékonyabban tudnak eljárni a természettudományok népszerűsítése, a környezettudatos szemléletformálás, a pályaorientáció és a tudományos gondolkodás terjesztése, illetve a tehetséggondozás terén. A szövetség támogatja a diáklaborok munkáját, többek között információkkal, tudásmegosztó hálózat kialakításával, hazai és nemzetközi kapcsolatokkal, emellett képviseli ügyüket a döntéshozók felé is.
 
Vámosi Flórián és Vámosi László
 
 
 
Cikk értékelése: 
Szerző: Brigitte

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <br> <p>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Ezzel a feladattal teszteljük, hogy valódi látogató vagy-e.

Kapcsolódó cikkek

Harmadik helyezést ért el a Greenergizer nevű magyar startup áramfogyasztást csökkentő innovációjával a közép-európai országoknak meghirdetett varsói KIC InnoEnergy versenyen, amely a fenntartható energiaellátást helyezte a középpontba.
Az Európai Űrügynökség (ESA) szeptember 10-én mind a 22 tagállamában – Magyarországon is – 100-100 kiválasztott „civil” jelentkező részvételével konzultációt tart az űrtevékenységről.
E-hajtómű? Miért ne?
Az űrtevékenység finanszírozása változik, és ehhez alkalmazkodniuk kell az űrkutatással foglalkozó szakembereknek.

Friss hírek

E-hajtómű? Miért ne?

Építőmérnök állások

Környezetmérnök állások

Vegyészmérnök állások