Kövess minket!

NewsletterGoogle+RSS
Feliratkozom a heti hírlevélre

Utolsó hozzászólások

2018. 01. 17. - 09:26GrahamNus

good mood all day =)
and how are you?

2017. 12. 22. - 17:33MashaAgomo

This message is posted here using XRumer + XEvil 4.0

2017. 07. 27. - 09:10KGabi

Mi is tudunk munkát adni: mérnököknek  Jooble 

Jelenlegi hely

Kaposvári diákcsapat a győztesek között

2017.03.29.
A European Astro Pi Mission pályázatát az ESA és a Raspberry Pi alapítvány írta ki.
A verseny célja az volt, hogy az Európai Űrügynökség (ESA) tagállamaiban tanuló diákok feljuttathassák kísérleteiket a Nemzetközi Űrállomásra (ISS), ahol azokat az űrállomásra már korábban felküldött Astro Pi számítógépen futtatják le.
 
 
(Kép: Raspberry Pi Foundation)
 
A versenyről a Raspberry Pi alapítvány hírleveléből értesültünk. Azért tartottuk fontosnak, hogy nevezzünk a versenyre, mert a szívünkön viseljük a magyar innováció ügyét. Emellett azt gondoltuk, hogy a jövő nemzedékének rendkívül jó példát mutathatnánk vele.
 
A versenybe egy előzetes ötlet beadásával lehetett jelentkezni, ennek alapján válogatták ki a csapatokat, akik megkapták az Astro Pi számítógépek egy példányát és versenybe szállhattak kutatásuk megvalósításáért.
 
 
(Kép: ESA)
 
A második fordulóban két feladatunk volt, amelyeket Thomas Pesquet űrhajós határozott meg. Az egyik egy az űrhajósok jelenlétét érzékelő program, a második pedig egy szabadon választott kutatást elvégző program megírása volt.
 
A szabadon választott kísérletünkben a Föld mágneses terének leggyengébb pontját szeretnénk pontosan megtalálni. Ehhez egy három térbeli irányban mérő magnetométert és az űrállomás pályaadatait használjuk. A program azt mutatja meg, hogy adott földrajzi koordinátán milyen a mágnesesség. Ehhez a kutatáshoz úgy jutottunk el, hogy előzetes adatok alapján, nem a fizikailag kiszámolt hely környékén (dél-atlanti anomália) volt a leggyengébb a Föld mágneses tere, hanem Malajzia környékén, ahol mostanában több repülőgép is eltűnt.
 
UltimaSpace 
Az ISS-en működő Astro Pi számítógép. (Kép: Raspberry Pi Foundation)
 
A kísérletek lefuttatásának pontos időpontját nem ismerjük, azonban annyit igen, hogy 3 órát futhat majd minden csapat programja. A gyűjtött adatokat május 17-én kapjuk majd meg, és ekkor elemezhetjük ki őket a publikációnkhoz. A mi csapatunk egyetlen magyar győztesként juttathatja fel programját az űrbe.
 
Csapatunk, az UltimaSpace 3 tagú. A mentortanár Vámosi László. A csapatot Vámosi Flórián, Pósa Péter és Vámosi Miksa, a Kaposvári Táncsics Mihály Gimnázium tanulói alkották. A csapat a gimnázium Természettudományos Laboratóriumában dolgozhatott.
 
 
Balról jobbra: Vámosi László, Vámosi Flórián és Pósa Péter. (Kép: Táncsics Mihály Gimnázium, Kaposvár)
 
Vámosi Flórián és Pósa Péter tavaly az Ifjúsági Tudományos és Innovációs versenyen kiemelt dicsérettel zártak, emellett mindketten a Nemzet Fiatal Tehetségei ösztöndíjpályázat nyertesei. Ebben az évben is bejutottak az Ifjúsági Tudományos és Innovációs verseny döntőjébe, Ultimate Greenhouse című pályamunkájukkal.
 
Miksa informatika tagozatosként a programok logikai tervezésében segített, bent van az Ifjúsági Innovációs Verseny döntőjében is egy miniszámítógépes vállalati szerverek helyettesítéséről szóló projekttel.
 
Vámosi Flórián asztrofizikusnak készül, míg Pósa Pétert a műszaki pálya érdekli, Vámosi Miksa pedig programozó lenne leginkább. Mentoruk kiemelte, Flóriánt és Pétert alapvetően a komplex, interdiszciplináris tudományok vonzzák, és informatikai innovációkban gondolkodnak leginkább.
 
 
Balról jobbra: Vámosi Flórián, Vámosi Miksa és Pósa Péter. (Kép: Táncsics Mihály Gimnázium, Kaposvár)
 
A diákok kutatásainak otthont adó természettudományos labor tagja lett a Diáklabor Szövetségnek is, amely alelnökének választotta Vámosi Lászlót, a diákok mentorát és a laboratórium vezetőjét is. A megalakulásra március 7-én került sor a Kispesti Deák Ferenc Gimnáziumban. A cél, hogy a már meglévő középiskolai laboratóriumokat hálózatba fűzzék, amelyek így egymást segítve sokkal hatékonyabban tudnak eljárni a természettudományok népszerűsítése, a környezettudatos szemléletformálás, a pályaorientáció és a tudományos gondolkodás terjesztése, illetve a tehetséggondozás terén. A szövetség támogatja a diáklaborok munkáját, többek között információkkal, tudásmegosztó hálózat kialakításával, hazai és nemzetközi kapcsolatokkal, emellett képviseli ügyüket a döntéshozók felé is.
 
Vámosi Flórián és Vámosi László
 
 
 
Cikk értékelése: 
Szerző: Brigitte

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <br> <p>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Ezzel a feladattal teszteljük, hogy valódi látogató vagy-e.

Kapcsolódó cikkek

Harmadik helyezést ért el a Greenergizer nevű magyar startup áramfogyasztást csökkentő innovációjával a közép-európai országoknak meghirdetett varsói KIC InnoEnergy versenyen, amely a fenntartható energiaellátást helyezte a középpontba.
Az Európai Űrügynökség (ESA) szeptember 10-én mind a 22 tagállamában – Magyarországon is – 100-100 kiválasztott „civil” jelentkező részvételével konzultációt tart az űrtevékenységről.
E-hajtómű? Miért ne?
Az űrtevékenység finanszírozása változik, és ehhez alkalmazkodniuk kell az űrkutatással foglalkozó szakembereknek.

Friss hírek

E-hajtómű? Miért ne?