Kövess minket!

NewsletterGoogle+RSS
Feliratkozom a heti hírlevélre

Utolsó hozzászólások

2017. 02. 22. - 13:12Majjomkácska

Eltelt 7 év, és semmi sem lett a projektből. 

2017. 01. 25. - 14:54Ainu

Ide rosszul került, az eredeti szöveg (amit valamiért sosem linkelnek itt pontosan) szerint "extremely low temperature of about 1 degree above absolute zero". Magyarul fordítási hiba. (Ilyenek, sajnos, gyakrabban előfordulnak itt.)

2017. 01. 25. - 10:52Tylla

Most tényleg az van leírva a cikkbe amit olvastam:

"lehűtik az antiprotonokat az abszolút nulla alá egy fokkal"

Én emlékszem rosszul tanulmányaimra és/vagy ez valamilyen új tudományos áttörés eredménye? :)

Izmok textilszövetből

2017.03.28.
Újszerű motorok szövet formában lehetővé tehetik a jövőbeni exoskeleton megalkotását .

Anyag, mint izom: kutatóknak tesztjeik során sikerült hagyományos textilszövetet elektromosan meghajtott izomrosttá alakítaniuk. Mindezt a fonal különleges polimer bevonata teszi lehetővé, mely áram hatására megváltoztatja az alakját. A szövéstől függően a textil áram hatására összehúzódik vagy megnyúlik. Hasonló textil aktuátorok képezhetik a jövőbeni exoskeletonok (mesterséges külső váz) alapját, melyet például lebénult emberek használhatnának, ismertetik kutatók mindezt a „Science Advances” szaklapban.

Egy teljesen hétköznapi textil szövet polimer réteggel, mely így a mesterséges izmot alkotja (© Thor Balkhead/Linköping University)

„Technológiai fejlődés a mikroelektronikában, mesterséges intelligenciában és anyagkutatásban teljesen új fejlesztési irányokhoz vezettek a protézisek, exoskeletonok és robotok esetében”, meséli Ali Maziz a Linköping Egyetemtől. Ezek a robot exoskeletonok segíthetnek, hogy lebénult emberek újra járhassanak. Azonban van egy nagy hátránya ennek a segédeszköznek: túlságosan merev és vaskos.

Vaskosság helyett karcsúság és rugalmasság

Maziz és kollégái célja egy olyan exoskeleton kifejlesztése, mely olyan rugalmas, mint egy ruhadarab és a testre feszül, ezzel észrevétlenül segítve idős vagy lebénult emberek mozgását. Mindezt azonban nem elektromotor vagy pneumatikus hajtás működteti; a mesterséges izom textilszövetből áll.

Kutatóknak meglepően egyszerű módszerrel sikerült a mesterséges textil izmot előállítaniuk. „Az emberiség egyik legrégebbi technológiáját, a szövés és kötés textilmegmunkálását ötvöztük modern anyagokkal, többek között elektromosan aktív polimerekkel, ezzel létrehozva egy teljesen új textil aktuátort”, ismertetik a kutatók.

Izom bevont fonalból

A kutatók kiindulási pontja a mesterséges textil izomhoz teljesen hétköznapi cellulózszálak voltak, mint a lyocell, melyet számos szintetikus anyagban alkalmaznak. A fonal egy vezető polimer polipirrol (PPy) bevonatot kapott, aminek különlegessége, hogy alacsony elektromos áramnak kitéve reverzibilisen változtatja térfogatát.

A polimerrel bevont textilszálak így képesek megváltoztatni hosszukat és vastagságukat, hasonlóan az emberi izomszálhoz. A szövéssel vagy kötéssel, szövettel összekapcsolt polimerszál ugyan úgy néz ki, mint egy hagyományos darab anyag vagy zsineg.  Feszültség hatására azonban a szövet képes összehúzódni, megnyúlni vagy meghajolni akárcsak egy izom.

A jövőben ehhez hasonló textilizom, mint exoskeleton támogathatná a kar mozgását (© Thor Balkhead/Linköping University)

Emelődaru szövet izommal

Kutatók kísérletükben egy néhány centiméter hosszúságú textil izomszálat kombináltak egy LEGO-ból épített emelődaruval. A szövet alsó részét egy elektrokémiai cella helyezte feszültség alá. Végeredményképp a mesterséges izom megmozdította a mini darut és a magasba emelte a rá helyezett kis súlyt. A művelet során ébredt erő 125 Milinewton volt.

A szövetben ébredő erő nagysága annak szerkezetétől függ: „Szövés során a kifele irányuló erő a párhuzamos szálak számával lineárisan növekszik”, magyarázza Nils-Krister Persson társszerző a Boras Egyetemtől. Abban az esetben, ha a fonal kötött és a szövettel hurkot képez, nyújthatósága több mint 50-szeresére növekszik. Figyelembe véve a változatos szövetszerkezeteket a funkció könnyedén személyre szabható.

„Ezek az eredmények jól demonstrálják az ilyenfajta textiltechnológia előnyeit”, jegyzi meg Maziz. A kutatók elmondása alapján a textil izom továbbfejlesztésével egy nap ruhákba is integrálható lehetne, ezzel segítve a mozgáskorlátozott vagy lebénult embereket. Kutatók elképzelése szerint a jövőben szenzorok beépítése is lehetségessé válhat az ilyen típusú szövetekbe.

 

Forrás: www.scinexx.de

Virág Dávid

Cikk értékelése: 
Szerző: Brigitte

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <br> <p>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Ezzel a feladattal teszteljük, hogy valódi látogató vagy-e.

Kapcsolódó cikkek

Egy svéd vállalat különleges – akár asztronautáknak is való – kesztyűt fejlesztett ki a munkásoknak, ami segíti az egészségügyi, gyártási és ipari munkákat.
Új eljárást fejlesztettek az alacsony károsanyag-kibocsátású motorok vizsgálatához.
Hogyan is mérjünk erőt két alkatrész között egy összeszerelt gépben anélkül, hogy megfúrnánk az összeállítás alkatrészeit?
Janáky Csaba tanulmánya összefoglalja miként lehet szabályozott szerkezetű és tulajdonságú kompozit anyagokat előállítani.

Friss hírek

Ródium nanorészecskék UV sugárzás hatására már szobahőmérsékleten lehetővé teszik a szén-dioxid átalakítását.