Kövess minket!

NewsletterGoogle+RSS
Feliratkozom a heti hírlevélre

Utolsó hozzászólások

2017. 07. 27. - 09:10KGabi

Mi is tudunk munkát adni: mérnököknek  Jooble 

2017. 06. 20. - 20:31Hitetlen Tamás

Ez a cikk egy idealista naíva.

A cél dátum 2067-2117. A holdrajutás 1968(?) Marsra még csak szonda és robot jutott.

A Bioszféra 2 program megbukott. Voltak sikeresebb kísérletek, de kísérletek.

2017. 05. 23. - 09:12Anonymous

Hiya very cool web site!! Guy .. Excellent .. Superb

.. I'll bookmark your blog and take the feeds also? I'm satisfied to find numerous helpful info here in the put

up, we need develop extra techniques on this regard, thank you for sharing.

. . . . .

Kísérlet a Föld és a világűr közötti kvantumkommunikációra

2016.08.17.
A világ első ilyen célú tudományos kísérleti műholdja hétfőn indult egy Hosszú Menetelés-2D rakétával.
A QUESS (Quantum Experiments at Space Scale) – más néven QSS (Quantum Science Satellite) vagy Muzi – műhold kör alakú, 600 km magasan húzódó poláris (97,8°-os hajlásszögű) napszinkron pályára került. Indítási időpontja augusztus 15-én, magyar idő szerint 19:40 volt, a helyszín Csiucsüan (Jiuquan). A közel 600 kg tömegű, a Kínai Tudományos Akadémia által készített űreszköz célja a Föld és a világűr közötti kvantumkommunikáció kipróbálása a gyakorlatban, amire eddig még nem volt példa. Az űreszköz remélt működési élettartama 2 év.
 
A lézeres adattovábbítást használó eljárás során elvben teljesen biztonságos információátvitel valósítható meg. A kvantum alapú kulcsszétosztás alkalmazásakor a lehallgatásra irányuló próbálkozás megváltoztatja a kvantumállapotokat, így a kommunikáló felek értesülnek a külső beavatkozás tényéről. A mostani űrkísérlet tehát nem csupán tudományos alapkutatási célú, de elvezethet a tökéletesen biztonságos, feltörhetetlen kommunikáció gyakorlati megvalósításához, aminek nyilvánvaló stratégiai jelentősége is van. Az eljárás alapja a kvantum-összefonódás jelensége, amikor két foton kvantumállapota összefügg, a teljes rendszer kvantumállapotát nem lehet a részrendszerek kvantumállapotának megadásával leírni.
 
A QUESS műhold közbeiktatásával két földi állomás közötti adatátjátszást szeretnének megvalósítani kvantumkommunikáció alkalmazásával. Az egyik állomás Kínában, a másik akár Európában lesz – itt a partner az Osztrák Tudományos Akadémia. A sikeres lézeres adatátvitelhez egy sor technikai feltételt kell teljesíteni, például az igen pontos műholdkövetést, célzást, a jelek vételét, a kvantum alapú kulcsszétosztást a földfelszíni és a keringő állomás között. Az egész egy globális kvantumkommunikációs hálózat részeként is felfogható. Kínában, amely világviszonylatban is vezető szerepet játszik a szakterületen, egy növekvő kiterjedésű, üvegszálas optikai kábelekkel összekötött hálózat működik, benne például a Peking és Sanghaj közötti, mintegy 2000 km-es kapcsolattal.
 
 
A QUESS műholdat is tartalmazó kvantumkommunikációs hálózat. (Fantáziakép: NSSC)
 
A QUESS a harmadik azon kínai űreszközök sorában, amelyeket a Kínai Tudományos Akadémia stratégiai űrtudományi programja keretében valósítanak meg. Tavaly decemberben startolt a DAMPE (DArk Matter Particle Explorer) a sötét anyag mibenlétének kutatására, idén áprilisban pedig egy sor különféle súlytalansági kísérletet végeztek a Sicsien-10 (SJ-10) visszatérő műhold fedélzetén. A programban a következő űreszköz egy a nagy energiájú röntgentatományban érzékeny űrtávcső a fekete lyukak és neutroncsillagok megfigyelésére, amely várhatóan még ebben az évben Föld körüli pályára áll.
 
A Hosszú Menetelés-2D rakéta mostani startja alkalmával másodlagos hasznos teherként egy spanyol készítésű, 6 egységes (6U) CubeSat is indult, ³Cat-2 néven. Feladata az óceánok vízszintjének mérése újszerű eljárással, a navigációs (GPS, GLONASSZ, Galileo, Beidou; összefoglaló néven Global Navigation Satellite Systems, GNSS) műholdakról érkező és a vízfelszínről visszaverődő rádiójelek segítségével.
 
 
Cikk értékelése: 
Szerző: Brigitte

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <br> <p>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Ezzel a feladattal teszteljük, hogy valódi látogató vagy-e.

Kapcsolódó cikkek

A Tientung-1-01 jelzésű űreszköz augusztus 5-én indult Hszicsangból.
Öt japán műholddal startolt a Dnyepr november 6-án.
Pályán a NASA első műholdja, mely egy Delta-2 rakétával indult Kaliforniából.
A SpaceX újrahasznosítható gyorsító rakétája a kategóriájában elsőként járulhat hozzá a radikálisan olcsóbb űrbe jutáshoz.

Friss hírek

E-hajtómű? Miért ne?