Kövess minket!

NewsletterGoogle+RSS
Feliratkozom a heti hírlevélre

Utolsó hozzászólások

2018. 01. 17. - 09:26GrahamNus

good mood all day =)
and how are you?

2017. 12. 22. - 17:33MashaAgomo

This message is posted here using XRumer + XEvil 4.0

2017. 07. 27. - 09:10KGabi

Mi is tudunk munkát adni: mérnököknek  Jooble 

Kísérlet a Föld és a világűr közötti kvantumkommunikációra

2016.08.17.
A világ első ilyen célú tudományos kísérleti műholdja hétfőn indult egy Hosszú Menetelés-2D rakétával.
A QUESS (Quantum Experiments at Space Scale) – más néven QSS (Quantum Science Satellite) vagy Muzi – műhold kör alakú, 600 km magasan húzódó poláris (97,8°-os hajlásszögű) napszinkron pályára került. Indítási időpontja augusztus 15-én, magyar idő szerint 19:40 volt, a helyszín Csiucsüan (Jiuquan). A közel 600 kg tömegű, a Kínai Tudományos Akadémia által készített űreszköz célja a Föld és a világűr közötti kvantumkommunikáció kipróbálása a gyakorlatban, amire eddig még nem volt példa. Az űreszköz remélt működési élettartama 2 év.
 
A lézeres adattovábbítást használó eljárás során elvben teljesen biztonságos információátvitel valósítható meg. A kvantum alapú kulcsszétosztás alkalmazásakor a lehallgatásra irányuló próbálkozás megváltoztatja a kvantumállapotokat, így a kommunikáló felek értesülnek a külső beavatkozás tényéről. A mostani űrkísérlet tehát nem csupán tudományos alapkutatási célú, de elvezethet a tökéletesen biztonságos, feltörhetetlen kommunikáció gyakorlati megvalósításához, aminek nyilvánvaló stratégiai jelentősége is van. Az eljárás alapja a kvantum-összefonódás jelensége, amikor két foton kvantumállapota összefügg, a teljes rendszer kvantumállapotát nem lehet a részrendszerek kvantumállapotának megadásával leírni.
 
A QUESS műhold közbeiktatásával két földi állomás közötti adatátjátszást szeretnének megvalósítani kvantumkommunikáció alkalmazásával. Az egyik állomás Kínában, a másik akár Európában lesz – itt a partner az Osztrák Tudományos Akadémia. A sikeres lézeres adatátvitelhez egy sor technikai feltételt kell teljesíteni, például az igen pontos műholdkövetést, célzást, a jelek vételét, a kvantum alapú kulcsszétosztást a földfelszíni és a keringő állomás között. Az egész egy globális kvantumkommunikációs hálózat részeként is felfogható. Kínában, amely világviszonylatban is vezető szerepet játszik a szakterületen, egy növekvő kiterjedésű, üvegszálas optikai kábelekkel összekötött hálózat működik, benne például a Peking és Sanghaj közötti, mintegy 2000 km-es kapcsolattal.
 
 
A QUESS műholdat is tartalmazó kvantumkommunikációs hálózat. (Fantáziakép: NSSC)
 
A QUESS a harmadik azon kínai űreszközök sorában, amelyeket a Kínai Tudományos Akadémia stratégiai űrtudományi programja keretében valósítanak meg. Tavaly decemberben startolt a DAMPE (DArk Matter Particle Explorer) a sötét anyag mibenlétének kutatására, idén áprilisban pedig egy sor különféle súlytalansági kísérletet végeztek a Sicsien-10 (SJ-10) visszatérő műhold fedélzetén. A programban a következő űreszköz egy a nagy energiájú röntgentatományban érzékeny űrtávcső a fekete lyukak és neutroncsillagok megfigyelésére, amely várhatóan még ebben az évben Föld körüli pályára áll.
 
A Hosszú Menetelés-2D rakéta mostani startja alkalmával másodlagos hasznos teherként egy spanyol készítésű, 6 egységes (6U) CubeSat is indult, ³Cat-2 néven. Feladata az óceánok vízszintjének mérése újszerű eljárással, a navigációs (GPS, GLONASSZ, Galileo, Beidou; összefoglaló néven Global Navigation Satellite Systems, GNSS) műholdakról érkező és a vízfelszínről visszaverődő rádiójelek segítségével.
 
 
Cikk értékelése: 
Szerző: Brigitte

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <br> <p>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Ezzel a feladattal teszteljük, hogy valódi látogató vagy-e.

Kapcsolódó cikkek

A Tientung-1-01 jelzésű űreszköz augusztus 5-én indult Hszicsangból.
Öt japán műholddal startolt a Dnyepr november 6-án.
Pályán a NASA első műholdja, mely egy Delta-2 rakétával indult Kaliforniából.
A SpaceX újrahasznosítható gyorsító rakétája a kategóriájában elsőként járulhat hozzá a radikálisan olcsóbb űrbe jutáshoz.

Friss hírek

E-hajtómű? Miért ne?