Kövess minket!

NewsletterGoogle+RSS
Feliratkozom a heti hírlevélre

Utolsó hozzászólások

2018. 01. 17. - 09:26GrahamNus

good mood all day =)
and how are you?

2017. 12. 22. - 17:33MashaAgomo

This message is posted here using XRumer + XEvil 4.0

2017. 07. 27. - 09:10KGabi

Mi is tudunk munkát adni: mérnököknek  Jooble 

Képekben a világ legnagyobb naphőerőműve

2012.05.29.
A Brightsource 370 megawattos, Las Vegas mellett épülő létesítménye kezd formát ölteni, igaz a naphőerőművek jövője sokkal homályosabb.

Hatalmas naphőerőmű körvonalai kezdenek kirajzolódni a Las Vegas melletti pusztaságban. A 2.2 milliárd dolláros projekt 3600 hektáron terül el a kaliforniai Ivanpah közelében. Napos időben 370 megawatt elektromos áramot fog termelni.

A projekt valójában már több éve elkezdődött. A Brightsource először 2007 nyarán nyújtott be engedély kérelmet, ennek jóváhagyása három évet vett igénybe. Az építkezést átmenetileg az is lelassította, hogy a helyszínen a vártnál nagyobb számban talált sivatagi teknősöket meg kellett óvni és át kellett telepíteni (védett faj), így a létesítmény előreláthatólag a jövő év folyamán fog elkészülni.

Bár a projekt hamarosan befejeződik, a naphőerőművek jövője mégis kétséges. Ez nagyrészt annak köszönhető, hogy az utóbbi években a napelemek ára nagymértékben csökkent, így volt olyan vállalat is, amelyik feladta a naphőerőművel kapcsolatos terveit és áttért a napelemek használatára.

A termikus napenergia felhasználásnak mégis van legalább egy nagy előnye sok más típusú napenergiához képest: a megtermelt hő egyszerűen tárolható, így az elektromos áramot napnyugta után is elő lehet állítani, és akkor ráengedni a hálózatra, amikor a legnagyobb szükség van rá.


Az ivanpahi naphőerőmű koncentrikusan elhelyezett tükrökkel fókuszálja a napfényt a központi torony felé, ahol a magas hőmérséklet hatására gőz keletkezik. Az létesítmény három toronnyal fog üzemelni, mindegyik saját tükrökkel. Az előtérben látható első egység áll a legközelebb a befejezéshez, idén februárban megkezdték a tükrök telepítését is. (Kép: Brightsource)


Az első torony építése 2011 novemberében. (Kép: Brightsource)


Az építőmunkás éppen a torony hordozószerkezetének egyik hengeres elemét telepíti 2011 nyarán. (Kép: Brightsource)


A Brightsource meglepően sok sivatagi teknőst talált az ivanpahi területen. A biológusok begyűjtötték, áttelepítették, és jelenleg is figyelemmel kísérik őket. Ezen a képen azt láthatjuk, amint az egyik dolgozó tavaly szeptemberben új odúba helyez egy példányt az erőmű területén kívül. (Kép: Brightsource)


A Brightsource felépített egy ideiglenes, helyszíni gyárat a heliostat tükrök összeszerelésére, amelyek nyomon követik a nap mozgását, folyamatosan egy pontra koncentrálva a napfényt. A gyárban robotok mozgatják és szalagok továbbítják a tükröket, a dolgozók pedig a mozgást biztosító fémkeretekre és motorra csavarozzák őket. (Kép: Brightsource)


Miután elkészültek, a heliostatokat traktorokkal vontatják ki a „tükörtelepre”. Az előtérben, illetve a tükörképeken láthatóak a tartóoszlopok. (Kép: Brightsource)


A dolgozók daruk segítségével rögzítik a heliostatokat. Az oszlopokat – beton tartóelemek helyett – a sivatag talajába döngölik, így kisebb nyomot hagynak maguk után. (Kép: Brightsource)


Idén februárban az első torony elérte teljes, 140 méteres magasságát. Az előtérben látható tükröket készenléti időben vízszintes helyzetben tartják, így nem fogják be a szelet. (Kép: Brightsource)

Forrás: www.technologyreview.com

Püski László

Cikk értékelése: 
Szerző: Püski László

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <br> <p>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Ezzel a feladattal teszteljük, hogy valódi látogató vagy-e.

Kapcsolódó cikkek

A makói palagázból hévíz hozzáadásával metanol üzemanyag állítható elő energiafüggőségünket mérsékelve.
A baktérium hatékonyan alakítja át a barnamoszatokban raktározott cukrot etanollá
A nukleáris fegyverkezéstől való éles elzárkózása ellenére Japán az atomenergia békés célú felhasználásában igazi világhatalomnak tekinthető.
Nyomásra elektromos áramot termelő pálcika-vírusok

Friss hírek

E-hajtómű? Miért ne?